Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Yavuz Sultan Selim Hazreti Ali Sevgisi

-Osmanlı Padişahı Yavuz sultan selim, Alevi-Şia inancının savunucusu Şah İsmail"i Çaldıran savaşında ağır bir yenilgiye uğrattı.

-Yavuz sultan Selim"in 40 bin Alevi"yi öldürttüğü görüşleri savaş propogandasının ürünüdür. Gerçekleri yansıtmaz.

-Yavuz sultan Selim"in savaş bayrağı üzerinde Hz. Ali"nin Zülfikar bayrağı görüntüsü vardır.

 

    ALİDEN BAŞKA YİĞİT, ZÜLFİKAR"DAN BAŞKA KILIÇ YOKTUR

 

   İslam tarihinde Hz. Ali"yi yüceltmek isteyen düşüncenin kaynağında sık sık söylenen şu sözler vardır: Ali"den başka yiğit, Zülfikar"dan başka kılıç yoktur”.  Bu sözlerin tarihsel anlamı ise  şöyledir:("1)

    ZülfikârFarsça: , İslam peygamberi Muhammed'in damadı, amcasının oğlu ve 4 halifeden biri olan Ali'nin çatal şeklinde iki başlı kılıcının adıdır.

Tarihçilere göre de bu kılıcı Mısır Melik'i Mukavkas Muhammed'e hediye etmişti. Amrû bin Adûd, savaşta kendisine karşı çıkacak bir savaşçı istediğinde Peygamber, Ali'ye bu kılıcı uzatarak onun karşısına çıkmasına izin vermişti.

Ali'nin Uhud savaşında Kureyş"in önde gelen savaşçılarından dokuz kişiyi öldürdüğü, bu savaşta bedeninden yetmiş yara alarak son ana kadar Muhammed'i savunduğu, bu sebeple de Cebrail'in, “Zülfikar'dan başka kılıç, Ali"den başka da yiğit yoktur.” ("Lâ fetâ illâ Ali, lâ seyfe illâ Zülfikâr"Arapça:  dediği rivayet edilir. Ali'nin vasiyeti üzerine Necef'te denize atıldığı belirtilmiştir.

 

    ALİ"NİN HATIRASINI YAŞATANLAR

Hz. Ali"nin 661 yılında öldürülmesinden sonra onun yaşadıkları İslam dünyasında derin izler bıraktı. Hz. Ali"yi sevenler kendilerini “Alevi” olarak gören düşünceyi benimsediler.  Alevilik kendi içinde farklı düşünceleri yansıtır. Efsaneler,. Menkıbeler, mucizeler Hz. Ali"nin şahsında anlatımları etkilemiştir. Günümüzde ise İranda devlet destekli şia inancının da kaynağı Aleviliğe saygıya dayanır.

    Sünni mezhep inancında ise Ali, hem peygamberin damadı v e hem de halife olarak saygın bir kişiliktir. Camilerin duvarlarında Hz. Ali yazılı panolar yerleştirilerek onun adı gönüllerde yaşatılır.

 

    YAVUZ SULTAN SELİMİN Hz. ALİ SEVGİSİ

    Osmanlı Padişahı Yavuz sultan Selim, 1512-1520 yılları arasında hükümdar olarak ülkesini yönetti. Yavuz7un9 ilk önemli savaşı İran"da hüküm süren Şia inancının da lideri Şah İsmail ile oldu. Çaldıran savaşında Şah İsmail ağır bir yenilgiyle uğratıldı. Savaş esnasında Şah İsmail yanlısı olanlara karşı cezalandırma çalışmaları oldu. Ancak  Yavuz"un emri ile 40 bin Aleviliğin öldürüldüğü görüşleri sadece bir iddiadır.

    Olaya bir başka açıdan baktığımızda günümüzde Topkapı Sarayında bulunan tarihi eşyalar içinde Yavuz Sultan Selim"in savaş esnasında kullandığı bayrak da var. Bahsi geçen bayrağın orta yerinde çift ağızlı Hz. Ali"nin kullandığı Zülfikar bayrağı şekli de var.  Osmanlı Padişahı Yavuz sultan selyim7in kendisi için Hz. Ali"nin cesareti ve savaşçılığını örnek aldığı da söylenebilir.  Kısa zaman içinde Safeviler ve arkasından da Mısır"daki Memluk seferine çıkarak topraklarını genişleten Yavuz Sultan Selim, elde ettiği büyük askeri başarılara rağmen günümüzde mezhebi farklılıkların, derin suçlamaların da muhatabı durumundadır.

1,Wikipedia, Zülfikar maddesi

 

Bu yazı toplam 28920 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber