Her Devrin Münafıkları
Münafıklar kimlerdir, nasıl bir karakterleri vardır ve bunları nasıl tanıyabiliriz sorularının en güzel cevabını Kuran verdiği için, ilk başvuracağımız yer Allah Teâlâ’nın kelamı olacaktır. Bu nedenle münafıkların özellilerinden bahseden ayet örneklerini sizlere sunmaya çalışacağım.
Diğer bir referansımız da Allah resulünün yaşadığı yıllara gitmek olacaktır. Çünkü Münafıklar en belirgin özelliklerini Risalet’in devam ettiği yıllarda ortaya koymuşlardır. Müslümanların arasında yaşamışlar, onlardan biri gibi görünmüşler, fakat birçok fitne ve fesadı çıkarmak içinde her fırsatı değerlendirmişlerdir.
İslam’ın Mekke dönemine baktığımız da Münafıklardan bahsedilmez. Çünkü İman ile küfür mücadelesinin olduğu bu dönemde herkesin safı ve rengi belliydi. İnanan sağlam bir Müslüman inkâr eden ise, inadına bir şirk içinde yaşıyordu.
Medine’de Müslümanlar güçlenip her konuda muktedir olmaya başlayınca, bu insanlarda ortaya çıkmaya başladılar. Çok güzel giyinirler, ağızları güzel laf yapar, pek çok meselenin içinde olmaya gayret ederler ve birçok olayın yönünü istedikleri yöne çevirmeye çalışırlardı. Allah resulünü de yanıltmaya çalışmışlar ve ihanet ve fesat dolu niyetlerini hep gizlemişlerdir.
Her devirde var olan bu ikiyüzlü insanlar kendilerini gizleme de pek mahir olduklarından, onları tanımanın zorluğunu da sanırım takdir edersiniz. İnançta, düşüncede ve ahlaki değerlerde bütün yamukluğu taşıyan bu adamları tanıyıp gereken tedbirler alınmazsa bulundukları her yerde fitne ve fesat çıkarmalarının ötesinde, ihanet karakterli olduklarından amaçlarını gerçekleştirme de çok katı ve acımasız olmaktan da asla çekinmezler.
Münafıklar kimlerdir, nasıl inanırlar, ne düşünürler, hedefleri nedir? İşte Kuran da geçtiği üzere münafıklar.
1-Fesatcıdırlar: (Bakara,11-12)
2-Müslümanları küçümserler ve alaya alırlar: (Bakara,13-14)
3-Kâfirleri dost edinirler: Nisa,139)
4-İman ile küfür arasında bocalarlar: ( Nisa,143)
5-Dinin, yalnız bir tarafından tutup, bir yönüyle kulluk ederler:(Hacc,11)
6-Allah’ın indirdiği ile değil, efendilerinin söyledikleriyle amel ederler: (Nisa,60-61)
7- Yalan yere yemin ederler: ( Mücadele,16)
8-Müminler kin beslerler: (Ali İmran,119)
9-Müminlerin iyi hallerine üzülür, başlarına bir bela gelince sevinirler: (Ali İmran,120)
10-Müslümanlar aleyhinde kötü propaganda yaparlar: ( Nisa,83)
11-Korkaktırlar: (Tevbe,56)
12-Müminlere iftira atarlar: (11,13)
13-Kâfirler hesabına casusluk yaparlar: (Maide,41)
14-Allah’tan kork denince tersini yaparlar: ( Bakara,206)
15-Kuran’ı yanlış yorumlarlar: ( Al-i İmran, 7)
16-Peygamberin hükmüne razı olmazlar: ( Nisa, 65)
17- Müslümanları hakkı inkâra götürmeye çalışırlar: ( Nisa, 89)
18-Dış görünüşleri aldatıcıdır: ( Münafıkın,4)
19-Müslüman olduklarını iddia ettikleri halde, Kuran’ın bir kısmını kabul etmezler: (Bakara,85)
20-Kötülüğü emredip, iyilikten men ederler :( Tevbe ,67)
Bütün bu izahlardan sonra şunu da özellikle belirtmeliyim ki, Münafıklar konusunda bizleri yanıltan temel noktalar, onların samimi davranmalarından, dürüst, iyi niyetli görünmelerinden, ağızlarının güzel laf yapmasından ve dini kavramları çok fazla kullanmalarından etkilenmemizdir. Bu konulara çok mahirdirler ve gerçek yüzlerini çok iyi gizlemektedirler.
Netice olarak, bu insanların her türkü fitne, fesat ve kötülüklerinden emin olmak için bunları gereği gibi tanımalı ve her alanda bütün türlü tedbirleri de almamız gerektiği kanaatindeyim.