Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
ANDIRIN AĞASI KÖYLÜLERİN OMUZUNA TAŞ YÜKLETİRDİ

-Andırının zenginlerinden Yaycıoğulları beylerinin köylülere yaptığı zulüm ve haksızlı dile getiren dilekçeyi Padişaha yazan köylünün açıklamaları ibret verici idi.

 

-Bir din adamı olan Molla'yı oda direğine astırarak zulüm yaptığı da açıklandı.

 

-Köylülerin sırtına taş yükleterek eziyet ettiği de dilekçe satırları arasında yazıldı.

 

-Dilekçeyi yazan kişi Yaycıoğulları ailesinin en yakınında yaşayanlardan birisi olmalı.

 

-Yaycıoğulları ailesinden gelenler kurtuluş Savaşında da mücadele veren kahramanlar olarak tarih sayfaları arasında yerini aldı.

 

MOLLAYI ODA DİREĞİNE ASTIRDI

 

     Cümlenin reisi olarak ağa kendi köyünde tahsil ile muşgul bulunan  Kars kazası ahalisinden  Topal oğlu  Molla Mustafaya hiddet ederek gece medresesin  açarak avanelerine  tutturup  zor kullanarak ve işkence ettikten sonra hiddetini teskin edemeyip merkum molla Mustafayı oda direğine kollarını bağlatıp sıkıca tutturmuş ve adı geçen Molla  bir iki saat idarede kaldıktan sonra hocası yetişerek yarın yine ağanın  daire-i zulüm ve siyasetine teslim etmek üzere  kefil olarak tenbih ettirmiş. Molla çaresiz dört gün bitimden sonra bir tarafa gidemeyerek kalmış  ve daha sonra şikayet etmek üzere hükümete gelmiş ise de on seneyi aşkın  devamlı  mahkeme ve idare azalıklarında bulunan ağanın mahdumu (oğlu) İbrahim Ağa ile  mahkeme azası olup ağanın damadı ali’yi görmüş olduğunu tehdit üzerine dilekçe verememiş ancak zabıta memuruna  daha birçok kimselere  sorarak  gizlice bir karar vererek köyü terk  ederek  hanesine gitmeye mecbur olmuştur

 

     Akçakoyunlu, Fatmalı, Abazalı, Bektaşlı, Karamanlı, Kesim köyleri halkının  ziraat yaptığı 4 bin dönümlük araziyi haksız yere zabt eylediği gibi aşarı 200 liraya satılmakta olan  yeterli miktarda  Bahadırlı köyünde ziraat ürünlerini zabt eylemesinden dolayı  ahali Kars kazasına hicret etmiş ve köyün  aşarı bin kuruş kadar inmiştir.

 

     Sisnse köyünde Postallı oğlu Sarkis , Acemli köyünden  Acem oğlu Nazaret  ve Panos’un değirmenleri zor kullanılarak  ele geçirdikleri gibi geçim kaynakları tütün yetiştirmeye  müsait olan Kabakesme, Darıovası, Balk, Afikar, Soğancılar köylerinde her sene kesimli olarak bin kıyye  tütün almak alışkanlık haline gelmiştir.

 

     AHALİNİN OMUZUNA TAŞ YÜKLENİYOR

 

     Çiftliğinde 5-6 yüz amele çalıştırıp ücretlerini vermediği gibi hane cana eze ederek i  taş ve ağaç  ve tahta  yükleyerek ahalinin boynunun borcu olduğu şöyle dursun  Şivilge, Boztopraklı , çiçekli, Güzel köyleri halkı  dahi ağanın felhanlarını sürmeden kendi işlerine vakit  bulamazlar . Ve mevsimi aralıkta ağanın ürününü biçip ve sürüp hububatlarını anbara nakl etmedikçe bu zavallı ahali kendi ziraatlarına bakamaz.

 

     Adana’da sekiz liraya satılan öküze  ağa tarafından  iki lira fiatla verilerek  ol suretle üç liralık tosuna üç mecidiye kuzuları kesmede kesmede işe yarar  öküz ve tosuna  ve dana ve inek  var ise ağaya  haber verirler. Ağa da belli bir fiat tespit ederek ahaliden toplar. Zavallı ahalinin vermemek elinden gelmez. Her sene üç yüz kadar öküz ve tosun  alır ve satar ve zulmün adına da ticaret derler.

 

     Arkası oğlaklı bir keçinin  kim ahali rızasıyla satması lazım gelse  üç mecidiye etmez derler. Genç ve semizini  yetişmek üzere  bir mecidiye fiatla   toplamaya yeni başladı.

 

YAYCIOĞULLARI AİLESİNİN KURTULUŞ SAVAŞINA HİZMETLERİ

 

   Yukarda yazılı metnini sunduğumuz Andırınlı bir köylünün Yaycıoğulları ailesi ile ilgili ağır suçlamaları içine alan açıklamaları olsa da Yaycıoğulları ailesinin önde gelenleri 1920 yılı içinde Kurtuluş Savaşı'ının önemli isimleri ve kahramanları olarak tarihteki yerlerini almışlardır.

..............................................................

 

1.Andırınlı bir köylünün çalışmaları

2.Öğretmen Gürkan Göçer, Yaycıoğulları ailesine misafir olan Yüzbaşı Osman Tufan'ın elbiselerini gösteriyor.

3.Andırın ilçesi

 

 

Bu yazı toplam 40887 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber