Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
"EŞKİYA" Kitabı ÇUKUROVA'NIN YAĞMALANDIĞINI ANLATIR

-Cumhuriyetin ilk yılarında Kadirli, Andırın ve Kozan  yöresinden yüzlerce silahlı "eşkiyalar" olarak dağa  çıktıklarını öğrendi. Ve bu eşkiyalar Kurtuluş Savaşı günlerinin kahramanları Kuvayı Milliyeci gençler idi.

 

-Olayların sorumlu İstiklal Mahkemesi Reisi Ali Saip Ursavaş  ve onunla işbirliği yapanlar idi.

 

-Aynı yıllarda Çukurova bir baştan bir başa yağmalanmıştı.

 

-Kendi istekleri ile devlete teslim olan eşkiyalar  Adana'ya mahkemeye giderken Tırmıl Höyük'te durdurularak topluca kurşuna dizildi. Bu olay yargısız infazdı.  Yaşanan üzeri örtüldü ve gizlendi.

 

-Çukurova'nın verimli tarım arazileri toprak ağalarının eline geçti.  Köylüler emek sömürüsü ve zulüm altında köle durumuna düşürüldü.

 

-Ali Saip'in siyasi kavgası Atatürk'e suikast olayına kadar uzandı.

 

-Çocuk yaşlarda olayları yaşayan, gözlem yapan Yaşar Kemal, 1950 yılında kasabada toprak ağaları tarafından linç edilerek öldürülmek istendi. Ve Yaşar kemal, olayların hikayesini kurgulayarak "İNCE MEMED" romanını yazdı. Oysa İnce Memed ve 10 eşkiya 1932 yılında Toroslarda öldürülmüştü.

 

-1960 yılında Kadirli'ye Kaymakam olarak gelen Mehmet Can, çeltik ağaları tarafından Hükümete baskı yapılarak sürgün tayini çıkarıldı.

 

-Ali Saip'in gasp ettiği Çerkezlerin mirasçısı Kümbetir köyünden Ali Kemal, yaşanan olayları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM)taşıdı. AİHM Türkiye'yi cezalandırdı.

 

-Olayların tarihi sorumlusu Çapanoğulları'nın Çukurova'nın haracını alma çalışmalarında çok sayıda insanın kelleleri kesildi. Topkapı Sarayı'nın giriş kapısında halka seyr ettirildi.  Kafaları kesilenler arasında Devlet Bahçeli'nin dedeleri de vardı.

 

-Adana Valisi Abidin Paşa'nın servet avcılığı Çukurova'da 1 milyon dönüm araziye göz dikmesi ve 100 bin dönüm arazi alarak çiftlikler kurmasının perde arkası gelişmeleri

 

Özetle dünya hayatında halkı ezerek, zulmederek mal ve mülk kavgaları yapanların ibretli hikayeleri bir destan gibi anlatılıyor EŞKİYA kitabında

58490

 

Bu yazı toplam 34776 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber