Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Kozan'ı "Ermenistan Olarak Gösteren" Stratejik Haritası
 Sizler ile bir belgeyi paylaşmak istiyorum. 1896 yılında Alman Devleti tarafından hazırlanan bir Osmanlı Haritası. Üzerinde başlık olarak  "Ermenilerin yaşadığı yerler...Türkiye Ermenistanı, Kürdistan ve Transkafkasya" yazıları görülüyor. yazının aslı Almanca olarak gösterilmiş. 
Haritayı ilginç kılan ise Anadolu vilayetlerinde Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı yerler gösteriliyor. Haritanın baskı tarihi 1896 yılı olduğuna göre, 1890'lı yıllardaki Osmanlı Devleti Anadolu vilayetlerinde yaşayan Ermenilerin nüfusa oranları hakkında bilgiler veriliyor. 
 
VAN ERMENİSTAN'IN KALBİ Mİ? 
 
Anadolu'da en kalabalık Ermeni nüfusun yaşadığı yer Van vilayeti gösterilmiş. Van'a bağlı Bulanık kazasında  %-44,48,57 oranlarında...Adilcevaz'da %-64...Erciş'te %-64..Van merkezde %-35  Ermeni gösterilmiş. 
 
Osmanlı Devleti'nin 1870'li yıllarda başlayan Van Vilayeti nüfus sayımları, 1914 yılına gelindiğinde ayrıntılı olarak nüfus defterlerinde yer alıyor. ve 1914 yılı itibarı ile Van vilayetinde Toplam nüfus:509.000...Bu nüfusun 313.322'si İslam, 131.000'i Ermeni, ve geri kalan 62400'ü de Yahudi, Rum, Yezidi ve diğer topluluklar.
 
Alman Devleti'nin hazırlattığı haritada "Türkiye Ermenistanı" coğrafya isminin açıkça yazılmış olması, Osmanlı'nın parçalanması ve dağılması halinde Doğu Anadolu'da ERMENİSTAN DEVLETİNİN KURULMASI VE TANINMASINA STRATEJİK DESTEK VERİLMESİDİR. 
KOZAN SANCAĞINDA DA KÜÇÜK ERMENİSTAN'I YARATMA DÜŞÜNCESİ NASIL CANLANDIRILMIŞTIR?
 
Almanların 1896 tarihli Türkiye Ermenistanı haritasında Adana Vilayetine bağlı Kozan Sancağında Ermeni nüfus %-44 Olarak gösterilmiş.  Adana Sancağın'da da Ermeni nüfus miktarı %-29 olarak gösterilmiş. 
 
Kozan Sancağı, Sis, Karsı Zülkadriye (Kadirli), Feke, Haçin kazalarından meydana geliyor. Osmanlı Nüfus memurlarının şehir merkezleri, köy ve mezralarda yaptığı 1900 yılına ait salname defterine göre Sis (Kozan) kazasında  toplam nüfusu 19179'dur. Bu nüfusun 15.800'ü İslam (Türk), 2210'u da Ermenidir. 
 
Sis(Kozan) kaza sı ile birlikte Kadirli, Feke, Haçin nüfusları da dikkate alındığında Ermeni nüfusunun Kozan Sancağı genelinde 5-20-25 aralığında olduğu ortaya çıkar. 
ALMANLAR  ANADOLU'DA ERMENİSTAN'IN KURULMASI PROJESİNE NEDEN DESTEK VERİR?
Osmanlı ile yakın askeri ve ekonomik ilişkiler içinde bulunan Almanların, 1870'li yıllardan başlayarak 1920'li yıllara gelinceye kadar ortak dostluk ve kader birliği gibi kavramların sade görünüşte dile getirildiği...Almanların kendi çıkarlarına göre Osmanlı'nın geleceğine yön verdikleri gerçeği ortaya çıkar.
 
Özetle söylemek gerekirse Osmanlı'nın enkazı üzerinde Anadolu'da Kafkaslardan Çukurova'ya kadar uzanan geniş bir alanda ERMENİSTAN kurulması Almanların bilinç altında yaşayan bir düşünce idi. 57086
Bu yazı toplam 35847 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber