Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Dr.Temel KARAKUŞ
Dr.Temel KARAKUŞ
temelkarakus@gmail.com
Kesilme Riski Olan Buerger Hastalığında Son Çare: İleri Teknoloji Yöntem
Uzuv kaybını önlemek için son birşeyler yapıyoruz. Bu yapılan şeyler pek bilindik değil. Gördüğünüz zaman yadırgayabileceğiniz alışılagelmiş tekniklerin dışında yeni teknolojilerin bileşimlerinden oluşmaktadır. Sahada yaşanan gerçeklikle kâğıt üzerindeki teorik protokoller arasındaki farkı çok net ortaya koyuyoruz. Özellikle Buerger (Tromboanjitis Obliterans) gibi, mikro damarların yangısal tıkanıklığıyla seyreden ve cerrahi bypass şansı neredeyse bulunmayan vakalarda standart yaklaşımlar çaresiz kalabilirken, bu tarz kombine ve dinamik teknolojiler devreye girdiğinde gidişat tamamen değişebiliyor.
 
 
İVT (Intermittent Vacuum Therapy / Vakumed): Buerger hastalarında en büyük sorun, kılcal damarlardaki tıkanıklık ve doku anoksileridir. Vakumed gibi aralıklı negatif ve pozitif basınç uygulayan sistemler, alt ekstremitede bir tür "lenf ve kan pompası" görevi görür. Negatif basınç evresinde kılcal damarları genişleterek arterial kanı en uç noktalara kadar çeker; pozitif basınç evresinde ise venöz ve lenfatik geri dönüşü hızlandırarak ödemi çözer. Bu pasif jimnastik etkisi, tıkalı alanların etrafında kollateral (yan) damar ağlarının gelişmesini doğrudan destekler.
 
 
Odaklanmış Şok Dalga / Plazma Tedavisi: Dokuya uygulanan mekanik/plazma uyarıları, lokal düzeyde VEGF (Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü) gibi büyüme faktörlerinin salınımını tetikler. Bu da yetersiz kanlanan alanlarda yeni kılcal damar oluşumunu (neovaskülarizasyon) uyararak Buerger hastalarında hayati bir mikrosirkülasyon artışı sağlar.
 
 
Otolog Kök Hücre / Büyüme Faktörü Enjeksiyonları: Hastanın kendi kanından elde edilen hücresel ürünlerin doğrudan yara yatağına uygulanması, lokal yanıtı durmuş olan kronik yaranın tamir mekanizmasını yeniden başlatır. Doku rejenerasyonunu hızlandırarak derin yaraların kapanmasında ivme yaratır.
 
Agresif Debridman, Antisepsi ve IV Protokoller: En gelişmiş cihaz dahi uygulansa, üzerini kaplayan nekrotik (ölü) doku ve biyofilm tabakası temizlenmeden yara iyileşemez. Hekimin bizzat debridmanı üstlenmesi, uygun antiseptik ve IV antibiyotik kombinasyonlarıyla enfeksiyonu kontrol altında tutması bu teknolojilerin başarısı için gerekli zemin oluşturur.
 
 
Bir hastanın ampute edilme kararıyla baş başa kaldığı o en zor anda; mekanik debridmandan İVT'ye, odaklanmış plazmadan kök hücreye kadar uzanan bu agresif ve çok yönlü koruma stratejisini tek bir çatı altında sunabilmek, hastanın sistem içinde kaybolmasını engellediği gibi kurtarılamaz gözüyle bakılan pek çok uzvun da hayatta kalmasını sağlıyor.
Bu yazı toplam 22 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber