Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Hüzeyfe FINDIK
Hüzeyfe FINDIK
İnsan neyle değer kazanır?

İnsanlar vardır, mütevazıdirler ve sade yaşarlar. Reklâmı ve gösterişi sevmezler. Başarıları paylaşırlar ve başarısızlıkları sahiplenirler. Kimseyi suçlamaz, kimseyi itham etmezler. Sorumlukları alır ve sorunları çözerler. Kibirli değil, onurludurlar. Bir haksızlık görünce neme lazım demezler. Dürüsttürler ve insanları asla aldatmazlar. İnançlarında her zaman dik dururlar, fakat farklı düşünenlere de diklenmezler. İşte bu insanlar yaptığı her işe, bulunduğu her ortama, yaşadığı topluma ve dostlarına değer katarlar. Yine insanlar vardır, yaptığı işten, bulunduğu ortamdan, makamından ve etiketinden değer kazanırlar. Etrafların da sahte dostları, menfaat avcıları, dalkavuk şahsiyetler hiç eksik olmazlar. Bu insanlar değer kazandıkları bir şeyi kaybedince, ondan faydalananları da kaybederler. Ve bir gün beklenen son, kaçınılmaz akıbet ve dayanılmaz yalnızlık gelmiştir artık. Bir zamanlar birlikte yola çıktığı ve israf ettiği dostlarını da kaybetmişlerdir. Bundan sonra kırgın gönülleri toplamak, onlarla tekrar kaldığın yerden devam etmekte mümkün değildir. Unutulmaya mahkûmdurlar artık. Pek olumlu eser bırakmadan, değersiz ve yapayalnız.

 

Böyle bir insanı hatırlatırken size, acaba mazide kalan hangi dostlarımız zihninizde canlandı. Kaybettiğimiz dostlarımıza üzülüyoruz değil mi? Keşke öyle olmasalardı. Para, makam, kariyer ve hırs onları bizden koparmasaydı. Keşke kendilerini adam edecek değerlerine ve beraber olduğu insanlarartlarını dönmeselerdi, diye düşünmeden edemezsiniz. Ya bu yalnızlığı yaşayanlar. Acaba hangi pişmanlıklar içinde kıvranıp durmakta ve bir şans daha verilmesini beklemektedirler.

 

Evet, bu gün özellikle gençlerimize kendi değerlerimizi anlatırken, bunların hayata yansıyan boyutun da çok zorlanıyoruz. Gençlerimize artık,“Bizim zamanımızda“ diye başlayan geçmişte yaşanılan hayat hikâyeleri hiçbir tesir bırakmıyor. Aksine bu tür konuşmaları oldukça sıkıcı buluyorlar. Çünkü yıllarca onların zihni, emeksiz, gayretsiz nasıl rahat bir hayat yaşanılır düşünceleriyle dolduruldu. Dürüst, çalışkan ve zor işleri başaran insanlarımız hep gündem dışında rakıldı. Böyle olunca da gençlerimiz ya kolay ve kısa yoldan para arayışına girdiler. Ya da yaşadığı hayatı kabullenememenin derin sarsıntılarında bocaladılar. Hep şekilde, görüntü de oluşan değer ölçüleriyle yaşadılar. İnsanı değerli kılanın, O"nun ne fiziki özelliği, ne makamı ne de sahip olduğu etiketi değil, emeği ile insanlara ne verebildiği olduğunu öğrenemediler. Birçok insan kalıbının adamı olamayınca, onlara dayatılan kalıpların adamı oldular. Öze değil, söze ve göze göre değer yargıları oluşturdular. Bu sadece günümüzde değil, dündekilerde aynı yargılarla karşılaştılar.

 

Lokman Hekim"in fiziki yapısını gören biri bakar ki, siyah renkli kalın dudaklı bir görüntüsü var. Adamın değerlendirmesini anlayan Lokman Hekim ona şöyle der;”Ne yüzümün boyasını ben sürdüm, ne de dudaklarımın modelini ben çizdim. Ben ancak emeğimle kazandığımın adamıyım. Bulduğum ilaçlarla, söylediğim sözlerle, bakın bana. Benim eserim olmayan fiziki görüntümle değil. O yaratanın uygun bulduğu takdiridir. Ben O"nun takdirinden asla küçüklük duygusuna girmem.”İnsana neyin değer kattığına dair güzel bir sözde şöyledir:”İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, fakat fikirleriyle uğurlanır.”er kafa yorduğumuz bir fikrimiz, muhatabımıza tesir eden bir sözümüz, alın teriyle oluşan emeğimiz ya da insanlığa bıraktığımız kalıcı bir eserimiz yoksa Mevlana"nın şu sözün de bize de bir pay olsa gerek. “Nice insanlar gördüm, üzerlerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok”

 

Netice olarak, doğal ve içten, inançlarına bağlı, barış ve kardeşlik duygularına sahip, insanlara hizmet eden, çalışkanlığı ile kendisini başarıya adayan, toplumdan kopmamış, emeksiz ve zahmetsiz, hiçbir şeye talip olmayan her insan, sahip olduğu her şeye ve bulunduğu her ortama değer katar ve kendisi de değer kazanır

Bu yazı toplam 24320 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber