Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
ÇANAKKALE’DEKİ ADANALILAR ANITI BOMBALANARAK YOK EDİLDİ

Geçtiğimiz şubat ayı içinde Kadirli  ilçesinde tarih araştırmaları yaparken eğitmci Mehmet Zengin’in de yanına uğradım. Mehmet Bey, kendi köyü Alibeyli’den seferberliğe ve Çanakkale savaşına giden 21 kişiden 11’inin şehit olduğu halde bunlar hakkında hiçbir bilgi olmadığını söyledi. Bu bilgiler ışığında Kadirli ve Adananın döğer köylerinde de Çanakkale savaşına gidenler ile ilgili yaptığım araştırmalarda çok sayıda Adanalının Çanakkale Arıburnu Kanlısırt savaşında şehit düştüğü ve bunların “kayıp” olduğu bilgilerine ulaştım.

 

     6-10 Ağustos 1915 tarihinde süren  Arıburna kanlısbırt savaşında  Türk askeri resmi rakamlarına göre  Türk tarafının 1520 şehit, 960 kayıp ve 4750 yaralı verdiği  açıklanıyor.  Ancak bu bilgiler Türk askerlerinin canları pahasına ANZAK askerlerini durdurduğu savaşta verdiği mücadele ve kayıplar gerçeğini yansıtmaktan uzak.

 

ADANALILAR BAYIRINDA DİKİLEN ANIT  BOMBALANARAK  YOK EDİLDİ.

 

    Arıburnu  Kanlısırt savaşları ile ilgili olarak Osmanlı ve Avustralya  Anzak arşivlerinde yaptığım araştırmalarda  6-10 Ağustos 1915 tarihlerinde devam eden savaş süresince Albay mustafa  Kemal yönetiminde Conkbayırı tepelerini tutan ve savaşan Türk askerlerine güney tarafından 18. Tümen ,   48. ve 125 Alay askerlerirnin imdada koştuğu, Karaköyürük deresine bakan tepelerde Adanalı askerlerin siperler kazarak  düşman ilerlemesini durdurduğu, her karış toprağın şehit kanları ile sulanmasının hatırası olarak Adanalılar Bayırı tepesi ve çevresine KANLISIRT isminin verildiğini öğrendim.

 

      Anzak askerlerinin ilerlemesinin durması  Arıburnu savcaşlarının da kilitlenmesi üzerine İngiliz kumandanlık savaşın durması ve geri çekilme planları yapmaya başladı. Aralık 1915 tarihinden sonra da geri çekilme gerçeklmeşti.  Çanakkale-Arıburnu  cephesinde en kanlı savaşların yapıldığı Kanlısırt tepesine 1916 yılı içinde Osmanlı Devleti zafer anıtı dikti.  Savaş bölgesinin 1916 yılında haritasını çizen Şevki Bey haritasında da Kanlısırt 125 rakımlı tepede anıt yeri işaretlenerek gösterildi.  Anıtın sırtındaki kitabeye de “ 

 

      Ey zair (ziyaretçi)! İngilizlerin 38'liğe kadar mermi atan gemisi, bombası ve çivi saçan tayyaresi, yeraltından lâv püsküren lâğımı, yeryüzünden ateş ve çelik fırlatan obüs ve bombası vardı.

 

Türk'ün ancak bir Allah'ı vardı. Bir de fedasından çekinmediği hayatı ile kanı.
Türk'ün zoru İngiliz'i kaçırdı. Kaçan İngiliz. Kalan Türk'e şeref ve şan bıraktı.
Bunu en çok şu sırtta gömülmüş kalmış binlerce kahramana borçlu olduğunu unutma”
sözleri yazıldı.

 

Kanlısırt’taki anıt Osmanlı Devleti’nin işgale uğradığı 1919 yılı içinde Avusutralyalı devlet ressamı Lambert ve tarihçi  Charles Bean tarafından ziyaret edilerek  siyah beyaz bir kare fotoğrafı çekilerek Avusutralya Savaş Arşivine GO1752 kod numarası ile kayda alındı. 
Ancak, İngiliz işgal yönetimi 1919 yılı içinde Çanakkale savaşındaki yenilgiyi hatırlatan Kanlısırt’taki Adanalılar bayırında bulunan Türk Zafer anıtını bombalayarak havaya uçuruldu. Anıtın taşları bile ortadan kaldırıldı. Yok edildi.

 

ADANA VALİSİNE VE KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

 

Tarihi araştırma ve belgelere göre binlerce Adanalı askerin şehit olduğu Kanlısırt Tepesi Adanalılar Bayırında  İngiliz işgal yönetiminin bombalayarak yok ettiği zafer anıtının bir benzerinin Adana şehir merkezinde uygun bir yere dikilmesi için Adana Valiliği ve Kültür Bakanlığı’nın harekete geçmelidir.. Kendisi de Adanalı olan sayın Kültür Bakanı Ömer Çelik’in  bu girişimde öncü olması gerekir. 

Bu yazı toplam 26276 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
HÜSEYİN KARABULUT / 27 Ağustos 2014 Çarşamba 16:07
CEZMİ HOCAM KALEMİNİZE VE DİLİNİZE SAĞLIK
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber