Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Kürkçüler Aşiretinde“ PEYGAMBER SOYLU” Bir Aile

   -Çukurova Türkmenleri içinde en kalabalık topluluklar arasında bulunan Bozdoğan aşiretinin bir kolu Kürkçüler adıyla bilinir.

   -Sarıçam ilçesi sınırları içinde bulunan Kürkçüler’de yaşayan Ünal ailesinin atalarının Hz. Muhammed soyundan gelen Seyyid ailesi ile akraba oldukları anlaşılıyor.

   -Bu konudaki tarihi belge ve bilgiler Avukat Mahmut Ünal’ın aile arşivinde ortaya çıktı.

   -Kozan yöresinde yaşayan Seyyidler ailesi ile yapılan evlilik sonrasında Kürkçüler aşireti nesilden nesile bu olayı canlı olarak yaşatıyor.

    Kürkçüler aşireti, Çukurova’da Sarıçam yakınlarındaki ovada kışlayan ve yaz mevsiminde de Yahyalı –Aladağ taraflarına giden Türkmen aşiretidir. Osmanlı Arşiv belgelerinde de Bozdoğan’a bağlı cemaatlar (oymaklar) içinde gösterilir.  Kürkçüler aşiretinin göçebelik hatıraları 1860’lı yılların başlarında sona erdi.  Adana yakınlarında İncirlik’in kuzeyindeki o6valık bölgeye yerleştirildi. Ve obalarının ismi yerleşim yerlerine verildi, Zıpkıcı, Müminli, Yürekli gibi…

    Kürkçüler aşiretinin yerleşim yeri olan bölge yakın azmana gelinceye kadar Belediyelik idi. Ceyhan’dan Adana’ya girerken karayolunun kıyısında Kürkçüler aşiretinin tarihi mezarlığı görülür. Çoğu mezar taşlarının üzerinde Osmanlı döneminde yapıldığını gösterir sarık veya fes şekilleri vardır.

     SİS (KOZAN) SEYYİDLERİNİN PADİŞAHA VERDİĞİ DİLEKÇE

    Kürkçüler aşiretinin yerleşim yeri olan beldede yaşayan aileler içinde “Bey ailesinin soyundan gelen ve ÜNAL soy ismini taşıyan Mahmut Ünal ile 1996 yılında yaptığım görüşme esnasında dedelerinden kalan tarihi belgeler olduğunu söyledi. Sonra da o belgeleri bana gösterdi, birer kopyasını verdi.

    Üzerinde padişah tuğrası olanı ve hicri 1124 (miladi-1712) tarihinde yazılı olanı önemli idi. Adı geçen belgede okuduğumda şu bilgilere ulaştım: “ Sis (şimdiki Kozan) şehrinde yaşayan ve Hz. Muhammed soyundan geldiklerini söyleyen Seyyid Osman, Seyid Bekir, seyyid Yusuf, Padişaha verdikleri dilekçede soylarının Hz. Peygambere dayananlar (saadat-ı kiram) olduklarını  ve devletin halktan aldığı  “rüsumu reviyyet” vergisinin alınmamasını istiyorlardı. “Rüsum u raiyyet” bir çeşit yurttaşlık vergisi idi.  Padişah, başvuruda bulunan Seyyidlerin isteğini kabul etmiş olacak ki adı geçen fermanın sonuç kısmında padişah onayı ile “olur” verilmişti”…

    Bu belgenin çözümlenmesinden sonra Mahmut Ünal’ın arşivinde bulunan 1806 tarihli (hicri-1224 yılına ait) bir mahkeme kararı olan belgede Kürkçüler aşireti içindeki Seyyidler hakkındaki bilgiler yer alıyordu.  Adı geçen belgeye göre  Adana yakınlarında Sarıçam kazasında oturan Bozdoğan aşiretine bağlı  olan Kürkçüler aşiretinden  Osman, Veli ve Ali adındaki şahıslar kendi soylarının “Seyyid” olduğunu ileri sürdüler.  Bu hususta şahitlik etmek üzere Sis’li (Kozan’lı) Murad, Süleyman, Ebubekir, Mahmut, Ahmet, Mustafa isimli seyyidlerin isimlerini verdiler. Aynı zamanda kendilerinin “Seyyid” olduğu hakkında “Hüccet” ismi ile bilinen bir belgeyi de mahkemeye sundular.

    Kürkçüler aşiretinden Döndü isimli  kadın Seyyidenin dul kızı Şerife’nin oğulları Osman, Veli, Ali’nin şahitliği ile mahkemeye başvuranlara “Seyyid oldukları” belgesi verilmiştir.

    Mahkeme kararının alt kısmında şahit olarak  Seyyid Mahmud oğlu Mahmut, Ebubekir... Seyyid Mehmet oğlu Veli, Halil... Seyyid Osman oğlu Mehmed... Seyyid İsmail oğlu Abdi... Seyyid Ali oğlu Süleyman... ve Bozağca oğlu Ömer’in imzaları vardı.

    Bu tarihi belgenin ışığında Kürkçüler aşiretinin Kozan yöresinde yaşayan Seyyidler ailesi ile yakın akrabalık ilişkileri vardı. Evlilik dolayısı ile aynı aile ile akraba da olmuşlardı. Kürkçüler aşiretinin önde gelen ailelerinden olanlar  1934 yılındaki soy ismi kanunu ile aynı z “Boyvoda” soy ismini de almışlardı. “Boyvoda, Osmanlı döneminde “bey” anlamına da gelen “Voyvoda” sözcüğünün de benzeri idi.  Belge üzerinde ismi geçen seyyidler için tanıklık yapan “Mahmut oğlu Mahmut” benim 1998 yılında görüştüğüm Mahmut Ünal olmalı idi. Mahmut bey ile olan görüşmemiz Adana Ulucami’de bir öğle namazı vaktinde gerçekleşmiş, kısa soühbettenr sonra ailesi ve ataları hakkındaki arşiv bilgilerini de bana vermişti.

……………………..

1.Kürkçüler aşiret mezarlığı

2.19. yüzyıl ortalarında Çukurova ve çevresi harita

3.Yörük kadını Torosdağlarında ve çadırın önünde

4,Yörükler yaylaya göç zamanı çalışmaları

  

Bu yazı toplam 57381 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber