Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Adana’nın İkiz Şehri Haçin Neden Yakılarak Yok Edildi?

Torosdağlarında  Adana"ya bağlı Saimbeyli ilçesi şehir merkezi ve Kirkot Vadisindeki dağlar arasındaki dik yamaçlarda 1920 yılına kadar varlığını sürdüren tarihi Haçin şehri vardı.  Haçin şehrinin nüfusu da Osmanlı Arşiv belgelerine göre aynı dönemde Çukurova"nın en büyük şehri olan Adana"ya da yakındı. Ekim 1920 tarihinin ortalarında Haçin şehrinde Türkler ve Ermeniler arasında yaşanan iç savaştan sonra HAÇİN şehri hiçbir olay hatırlanmasın diye yakılarak yok edilmişti.  20. Yüzyıl başlarında Adana vilayetinin Kozan Sancağı"na bağlı ve Torosdağlarının zirvesinde bulunan ancak Adana kadar nüfus barındıran tarihi Haçin şehrinin sırlarını çözebilmek amacıyla Osmanlı Arşivinde yaptığım araştırmalar sonucu çok  gizli belgelere ulaştım. 

 

 

 

NEWYORK ÖRNEK ALINARAK GÖKDELEN BİLE YAPILMIŞ

 

Haçin Şehrinin sırlarını ortaya koyan Osmanlı Arşivindeki 1530-1920 yılları arası  yaşanan olayları açıklayan belgelerden şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Kayseriyi Kozan şehir merkezine bağlayan tarihi kervan yolunda  Torosdağlarının zirvelerindeki bir noktasında  kurulan HAÇİN şehri aynı zamanda Adana vilayetine bağlı Kozan Sancağı"nın bir kazası idi. Ancak şaşırtıcı olanı ise Adana şehir merkezi kadar nüfus barındırıyordu. 1900"lü yılların başlarında Adana şehrinde 25.000 kadar nüfus vardı, aynı miktarda nüfus da Haçin"de bulunuyordu. Haçin"e ABD"den gelen ASADOR adındaki mimar Newyork Gökdelenlerini örnek alarak 7 katlı bina bile yapmış. Haçin"de ABD"li misyonerler dünyanın en ileri eğitiminin uygulandığı kolej açarak aynı zamanda istihbarat  merkezi olarak da kullandılar.

 

İNGİLTERE KRALİÇESİNİN GÖZ DİKTİĞİ PARLAK BİR ANADOLU ŞEHRİ İDİ

 

    Osmanlı Arşivinde bulunan Haçin şehri gizli belgelerinin çözümlemelerine göre 19. Yüzyılda İngiltere kraliçesi Victorya"nın yaşanan olayları yakından izlediği gözde bir şehirdi. Osmanlı"yı içten yıkmak için desteklenen Ermeni isyanlarını yönlendirmesi için Lord Bryce "a özel görev vermişti.  Haçin ile ilgili ortaya çıkan belgelere göre İngiltere Kraliçesi Victorya"nın bilgisi dahilinde  Çukurova ve Doğu Anadolu"yu içine alan ERMENİSTAN devletinin kurulması için kurulan Ermeni siyasi Hınçak örgütünün lider kadrosu Haçin Ermenilerinden seçilmişti.  Haçin"in tarihini aydınlatan belgelere göre  1890"lı yıllarda yaşanan Diyarbakır-Sason ve Maraş- Zeytun isyanlarının liderleri de Haçin Ermenilerinden olduğu ortaya çıkıyor.

 

HAÇİN NEDEN YAKILARAK YOK EDİLDİ

 

Anadolu"nun Newyork"u sayılan Torosdağlarındaki tarihi Haçin şehrinin 1920 yılında yaşanan ve 7 ay süren Türk-Ermeni savaşından sonra hiçbir olayın hatırlanmaması için yakılarak yok edilmesinin sebepleri açıklayan gizli belgelere aradan geçen 90 yıl sonra ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Elde ettiğim bilgileri en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşarak şaşırtıcı olayların perde arkasını aydınlatacağım.

 

 

Bu yazı toplam 26632 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber