Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Devlet Bahçeli’nin Yaptırdığı “Fettahlı Beyleri”Türbesinde Tarihi Skandal

  Fettahlı beylerinden Ağca v e Ahmet 1817 yılı Ağustos ayı içinde Gavurdağları eteğinde Sarvanlı kalesinde kanlı bir çatışmadan sonra başları kesilerek idam edildiler.

-Fettahlı beyleri için İrep Hatun Bahçe ilçesinde türbeler yaptırdı.

-Aşiret beyleri sayın Devlet Bahçeli"nin de ataları oluyordu.

-Devlet Bahçeli,. Atalarına olan saygının gerdeği türbenin yeniden yapımı için büktün masrafları karşıladı.

-Türbe tamirinde görev alan Şaşkın tarih yazıcısı” hatalı bilgileri tanıtım levhasına yazarak tarihi skandala sebep oldu.

-Osmaniye Kültür Müdürlüğü"nün olaya müdahale etmesi ve hatanın düzeltilmesi gerekiyor.

    Çukurova"nın Gavurdağları yöresinde ve Bahçe ilçesinde yaşayan 1817 yılında idam edilen  Fettahlı Türkmen aşiret beylerinin kümbet tarzında iki türbesi bulunuyordu. Türbeler üzerinde bulunan sanat tarihi açısından oldukça önemli süslemeler ve mezar taşları, kitabeleri vardı. Ve yıllardır bakımsızlıktan dolayı da bakımsız, kırılmış, yer yer de çökmüş  mezbelelik bir halde idi.  2000"li yılların başlarında defalarca adı geçen Fettahlı beylerinin türbelerini ziyaret ettim. Osmanlı Arşivinden de bu türbede yatanlarla ilgili belge ve belge çalışmaları yaptım. Ulaştığım belgelere göre 1817 yılı Ağustos ayı içinde Adana Valisi Hacı Mustafa Paşa"nın kardeşi İsmail Ağa tarafından  Savranlı kalesine sığınan Fettahlı beyleri Ağca, kardeşi Ahmet ve aşiret mensupları kanlı bir çatışma sonrası topluca öldürüldüler. Olayın sebebi ise Adana Valisi"nin Küçükali ve Fettahlı beylerinden ağır vergi ve haraç alma isteği idi. Hayatını kaybeden Aşiret beyi Ağca ve kardeşi Ahmet"in kesilen kelleleri İstanbul"a gönderilerek Topkapı Sarayı"nın giriş kapısında halka seyrettirildi. Bu olay Osmanlı tarihinde eşine ender rastlanır bir zulüm idi.  Yaşanın olay sonrası Dadaloğlu  “Hasan kalesi” adını verdiği ağıt tarzında türkü söyleyerek tarihi olaya olan isyanını dile getirdi.  Vahşi bir çatışma sonucu hayatını kaybedenler için   olayda hayatını kaybeden Türkmen beyi Ağca Bey"in eşi  İrep Hatun tarafından türbe yaptırıldı.  Türbe yapımını gerçekleştiren İrep Hatun, Osmanlı"ya isyanını beddua olarak değil “ bir zan üzerine şehit edildiler” sözlerini kitabeye yazdırdı.

DEVLET BAHÇELİ İDAM EDİLEN DEDELERİNİN TÜRBESİNE SAHİP ÇIKIYOR

    Osmaniye"nin Bahçe ilçesi tarihi mezarlığında bulunan idam edilen Fettahlı beylerinin türbesindeki kitabe, sarık şekille mezar taşı ve kubbe bölümlünde olan tahribatlardan dolayı Devlet Bahçeli"nin dedeleri olan Fettahlı beylerinin tarihi mirasına sahip çıkması” çağrısını yapmıştım. Geçen zaman içinde sayın Bahçeli  atalarının tarihine olan vefa ve saygısı gereği türbelerin onarım masraflarını da karşılayarak  2010 yılı içinde yaptırdı.

    ACEMİ TARİH YAZICISININ SEBEP OLDUĞU TARİHİ SKANDAL

Fettahlı beylerinin yeniden yaptırılan türbesinin onarım projesinde görev alan  şaşkın tarih yazıcısı   türbeye konulan levha üzerine idam edilenlerin ölüm tarihini  1816 yılında gerçekleştirildiğini yazdı.

Türbede yatan Fettahlı Ağca ve kardeşi Ahmet"in mezar hece taşında bulunan ve onların “Türkmenbeyi”, “Ayan” olduklarının da simgesi olan sarık şekilli mezar hece taşı  değiştirildi.  Ayrıca tanıtım levhasında ölenler için yazılan çeviri levhasındaki bilgiler de asıl metin ile uyuşmaz bir halde kaleme alındı.  En önemli çelişki ise 1817 yılında idam edilen Fettahlı beyleri Ağca ve Ahmet"in ölüm tarihi  1816 olarak  yazıldı. Osmanlı Arşivinde bulunan HH-503/24745 no"lu dosyaya bakılsaydı Fettahlı beylerinin ölüm tarihinin 1817 yılı olduğu görülecekti. Bütün bu görülen çelişkiler Bahçe ilçesindeki Fettahlı Türkmen beylerinin yeniden yapımı gerçekleşen türbede tarihi skandalı da gözler önüne seriyor.

     TARİHÇİ  YUSUF HALAÇOĞLUNA ÇAĞRI

Bahçe ilçesindeki tarihi mezarlıkta bulunan Fettahlı beylerinin türbesindeki çelişkiler ve tarihi skandal olan hatalardan arındırılarak gerçek bilgiler üzerine yeni bir düzenleme yapılması için Çukurova Tarihi üzerine derin araştırmaları ve belgeleri bulunan sayın Yusuf Halaçoğlu"nu göreve davet ediyorum.  Ayrıca tarihi gerçeklerin ortaya çıkması için bütün kapıları aralayan ve destekleyen sayın Devlet Bahçeli"ye de saygılarımı sunuyorum.     

                                                                                        Cezmi YURTSEVER –Tarihçi

…………….

Resim alt yazıları

1.Fettahlı türbesinin onarım öncesindeki durumu

2.Tarihçi Yurtsever, idam belgelerini gösteriyor

3.Tarihçi Yurtsever, Fettahlı türbesinin önünde

Bu yazı toplam 30499 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber