Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Toroslardaki Tarihi Vannos Antik Kenti Definecilerin Saldırısına Uğradı

Geçtiğimiz Haziran ayının son günlerinde Osmaniye ili"nin Sumbas ilçesi sınırları içinde bulunan Mehmedli köyü ile Bağdaş yaylası arasındaki vadilerde tarihi araştırmalarım esnasında  tarihi kervan yollarının kavşağında ve stratejik önemi sahip halk arasında  çayır ve çimenlik arasında bulunduğu için ÇEM KALESİ ismini aldığını öğrendim. Elimde bulunan Osmanlı Arşivindeki 1530 tarihli  Tapu-Tahrir defterinden adı geçen kalenin gerçek isminin “VANNOS KALE VE ŞEHRİ” bilgisine ulaştım.

 

ANADOLU TARİHİNİN ŞİFRELERİNİ ÇÖZÜMLEYECEK HEYKELLER VE YAZILI TAŞLAR

 

 Vannos kale ve antik kentinin bulunduğu yerde yaptığım yüzey araştırmaları esnasında giriş kapısı üzerinde  Anadolu tarihinin şifrelerini çözümleyecek kadar önemi bulunan heykeller  ve yazılı taşlar ijle karşılaştım.   Giriş kapısı üzerindeki oturur durumdaki kral ve her iki yanındaki arslan heykellerinin defineciler tarafından sürekli olarak kırıldığını öğrendim. Buna rağmen kalenin giriş kapısının sarp duvarı üzerindeki arslan ve geyik heykellerine defineciler ulaşamadığı için sapasağlam durduğunu gördüm.  Kalenin muhtelif yerlerindeki yazılı taşları inceleyerek adı geçen kalenin geç Bizans döneminde yapıldığı ve Ortaçağ"da da Haçlılar ve Kilikya Ermenileri tarafından kullanıldığını tespit ettim.

     Yanımda bulunan köylü Ömer HÖKELEK"in  rehberliğinde kale ve aynı adı taşıyan kent üzerinde yaptığım araştırmalarda tarihi antik kentin definecilerin saldırısına uğrayarak köstebek yuvası haline getirildiğini üzülerek gördüm.  Kalenin batı sur duvarlarının bir kısmı yerinden sökülerek uçuruma yuvarlanmış, mevcut duvarların her yerinde köstebek yuvası gibi çukurlar açılmış. Antik kentin kilise ve manastırlarının temellerine kadar çukurlar açılarak define aranmış. Düşündürücü olan  ise  Vannos antik kale kentinin  yönetim tarafından korunmadığı ve definecilerin yağmalanmasına terk edildiğini üzülerek görmüş olmamdır.

 

OSMANİYE VALİSİNİ ACİL MÜDAHALEYE DAVET EDİYORUM

 

Osmaniye ili içinde bulunan tarihi Vannos antik kale kentindeki  içler acısı tarih yağmasını  yerinde görmesi için sayın Vali Celalettin Cerrah"ı Vannos antik kale-kentine davet ediyorum.

Vannos antik kale-kenti Çukurova"yı Kapadokyaya bağlayan  ama henüz sırları çözümlenemeyen Torosgeçitlerinin tarihini aydınlatan sırları bünyesinde barındırıyor. Kalenin girişindeki heykeller ve yazılı taşlar acili olarak koruma altına alınmalı ve en kısa zamanda bilimsel araştırmaların başlatılarak tarihi gerçeklerin  ortaya çıkarılması ve  dünyaya açıklanmasını gerektiriyor.

Bu yazı toplam 23743 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber