Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Hüzeyfe FINDIK
Hüzeyfe FINDIK
Biri Bizi Gözetliyor

  Bir gece vaktiydi. Halife Hz. Ömer her zaman olduğu gibi Medine sokaklarında gezmekteydi. Duyduğu sesler üzerine durakladı. Önünden geçmekte olduğu evden dışarıya kadar taşan, bir ana ve kızının tartışması dikkatini çekmişti. Ana Kızına; “Kızım, yarın satacağımız süte biraz su karıştır” demekteydi. Kız ise:                                                                            

-“Anacığım, halife süte su karıştırılmasını yasak etmedi mi? “ dedi. Ana,  kızının sözlerine sert çıkarak,”Kızım, gecenin bu saatinde halife süte su kattığımızdan nereden haberi olacak” dedi. Ancak atladığı bir husus vardı ki, kızının kalbi Allah sevgisiyle dopdoluydu. Anasının süte su katma hilesini kabul etmedi ve “Anacığım! Halife görmüyor diyelim, Allah da mı görmüyor? Bu hileyi insanlardan gizlemek kolay, ama her şeyi görüp bilen Allah"tan gizlemek mümkün mü? Dedi.

   Bu tartışmaya şahit olan Hz. Ömer, Kızın Allah"a olan sevgisinden çok etkilendi. Daha sonra onu oğlu Asım ile evlendirdi. İslam tarihinde ayrı bir yeri olan ve Hz. Ömer"den sonra adaletiyle meşhur Ömer bin Abdülaziz, işte bu kalbi Allah sevgisiyle dolu sütçü kızın torunudur.

  Allah resulünün manevi ikliminin ve vahyi esintilerin devam ettiği, saadet asrı insanlarından bir devlet başkanının sorumluluk duygusunu, bir ana ve kızının Allah inancını,  kul hakkını algılamasını ve dünya hayatına bakışını yansıtan bu örneği sanırım çok iyi anlamak gerekmektedir. Buradaki en önemli husus ise, elbette insanlarda oluşan Allah inancının onun hayatına yansıma biçimiyle ilgili olanıdır. Çünkü insanlarda nasıl bir Allah inancı oluşmuşsa tüm yaşam tarzlarını onun üzerine kurmaktadırlar. 

   Allah resulünün;“Ümmetim konusunda en çok korktuğum şeylerden biri de şirke düşmeleridir” endişesi, işte insanların sahip olacağı Allah inancının nasıl olacağı hakkındadır. Yaşadığı dönemdeki insanların Allah kavramını şekillendiren putperestlik anlayışının onları nasıl bir müşrik toplum haline getirdiğini görmüş ve bu tehlikenin kendisinden sonra tekrar ortaya çıkabileceği endişesini ashabıyla paylaşmıştı. Bu gün gelinen nokta ise, Allah resulünün endişesini haklı çıkaracak bir vaziyettedir. Bu nedenle Allah ile irtibatımızı koparan ya da aracı kıldığımız tüm putlardan bir an önce kurtulmaya ihtiyacımız vardır.

 Netice olarak, eğer bir insan kendisini sürekli gören, ona şah damarından daha yakın olan bir Allah"a inanırsa onun kul hakkı yemesi, hileli davranması, hırsızlık ve arsızlık yapması hiç de kolay olmasa gerek.  İnsanların bir yanlış yapacağı zaman etrafındaki kameraların izleme kaygısı yerine, kendisini sürekli izleyen bir Rabbi"nin olduğuna inanması, zaten onu birçok kötülükten alıkoyacaktır. İşte Allah sevgisi edinmiş bir insanı ve huzurlu bir toplumu inşa etmenin de ancak bu şekilde mümkün olacağını düşünüyorum. 

Bu yazı toplam 25611 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber