Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
ABD'NİN OSMANLI COĞRAFYASINI KONTROL HARİTASI

-1919 yılı içinde ABD Başkanı Wilson7un imza attığı ve mührünü bastığı tarihi Ortadoğu haritasında Osmanlı toprakları olan Doğu-Anadolu'da ermenistan ve Kürdistan'ı kurmayı amaçlayan geniş topraklar "kontrol edilmesi gereken" topraklar olarak gösteriliyor.

 

    Günümüzde de ABD aynı düşanceyi destekleyen çalışmaları canlı tutuyor, gündeme getiriyor.

 

     1919 YILI İÇİNDE Osmanlı Devletinden geride kalan ele geçirilmiş topraklar üzerinde yeni devletlerin kurulması gündeme geldi. İşgalci devletler kendi görüş ve düşüncelerinin gerçekleşmesi için SEVR anlaşması hazırlıklarına başladılar.   Özellikle bugünkü Türkiye’nin toprakları üzerinde üç devlet kurulması amaçlanmıştı:

 

    1. İstanbul merkez olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerini içine alan Yunanistan ile birleşik BİZANS Devleti’nin kurulması.

 

     2-Türkiye’nin doğusunda ve Çukurova’yı da içine alacak şekilde Büyük Ermenistan’ın kurulması

 

     3. Türkiye’nin Güneydoğusu ve kuzey Irak’ı içine alan bölgede Kürdistan devletlerinin kurulması.

 

    ABD Başkanı Woodrow Wilson’un düşüncesini yansıtan  harita hazırlandı. Üzerinde de ABD mührü ve Başkan Wilson’un imzası vardı.

 

    Harita üzerinde Sinop-Adana-Tiflis-Kerkük arasında bulunan bölge kare çizgiler içine alınmıştı.  Ve bu bölgede Ermenistan, Lazistan, Gürcistan, Kürdistan bölgeleri bulunuyordu. ABD, bu harita ile kendi denetiminde bulunan küçük küçük devletlerin kurulduğu bir coğrafyanın ortaya çıkması görüşlerini destekliyordu.

 

    Ancak Anadolu’da gelişen ve adına da Kuvayı Milliye adı verilen milliyetçi ve bağımsızlık yanlısı hareketin halk desteği alması, Rusya’da iç savaşın çıkması sonrasında Doğu Anadolu’yu elinde bulunduran Çarlık kuvvetlerinin geri çekilmesi sonrasında ABD, hazırlamış olduğu tarihi projenin amacına ulaşmayacağını gördü. İstanbul’daki Amerikan kültürü ile yetişen aydınların desteğini alarak Anadolu’daki milli hareketin ABD mandasında yönlendirilmesi için çalmıştı. Bu beklentileri de gerçekleşmedi.  Anadolu üzerinde Batı Hristiyan dünyası ile ABD’nin de amacı olan Türkleri Anadolu’dan atmak ve bu coğrafyaya hakim olma hayalleri suya düştü.

 

Bu yazı toplam 17813 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber