Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Esra TALU
Esra TALU
Potansiyel Yatırımcılar İçin "İş Planı" Terimleri

Dünyanın lider ve gelişmekte olan startup ekosistemlerinde yıllardır çalıştığım için hem yatırımcı hem de girişimci tarafında pek çok dost biriktirdim. Bunun için kendimi çok şanslı hissediyorum. Sahip olduğum en büyük kazanımın ise insanların bana duydukları güven olduğunu düşünüyorum. Bunu nasıl başardığım bir sır değil sadece çok basit bir prensibim var; başkalarının desteğini ( maddi/manevi) alarak bir işe girişeceksen kimseyi yarı yolda bırakmayacaksın. Sonuna kadar tüm gayretinle işin başında duracaksın ki sana inanan ve destek olanların kafasında tek bir tereddüt olmasın. İşler yolunda giderken ne kadar paylaşmaya ve yardım almaya açıksan, işler istendiği ya da planlandığı gibi gitmediğinde de karşı taraf ile iletişim kanallarını açık tutmaya özen göstereceksin ki sana duyulan güven zedelenmesin.

 

Yıllar içinde benim gibi hayatlarında bir dönem aktif/seri girişimci olan dostlarımın pek çoğu bugün artık son derece  yetkin ve etkili yatırımcılar oldular. Geçenlerde uluslararası bir ortamda, Girişimlerin dedikleri ve deneyimli yatırımcıların yorumları üzerine çok hararetli bir sohbete katıldım. İşte o keyifli anlardan sizler için aldığım notlar. Özellikle yatırımcılığa yeni ısınan dostlar için faydalı olacağına inanıyorum

 

Girişimci ne der, deneyimli Yatırımcı nasıl yorumlar

 

Öngörülerimizin gerçekci olduğuna inanıyoruz : Beş yıl içinde 50 milyon USD değerinde bir şirket olmamız gerektiğini söyleyen bir kitap okuduk ve projeksiyon rakamlarımızı tersine mühendislikle uyguladık.

 

En iyi tahminimizi yaptık ve 2'ye böldük: Rastgele 0.5'e böldük. 

 

%10'luk bir marj öngörüyoruz: İnternetten indirdiğimiz iş planı şablonundaki hiçbir varsayımı değiştirmedik.

 

Proje %98 tamamlandı: Kalan %2'yi tamamlamak, ilk %98'i oluşturmak kadar uzun sürecek, ancak maliyeti iki katına çıkacak.

 

İş modelimiz kanıtlanmıştır: 5 en iyi lokasyonumuzdaki verileri toplayıp girmeyi planladığımız diğer 5500 yeni lokasyon için tahminde bulunduğumuzda.  

 

Lead generation stratejilerimizi optimize ederek 6 aylık bir zaman kırılımı içerisinde potansiyel müşteri sayımızı %872 arttıracağız : Hangi rakiplerimizin 6 ay içinde bunu yapabileceğini araştırmadık. 

 

Sadece %10'luk bir pazar payına ihtiyacımız var: Fonlanan diğer 50 rakibimizin de muhtemelen öyle.

 

Müşteriler ürünümüze bayılıyorlar, ürünümüze büyük talep var : Ürünümüzü potansiyel müşterilere ücretsiz denetiyoruz. Ayrıca şu ana kadar müşterilerimizin tamamı yakın çevremizden. 

 

Biz düşük maliyetli bir üreticiyiz: Henüz bir şey üretmedik ama üretebileceğimizden eminiz.

 

Rakibimiz yok: Yalnızca Microsoft, Apple, Google, Amazon ve Meta sektöre girme planlarını açıkladı.

 

Yönetim ekibimiz büyük bir deneyime sahiptir: Benzer ürün ve servisleri kullanma alışkanlıkları var.

 

Seçkin bir yatırımcı grubu iş planımızı inceliyor ve yatırımcı olmayı değerlendiriyor: Crunchbase ve alternatif platformlarda ulaşabildiğimiz tüm yatırımcılara iş planımızın bir kopyasını e-posta olarak gönderdik. 

 

Benzer cümleleri çoğaltmak mümkün. Ne kadar çok girişim tarama toplantısına katılırsanız ve  girişimcilere girişimleri ile ilgili sorular sorarsanız aldığınız cevapları doğru okuma konusunda tecrübeniz gelişecektir. Bu tecrübe de size zamanla daha hızlı ve doğru bir şekilde girişim değerlendirme becerisi kazandırır.

 

Yazımın son bölümünde hem yatırımcılar hem de girişimciler için faydalı bulduğum Peter Thiel' in "Sıfırdan Bire, Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları" kitabından - her girişimin iş planında cevaplaması gereken 7 soruya yer vermek istiyorum. ( Bölüm 13)

 

Thiel, sektörünüz ne olursa olsun, başarılı bir iş planının bu soruların her birine iyi ve tatminkar cevapları olmalı diyor.

 

Her girişimin iş planında cevaplaması gereken 7 soru

 

1. Mühendislik Sorusu

 

Kademeli iyileştirmeler yerine çığır açan teknolojiler yaratabilir misiniz?

 

2. Zamanlama Sorusu

 

Girişiminiz için -şimdi- doğru zaman mı?

 

3. Tekel Sorusu

 

Küçük bir pazarda büyük bir payla mı başlıyorsunuz?

 

4. İnsan Sorusu

 

Doğru ekibe sahip misiniz?

 

5. Dağıtım Sorusu

 

Ürününüzü yaratmanın yanı sıra hızlı dağıtımı için de öngördüğünüz bir çözümünüz var mı?

 

6. Sürdürülebilirlik Sorusu

 

Pazar konumunuz 10 ve 20 yıl sonra da sürdürülebilir olacak mı?

 

7. Gizli Soru

 

Başkalarının görmediği benzersiz bir fırsat belirlediniz mi?

 

Sağlıkla, sevgiyle kalın.

Bu yazı toplam 1239 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber