Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Hüzeyfe FINDIK
Hüzeyfe FINDIK
Boş ve Lüzumsuz Sözler

Günümüzde birçok insan boş ve amaçsız konuşması ile tanınır hale gelmiştir. Sözde cömert özde hesapçı, konuşmada sınırsız dinleme de sabırsız bu insanlarla birlikte olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu eminin ki çoğumuz bilirsiniz. Bunun yanında bu tür ortamları seven insanların olduğunu da, inkâr etmemek lazım. Halk arasında “geyik muhabbeti“ olarak bilinen bu tür ortamlarda bir konudan diğerine atlanır. Bilgi sahibi olmasa da konuşanlar her konuda fikir beyan ederler. Hiçbir yarar sağlamayan bu tür konuşmalarda amaç muhatabına ne kadar bilgili ve geniş bir düşüncesinin olduğunu gösterebilmektir.

 

   Allah resulünün “Ya hayır konuşun ya da susun” ihtarına rağmen, susmayı beceremeyen, konuşunca da, maksadını kısa birkaç cümleyle ifade etmesi gerekirken, uzun cümlelerle ve tekrarlarla anlatmaya çalışan bu insanların ne kadar boş ve lüzumsuz söz söylediğine sanırım birçoğumuz şahit olmuştur. Onları uyarsanız da pek faydasının olmadığını görürsünüz. Bunları bırakın her hangi bir ortamda susmalarını, peygamber huzurunda bile durduramazsınız. Bir defasında Peygamberimizin yanında adamın biri konuşmasını uzatınca Resul-i Ekrem,”Dilinin önünde kaç perde var? Diye sormak zorunda kalınca Adam, “Dudak ve dişlerim var” diye cevap verir. Bunu üzerine efendimiz, “Bunların hiç biri senin sözlerini durduramadı mı? Buyururlar. Ya bu günküleri ne durdurabilir dersiniz.

 

  Konuşmanın usulü ve adabı konusunda o kadar duyarlı sahabeler vardı ki, bunlardan biri şöyle anlatıyor.”Bazen benden öyle şeyler sorulur ki, hararetli bir adamın soğuk suya olan hevesinden daha istekli olarak bunu cevaplandırmak isterim. Fakat lüzumsuz konuşma olur korkusu ile bu arzumu yerine getirmem ve bu sözü cevaplandırmam.”Ömer bin Abdülaziz adındaki değerli devlet adamı ise,“Kendimi överim korkusu ile birçok sözlerden vazgeçerim.” Demiştir.

    Bu gün toplum olarak, her konuda çok fazla söz kalabalığına muhatap olduğumuz hepimizin malumudur. Örneğin saatlerce tartışılan ancak genelde hiçbir sonuca varılmayan televizyonlardaki açık oturumlarda bu duruma sıkça rastlamak mümkündür. Özellikle bu tür programlarda konuşmacılardan bazıları vardır ki, çok konuşur, ancak hiçbir şey söylemez ve konunun özüne bir türlü giremez. Gereksiz ayrıntılarda dolaşır durur. Çünkü onun amacı ne denli bilgi ve kültür sahibi olduğunu kanıtlamaktır. Konunun anlaşılması diye bir kaygısı da yoktur.

 Netice olarak, insanın her sözünün hesap gününde kişinin karşısına çıkarılmak üzere saklandığını, söylenen her hikmetli sözün de Allah"a yükseleceğini bilmemiz gerektiğini,  bir nebze de olsa hatırlatmak istedim. Çünkü Rabbimiz muhakkak sözün güzelinden hoşlanır.

     Güzel sözlü insan olmanız ve güzel sözlerle anılmanız dileğiyle.

 

 

Bu yazı toplam 26056 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber