Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Hüzeyfe FINDIK
Hüzeyfe FINDIK
ALLAH’IN RIZASI

Rıza demek, Allah"ın emri ve takdiri karşısında kulun itirazsız boyun eğmesidir. Bu bilinçle hareket eden insan yaptığı her işte Allah"ın hoşnutluğunu gözetir. O"nun razı olmayacağı hallerden de kendini korumaya çalışır. Allah"ın rızası kişilerin kendilerine fayda sağlayacak bir hususta, öyle rast gele diline doladığı bir söz değildir. Bu nedenle bunu istismar etmek isteyenlere fırsat vermemek için, neyin Allah"ın rızasına uygun ve neyinde uygun olmadığının bilinmesi gerekmektedir.

 

   Allah Teâlâ"nın rızasına uygun işlerin neler olduğu ayet ve hadislerde ifade edilmiştir. Bu beyan edilen hususların insan hayatına yansıması, güzel ahlak, ihlâs, ihsan ve takva boyutuyla ortaya çıkmaktadır. Bu hal üzere olan her insan, Rabbi"nin rızasına uygun bir hayat sürmenin ve O"nun hoşnutluğunu elde etmenin bilinciyle hayatlarına yön vermektedirler. Bütün bu belirleyici kavramlara ve insanların yaptıklarına bakarak yapılan her iş ve davranışın Allah"ın rızasına uygun olup olmadığını kesin olarak belirlemek de mümkün olmayabilir. Çünkü yapılan bazı işler görüntü olarak takdir edilecek tarzda olmasına rağmen, riya ve şirki gerektiren davranışlara içerebilmektedir. Bunu ifade edebilecek şekilde, pek çok insan hayatı boyunca çevresindeki kişilerin kendisi için güzel şeyler düşünmesi ve kendisine sevgi ve saygı duymaları amacıyla insanların nezdinde, olduğundan farklı görünmeye çalışabilmektedir.

 

  Peki, Allah"ın rızasını en güzel ne ifade eder, diye soracak olursak, Hz Ömer"e ait olduğu bilinen,” Bu gün Allah için ne yaptın?“ sözü bunu en iyi şekilde bize açıklar sanırım. Allah için yapılan, O"nun hoşnutluğu amaçlanan o kadar çok işler vardır ki, adeta hayatımızın her boyutunu kuşatmıştır.  Gün içinde, karşılaştığımız insanlara selam vermek gibi, sözle olacağı gibi, hasta birini ziyaret etmek, bir cenaze defnine katılmak, sadaka vermek, akraba ziyaretinde bulunmak, dargın insanları barıştırmak, evine misafir davet etmek, işini doğru ve dürüst yapmak gibi,   tüm bu işler Allah"ın rızasını kazanmak için bir vesiledir.

 

   Sonuç olarak; Allah"ın rızası, Hz Ali"nin savaşta düşmanını öldüreceği sırada yüzüne tükürünce af etmesinde de vardır. Kendisine kötülük yapan akrabalarına, aksine iyilik yapmaya devam etmesinde de. Bunların yanında Allah resulünün  “Nice namaz kılanlar vardır ki, onların nasibi sadece yorgunluk ve zahmettir. Nice oruç tutanlar var ki, bu oruçtan nasibi aç ve susuz kalmaktır.” Buyurarak, ibadetlerin Allah"ın rızasına uygunluğunun önemini hatırlatmaktadır. Allah"ın rızasına uygun bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle
Bu yazı toplam 25749 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber