Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Karaköy’deki Camii, Mason Heykellerinin gül hatırı İçin yıkıldı!

-İstanbul"un merkezindeki KARAKÖY"de limana yakın yerdeki Ziraat Bankasının yanında cadde kıyısında tarihi Merzifonlu Camisi vardı.

 

 

 

-1958 yılında Karaköy meydanında yol açma bahanesi ile Merzifonlu camisi yeniden yapılmak üzere yıkıldı. Aradan geçen yıllar sonra bile cami yapılmadı.

 

-Ziraat Bankasının terasında ise Osmanlı Padişahı 1909 darbesi ile işbaşından uzaklaştıran masonların düşünce önderi dul kadın ve Hiram usta heykelleri yerli yerinde duruyor.

 

-Türkiye"nin en büyük fuhuş merkezi de Karaköy-Yüksekkaldırım-Galatakulesi yanı-Zürefa sokakta çalışmalarını sürdürüyor.

 

İstanbul"u dünya gözüyle gören her insanın belleğinde hatırlayabildiği en önemli sahne Galata köprüsü, sahilde balık ekmek yeme, köprüye yürüme ve karşısındaki Galatayı seyretme olayıdır.  Hatıranın kalıcı olması için çekilen bir kare fotoğraf ise albümlerde “İstanbul hatırası” olarak saklanır bir ömür boyu…

 

Biraz da aynı hatıra fotoğrafın ayrıntılarına bakarsak, Karaköy"ün orta yerinde kat kat yükselen Galata kulesi ve etrafındaki yapılar ile deniz kıyısında bulunan KARAKÖY iskelesine yanaşan gemilerin görüntüsüdür.

 

    1970"li yılların başlarında sürdürdüğüm İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde öğrenci olduğum yıllarda (1972-1976) her gün olmasa da sık sık yolum Eminönü ve Karaköy"e düşmüştür. Dar sokaklarında yürüdüğüm ve sadece görüntüye baktığım günleri unutmam da mümkün değil.  Tarih  eğitimi esnasında  KARAKÖY sözcüğünün, bir zamanlar Hazar Türk Devletini kuran ve sarayda Museviliği kabul eden Karaim Türklerinden yerleşim yeri ve isim kaynağı olduğu bilgilerini öğrenmiştik.

 

    Ancak aradın geçen yıllar sonra Temmuz 2010 başlarında  İstanbul"da sürdürdüğüm gezi ve araştırma esnasında Karaköy"de, limana yakın yerde Merzifonlu Camisi"nin 1958 yılında yıkıldığı bilgileri kulağıma yansıdı.  Ve konuyu araştırmaya başladım. Önceki İstanbul gezilerinden de bildiğim kadarı ile  Karaköy vapur iskelesinin yanında sahilde Ziraat Bankasının tarihi binası vardı. Ve bankanın teras katında da  Masonluğun kutsal simgesi olan dul kadın simgesi ile Süleyman Peygamber için Kudüs tapınağını inşa eden Hiram ustanın ayakta ve elinde balyoz olduğu halde heykelleri vardı.  Karaköy iskelesine gelenler bahsi geçen Mason kutsal heykellerinin farkına varmamış da olabilirler.

 

SARARMIŞ FOTOĞRAFLARDAKİ KARAKÖY CAMİSİ

 

Bu gün (4 Temmuz 2010 Pazar)  sabah güneş doğarken Zeytinburnunda misafir kaldığım evde internet ortamında Karaköy ve Merzifonlu camisi yazarak bilgi araştırması yaptığımda gözlerime inanamadım.  Karaköy meydanında liman yanındaki Masonların kutsal heykellerinin bulunduğu tarihi Ziraat Bankası binasının yanı başında ve yol kıyısında zarif minaresi ile bir cami görüntülerine ulaştım. Bahsi geçen caminin adı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisi idi. II. Viyana kuşatmasına katılan ve ağır yenilgi sonrası kellesi kesilerek idam edilen Osmanlı Sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa"nın servetini ortaya koyarak yaptırdığı bir caminin varlığı söz konusu idi, Karaköy tarihi  fotoğraflarında gördüğüm.

 

Aradan geçen yıllar sonra Merzifonlu Camisi"nin bulunduğu yerde aynı isim ve amaç için yeni bir cami yapılması düşünülmüş zamanın padişahı Abdülhamit"in de desteği ile İtalyan mimar Raimoando d"Aranco"nun   yeni tarz  (art nouve) çizimi ile inşa işi sonuçlandırılmış.  Caminin yapılması ile birlikte Karaköy meydanında yürüyenler, veya metroya binenler veya otobüsle boğaza doğru gidenler…Galata"da Yüksekkaldırım Zürefa sokakta bulunan Genelevde hatun kişileri görmek isteyenlerin yollarının kesiştiği yerde  Karaköy meydanının kıyısında İslam inancının en güzel şekilde yaşandığı bir Cami vardı.

 

    1958 yılında zamanın şehir planlayıcıları, Karaköy meydanında trafiği rahatlatmak için yol genişletme çalışmaları bahanesi ile Merzifonlu camisinin yıkılmasına ve bir başka yerde yeniden yapılmasına karar verdiler. 1958 yılı ki Demokrat Partinin iktidarda bulunduğu bir zamandır.  Caminin o güzelim minaresi, gövde taşları yerinden söküldü numaralandı ve uygun bir yerde koruma altına alınarak aynı isimle yeniden yapılacağı güne kadar koru altına alındı.

 

    1058 yılından itibaren içinde bulunduğumuz 2010 yılına gelinceye kadar Karaköy"deki Merzifonlu Camisinin yapımı bir başka yerde de olsa gerçekleşmemişti.  Karaköy meydanı tarihi özelliğini koruyordu. Ancak Caminin yanı başında bulunan Mason önderlerin terasta hekelleri bulunan Ziraat Bankası yerli yerinde idi. Galata Kulesi olanca ihtişamı ile görenleri hayran bırakıyordu. Peki Ziraat Bankası ile aynı sırada ve cadde kıyısında bulunan trafiğin aksamasına da yol açmayan MERZİFONLU CAMİSİ neden yıkılmıştı?Görülenler ve yaşananlar öncelikle Merzifonlu Kara Mustafa Paşa"ya saygısızlıktı, İstanbul"un İslam inancına mensup insanlarının yüreğinden kopup gelen tarihi miras bir eser idi.

 

    Böylesi bir olayın yaşandığı gerçeğine ön yargı ile bakarsak “Cami yıkmak ve satmak ATATATÜRK ve İNÖNÜ DEVRİNİN ANLAYIŞI VE GERÇEĞİDİR” düşüncesini ileri sürerek tarihi gerçeği açıklamış olur muyduk! Bunların hepsi birer bahane… Perde aralandığında ise bir zihniyetin Türkiye"de perde arkasında her zaman varlığını sürdürdüğü ve kirli elleri ile tahribatları yapmaktan geri durmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Karaköy sahilinde Ziraat Bankası terasında Mason heykelleri ve Ziraat  Bankasının Tarihi binası yerinde duruyor. En önemli çelişki ise Türkiyenin aleni en büyük fuhuş merkezi Karaköy Zürefa Sokak"ta  çalışmalarına devam ediyor. Her gün binlerce insan ve fuhuş bataklığından kazanç elde etmek isteyen ama kimliklerinde Türk ve İslam yazan çok sayıda kadınımız insanlık onuru ayaklar altına alınarak kendi mahremini (ırzını) pazarlayarak satarak geçimini sağlıyor. Ve de son yılların vergi rekortmeni Ermeni asbıllı Matild Manukyan "da besan yayın kuruluşlarında Türkiyle"nin en çok vergi veren vatansever iş kadını olarak tanıtılıyor.

 

    Sen bana sabır ver Allahım! Dünya"da kıyametler kopuyor, göz göre göre …

Not: Karaköy camisinin yıkılması ile ilgili bilgilerini internet ortamında paylaşan sayın Can Alpgüvenç"e teşekkür ederim.

 

Bu yazı toplam 31627 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber