Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Atatürk’ün Masonluğu Kapatma Olayı

    -Atatürk, 1930"lu yıllarda Masonlukt teşkilatlarının kökü dışarda ve yabancılara hizmet eden kuruluş olduğu düşüncesiyle yakın izlemeye aldı.

    -Adalet bakanlığı görevindoen istifa eden Mahmut Esat Bozkurt"un Masonlar aleyhine konuşma yapmasına önem verdi.

    -Gelişmeler masonların serbestçe çayışma yapamıyacakları yönünde idi.

 

       X, karşısında duran Cumhuriyet Türkiyesi"nin ilk Adliye vekillerinden Mahmut Esat Bey"in fotoğrafına dikkatle baktı.Donuk ve düşündürücü bakışlarının gerisinde adı geçen kişinin yaşadığı önemli olayları araştırmaya karar verdi. Onunla ilgili dosyalara kolaylıkla ulaştı.Bulduğu bütün bilgiler  Mahmut Esat Bey"e karşı yapılan “safdışı etme” harekatının çatışma sonuçları ile ilgili idi.  Ve bulduğu bilgileri yazıya aktardı: Hükümet içinde rahatsızlık ve çatışmanın olduğu su yüzüne çıktı. AdliyeVekili (Bakanı) Mahmut Esat Bey, aniden istifasını Başbakan İnönü"ye sundu(1930). İzmir"li bir aileye mensup olan Mahmut Esat, Lozan"da Hukuk eğitimi görmüş, Yunan askerlerinin Anadolu işgaline karşı savaşmak üzere 1919 yılında Anadolu"ya gerek Kuvayı milliye saflarında mücadele etti. 23 Nisan 1020 günü Ankara"da çalışmalarına başlayan TBMM"ye İzmir milletvekili olarak girdi.  Cumhuriyetin ilanı sırasında İzmir milletvekili ve hükümette de İktisat Vekili/ Bakanı idi. İzmir"de İktisat kongresinin toplanmasını sağlamıştı. Osmanlının borçlanması, batılı ülkelere bağımlı hale gelme ve kapitülasyonlara karşı verdiği mücadeleden dolayı”milli ekonomi”nin gelişmesinden yanaydı.  İnönü Hükümetlerinde de Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 17 Şubat 1926 günü Ege denizinde İtalyan gemisi Lotus ile Türk gemisi Bozkurt"un çarpışması sonucu 8 Türk denizci ölmüş, Türkiye ile Fransa arasında hukuk sorunu ortaya çıkmıştı. Mahmut Esat, Lahey Adalet Divanında Türkiye"nin haklarını savunarak Kapitülasyonlardan doğan Türklerin “aşağılanan” haklarına karşılık yaptığı hukuk savunması ile başarılı olmuş ve davanın Türkiye lehine sonuçlanmasını sağlamıştı. Başarılı bir hukukçu ve devlet adamı idi.

    1930 yılı içinde Mahmut Esat Bey"i kızdıran gelişmeler oldu. İnönü hükümetinde hükümetin diğer bakanları ile arasında derin görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Ve istifasını birdenbire verdi.

    Bir yıl sonra Ekim 1931"de memleketi İzmir"e geldi. Basına verdiği demeç ile ülkeyi bekleyen en büyük tehlikenin Masonların örgütlenmesi olduğuna dikkatleri çekti. Milliyet gazetesinin 13 Ekim 1931 tarihinde 1. sayfadan Mahmut Esat Bey"in konuşması şöyle açıklanıyordu:

     “ Anlatmak istediğim cihetlerden birisi şudur:

Biliyoruz ki, ırk,milliyet farkı olmaksızın Masonluğa herkes girebilir.Orada herkes usulü dairesinde Masonluğun mukadderatına hakim olabilecek mertebelere çıkabilir.Demek ki  bir Rum, bir Yahudi, bir Ermeni de böyle teşekkülün başına şef olarak geçebilecek ve Türk masonluğunu idare edecek! Hatta ne bileyim bir Fransız bile bir Yunanlı bile… Bütün bunlara göz yumacağız, masonluk milliyetçiliktir diyeceğiz öyle mi? Bu nasıl olur? Ve buna kim inanır? Benim şahıslarla hiçbir meselem yoktur. Masonlar arasında çok sevgili arkadaşlarım vardır.Bunlara hürmetim vardır. Benim hücumlarım şahıslara değil, doğrudan doğruya masonluğun prensiplerinedir. Bu çok insani olduğu iddia edilen prensiplerine dünya ve insanlık istismar ediliyor. Mesela düşününüz ki  İngilizlerin meşhur casusu Lavrens (Lawrence) bile masondur. Başlarında Ağa Han bulunan Mason locaları İngilizlik namına Hindistanı baştan başa doldurmuş kardeşlik teraneleri içinde 320 milyonluk bir insan kitlesinin boynunda esaret zincirinin sürüklenmesine sebep oluyor. Rica ederim casus Lawrens ,Ağa Han daha bilemem kimler buraya gelebilseler localara kardeş diye girebilmek hakkına haizdirler. Bunun adına  milliyetçilik mi diyeceğiz? Buna milliyetçilik değil, insanlık bile diyemezler. Benim endişelerim aziz vatanın  masonluğu kabul eden temiz ve güzide evlatlarının haberleri olmadan, başka yerlerde olduğu gibi masonluğun memleketimiz ve milletimiz aleyhine kullanılmasıdır. Kullanılıyor da.

       Devamı var…

…………………………………………………………………………………………………

Resim alt yazıları

1.Mason arşivinde Atatürk fotoğrafı

2.Ziya Gökalp"in ismi de Masonlar listesinde gösterilir.

3.Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati de mason olarak tanıtılır
Bu yazı toplam 27388 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber