Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Elif Öğretmenin “Ebru” Dünyası

 

  

    OSMANİYE"de bahardan kalma ılık bir gün… Ve takvimler 12 mayıs 2009 Salı"yı gösteriyor. Şehrin merkezindeki Cumhuriyet meydanında akşam üzeri 16.00 civarında tarihçi Cezmi Yurtsever ile öğretmen Elif Köken arasında ebru sanatı üzerine koyu bir sohbet sürüp gidiyor.

    Yurtsever: “Sayın öğretmenim sizleri tanıyalım?

     Elif öğretmen: Adım Elif Köken, Osmaniyeliyim. Doğum tarihim 18.09.1978. Cevdet paşa Lisesinde geleneksel El Sanatları öğretmeniyim.

     Elif öğretmenin elinde siyah  uzun bir çanta vardı. Fermuarlarını açınca içinden kağıt üzerine baskılı ebru görüntülü tablolar çıktı. Yurtsever, tabloları eline alıp tek tek inceleyince içlerinden yuvarlak bir dünya içinde orta yerde dik duran simgeyi gördü. Osmanlıca bilgisi ile bu şeklin “Elif” ve “Allah” kelimesinin ilk hafi olduğunun farkına vardı. Ve

    Yurtsever: “-Sayın Öğretmenim bu tabloyu açıklar mısınız, neyi anlatıyor.

     Ebru öğretmen: “Orta yerde yuvarlak bir dünya var. Ve içinde de Allah yazan elif harfi var. Benim de ismim.  Anlamı ise “Yavarlak bir dünyada dik   ve en önde durmaktır” anlamına geliyor. Ebru sanatını çok seviyorum. Dünya savaşı çıksa umurumda değil. Her şeyi bıraktım ama o beni bırakmıyor. Satın ve zamanın nasıl geçtiğini bilmiyorum.  (Allahı) çok merak ediyorum”.

    Bu konuşmalar esnasında Yurtsever eline  mavi zemin üzerinde insan kalbini andıran şekiller ve ortada da aynı kalblerin birleştiği bir görüntünün bulunduğu tabloya dikkatlice baktı.  Bütün insanların birleştiği sonsuz sevgi kaynağının birleşmesi anlatılıyor gibiydi.

    Özetle: Ebru Köken öğretmenimiz mesleği gereği biraz da dünya görüşünü birleştirerek Osmaniye"nin Cevdetiye beldesinde Ahmet Cevdet Paşa"nın adını taşıyan lisede “Geleneksel El Sanatları Öğretmeni” olarak görev yapıyor. Bahsedilen Osmanlıdan kalan ve Türk insanının inanç ve ruh dünyasını yansıtan bir sanat dalı olan ebrunun günümüz insanına gençlere öğretilmesini sağlıyor.   Farklı renkleri kullanarak su üzerinde dağıtan ve onları kağıt üzerine yansıtarak tablolaştıran bir sanat dalı ebru. Ve içinde insan duygu ve düşüncelerini yansıtan yansımalar var.

    Tarihci Yurtsever ile Elif öğretmenin konuşmaları güneş batıncaya kadar sürdü gitti. Ve Elif öğretmen “bir yerde inşallah tekrar görüşürüz” sözleri ile kendi ruh dünyasının ürünleri olan Ebrular hakkında bilgi vermek istiyordu. Bir yerde Elif öğretmen kendini anlatıyordu Ebru tabloları ile…

    Sizler çok yaşayın Elif Öğretmenler, Anadolu"nun ücra bir kasabasında Türk milletinin tarihinden kültüründen kopup gelen bir sanat dalını ebru"yu yeniden canlandırıyorsunuz ve genç kuşaklara öğretiyorsunuz.

    

Bu yazı toplam 24077 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber