Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Hüzeyfe FINDIK
Hüzeyfe FINDIK
İbadetlerde Hassasiyet

   Ramazan Ayı’na kavuşmamız nedeniyle bu ayda ibadet amacıyla tutulan oruç ve hayır amaçlı yapılan işler konusunda önemine binaen bazı hatırlatmalar yapma zaruretini hissettiğimden bunları sizinle paylaşmak istedim.

 

   Bu ayda zaman dilimi olarak bir gün içinde yaklaşık on yedi saate yakın süreyi yemeden, içmeden ve bazı hususlardan uzak durarak, bu ibadetin usulen bozulmaması için gereken önemi vermenin yanında, manen zayi olmamasına dikkat etmek lazım ki, sanırım bu konuya gereken hassasiyeti pek göstermiyoruz. 

 

    Peygamberimizin ifadesiyle, Allah Teâlâ’nın bizim oruçlu geçirdiğimiz bir gün içinde sadece yemeden ve içmeden uzak durarak aç ve susuz kalmamıza ihtiyacının olmadığı bilinciyle hareket etmeyen pek çok insanın tuttuğu oruç ne yazık ki, manen zayi olmaktadır.

 

   Peki, uzun yaz günlerinde meşakkatle tuttuğumuz orucumuz ve hayır amaçlı yapılan işlerimiz neden olması gereken ibadet hassasiyetini kaybederek,   manen zayi olmaktadır bunları yeri gelmiştir hatırlayalım istedim.  İşte ateşin odunu yaktığı gibi, ibadetlerin tüm ecrini yok eden eylem ve söylemlerimiz.

 

1-Gıybet (Dedikodu). Orucu manen bozan ve bir türlü vazgeçemediğimiz en büyük alışkanlığımızdır. Bu konuyla ilgili Allah resulünün oruç tutmalarına rağmen gıybet yaptıkları için, oruçlarının olmadığını ifade ettiği sahabeden iki bayanın durumuyla ilgili örnek, hadis kaynaklarında geçmektedir.

 

2- İnsanlara iftira atmak, yine orucu manen zayi ederek, kişinin bu ibadetten alması gerek ecri yok eder.

 

3-Koğuculuk, yani insanlar arasında söz taşımak da orucu hikmetini zayi eder.

 

4-İnsanlara karşı kibirli davranmak.

 

5-Küfürlü sözler sarf etmek.

 

6-İnsanlara hakaret etmek.

 

7-Başkalarını aşağılamak.

 

8-Yaptığı hayır işlerinde gösterişe kaçmak.

 

9-Öfkeli ve kızgın tavır göstererek insanları incitmek.

 

10-Yaptığı ibadetlerle övünmek.

 

11-Şartlar ve ortam gereği oruçlu tutma gereği duymak.

 

12-Kınanma ve ayıplanma kaygısıyla oruç tutmak da bu ibadetin Allah katındaki değerini yok eder.

 

13- Bakılması haram olan hususlardan sakınmamak.

 

14- Yalan konuşmak.

 

15- İnsanları yanıltmak ya da aldatmak da bu hususlardandır.

 

   Daha başka örnekler saymak mümkünse de, sözün özü olarak bunlara benzer eylem ve söylemlerde bulunmanın oruç ibadetinin ruhuna aykırı olduğunu bilmeli, oruç tutmanın aç ve susuz kalmanın ötesinde bir anlam ifade ettiğini ve sadece ibadet amaçlı olarak ve Allah’ın rızasını kazanma amacına uygun yapılması gerektiği bilinciyle hareket etmeliyiz.

 

  Yukarda bahsettiğim hususların yanın da en önemli konulardan biri de Ramazan Ayı’nda verilen iftarların reklama, gösterişe ve israfa kaçmadan verilmesidir ki, maalesef bu konuda çok fazla eksiklerimizin olduğuna şahitlik etmekteyiz. Ayrıca bu ayda hassasiyet gösterilmesi gereken bir hususu da üzülerek hatırlatmak istiyorum ki, ev ya da kurumlarımızda verilen  iftar davetlerinde fakir ve ihtiyaç sahibi insanlara öncelik verilmesi gerekirken pek de rol model olduğumuzu ifade edemem.

 

  Vesselam, Bu ayın rahmet, merhamet, şefkat ve bereketinin yanında hepimize sevgi, hoşgörü ve birlikte yaşamanın sorumluluklarını kazandırmasını dilerim.  

 

Şehr- i Ramazan’ınız  mübarek olsun.

 

 

Bu yazı toplam 21788 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber