Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
KARA FATMA'NIN MEZARI Parçalanmış Bir Halde Bulunduğunda

Türk ve dünya tarihinin efsanevi kahraman kadını Kara Fatma’nın mezarı Andırın’ın Tokmaklı köyündeki vadi içinde beyler mezarlığında bulundu.

 

 -Kara Fatma’nın mezarı defineciler tarafından deşilmiş bir haldeydi.

 

 -Kara Fatma’nın mezarından savaşta kullandığı hançer parçası Sultan Bolat adındaki köylü kadın tarafından bulundu.

 

4 Kasım 2007 Pazar günü  benim için hayatımda unutulmaz bir olaya tanıklık etmem açısından önemli idi.Bir gün önce gelmiştir Andırın’ın Beş bucak köyüne,Osman Ekiz’in kızının  düğününe davetli olarak. 3 Kasım günü akşamüzeri düğün evinde tanıştığım 50 yaşları civarında sarı saçları ve alnındaki kırışıklıklar ile avuçlarının içi nasırlaşmış genç adamın bakışları onun hayat mücadelesinin ne kadar zor geçtiğini gösteriyordu.  Benim tarihci olduğumu söylemem üzerine civardaki tarihi eserler kaleler, mezarlar hakkında bilgiler vermeye başladı.Adı Hamza olan bu genç adamın bölge tarihi hakkında geniş bilgilerinin olduğunun farkına vardım.

 

    “Şu karşıda görünen ovanın kıyısında Beylik adında bir mahalle vardır. Neden Beylik dendiğini hiç düşündün mü? Orada Osmanlı’nın en zayıf zamanında hükümdarlık yapmış cesur bir kadın vardı adına da Kara Fatma denilen. Sen hiç bu ismi duydun mu?

 

    Bu açıklama üzerine Hamza,bir an için durdu, düşündü. Ve bildiklerini açıklamaya başladı:

 

“Evet onun adını duyarım. Cesur bir kadınmış. Tokmaklı’nın üst yanında Beyler mezarlığında onun mezarı var. Orayı sana gösterebilirim. İstersen yarın sabah buluşalım seni oraya götüreyim” dedi. Bu bilgiler kulaklarımda yankılandı.Yıllar önce Kara Fatma hakkında yazdığım yazılarda “onun ölümünden sonra mezarının bir yol kıyısına çamlılıklar vedikenlikler arasında bir yere gömüldüğünü, sonradan da mezar yerinin kaybolduğunu” yazmıştım.

 

    BEYLER MEZARLIĞININ İÇLER ACISI DURUMU

 

    4 kasım 2007 Pazar günü… Bugün Andırın’ın Tokmaklı bölgesindeki ovada sisli bir hava var. Ama söz verdiğim gibi sabahleyin Hamza ile buluşacağım. Düğün evin’den ayrılırken bir gün önce Hamza’nın kulaklarımı çınlattı.  Öncelikle Hamza ile buluşacağım şimdiki ismi Yeşilova olan ama Tokmaklı adıyla daha iyi bilinen beldeye  yol aldım. Giriş yerindeki mahalleye yaklaştım. Hamza’nın evini sordum. Ve kısa sürede de buldum. Hamza ile görüşeceğim esnada aynı mahallenin insanları ile karşılaştım. Emine Barın adındaki yaşları civarındaki köylü kadını “Kara Hatun derler, cesur bir kadın varmış. Mezarı az yukarda ırmağın kıyısında mezar yeri var. Mezarları deşmişler oradan bir hançer çıktı,şimdi evdedir”.

63582

Bu yazı toplam 21454 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber