Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Kozanlı Cücenoğulları Ferhatlı Tepesinde Buluştu

Kozanlı Cücenoğulları ailesi 16 mayıs 2010 Pazar günü Ferhatlı tepesinde buluştu. Ve Türkiyenin her yerinden gelen akrabalar hasret giderdi.

 

-19. yüzyıl ortalarında parçalanan Cücenoğulları ailesinden kopanlar Kırşehir yöresine giderek yerleşmişler.

 

-Cücenoğuları buluşmasının gerçekleştiği Ferhatlı köyünde definecilerin yağmasına uğrayan  tarihi kilise de bulunuyor.

 

    Bugün Çukurova"da günlük bir hava var. İlkbaharın en güzel günleri yaşanıyor.  Ve bugün takvim yaprakları da 16 Mayıs 2010 tarihini gösteriyor, günlerden de Pazar.

    Adana"dan yola çıktıktan sonra Kozan şehir merkezinden kuzeydeki Dağılcak yoluna doğru giderken yol kıyısındaki zakkum ağaçlarının penbe ve kırmızı renkleri iç içe geçmiş.  Kilken barajının ve karşıdaki Karasis tepesinin görüntüsü  doğa cenneti görüntüsü veriyor. Karasis kalesi, sanki yere yatmış ve etrafını gözetleyen bir arslana benziyor, gibi. Karasis"e bakarken Dadaloğlu"nun “ Kozandağı çatal matal, arasında arslan yatar” sözlerini hatırladım. 

 

    Barajgölü kıyısındaki asfalt yoldan ilerleyerek ve işaret levhasını da izleyerek tepelik bir alanda yol aldım. Ve uzaktan davul zurna sesleri, arabalar ve çınar ağacı üzerinde asılı Türk bayrağını görünce “  CÜCENOĞULARI AİLE BULUŞMASI ŞENLİĞİ”nin yapıldığı yere geldiğimi anladım.

 

    Toplantı yere bir tepe eteğinde idi. Ve yörenin en hakim noktasında bulunuyordu. Ferhat tepesi denilen yer ismini Ferhadoğlu adındaki bir beyden almış. İlk dikkatimi çeken ise toplantının ulu bir çınar ağacının altında yapılması idi. Çınar ağacının dalları arasında büyük bir Türk bayrağı asılı idi. Hafifçe rüzgar esmeye başlayınca da dalgalanıyordu.  Emin bey ve kendi soyundan gelen insanların sıcak ilgisi ve “hoş geldiniz” sözleri ile karşılaştım. Ferhatlı tepesindeki Cücenoğulları ailesinin buluşmasına Kozan şehir merkezi ve civar köyler ile Kırşehir yöresinden köken akrabası misafirler gelmişti.

 

    Cücenoğuları ailesinin tarihi hakkında bilgiler veren Emin Yüce:

 

  

     “Bizim aslımız  Ortaasya"dan Alparslan ile Anadolu"ya gelen Emir Danişment ve Yagubasan soyundan gelir. Atalarımız Kadirli"nin Alibeyli köyünde yaşamışlar. Orada iken bize Cücenoğulları ve Avaroğulları da demişler.  Aşiret içinde bir kavga olmuş, 7 kişi ölmüş. Ve bizim dedelerden 5 kişi oradan ayrılarak buraya gelmişler.  Ferhatlı tepesine yerleşmişler. Buranın kahyası bizimkileri korumuş. Arkalarından Yağbasanlı"nın kethüdası Gençoğlanoğlu Ahmet Ağa “-Kaçakları bize teslim edin” diyerek adamlarını göndermiş. Buranın hakimi olan Kozanoğlu ve Ferhatlının kahyası teslim etmemiş. Kahya “Bir çalıya bir kuş sığınsa onu teslim etmek gerekmez” diyerek sahiplenmiş.  Ferhat tepesine gelen 5 kardeş imiş. 3"ü buradan ayrılarak Kayseri tarafına gitmişler. Geride kalan 2 kardeş birinin adı  Cücen Hacı Mehmet, diğeri de Ali"dir.Burada kalmışlar. Ve zamanla çoğalmışlar. 1934 soy adı kanunu çıktığında da Cücen ismi “Yüce” olarak kayıtlara geçmiş. Şimdi Kozan"da Yüce,Yüceli, Kamalı , Yıldırım, Kamalı soy ismini taşıyanlar bizim sülalemizdendir. Ferhatlı,Çobanpınarı,Bucak,Acarmantaş, Ilıca  köylerinde akrabalarımız vardır. Çok kalabalık olduk. Toplantıyı da burada yapıyoruz. Her sene bizden ayrılan akrabalarımız ile de burada buluşuyoruz” dedi.

 

    Cücenoğulları ailesinin toplantısına katılmak için Kırşehir"den gelen 63 yaşındaki  emekli öğretmen Mehmet kamalı ile de görüştüm.

 

    -Sayın Kamalı, ailenizin Kozandağından Kırşehir"e gidiş hikayesini anlatır mısınız?

 

    -Bizim büyükdedeler 3 kardaş,2"si erkek,birisi kız buradan Kırşehir"e gitmişler. Ne zaman gittiklerini bilmiyoruz. Ancak Kozanoğulları zamanında olması lazım. Kırşehir"in Hirfanlı barajına yakın bölgedeki 9 oba içine yerleşmişler. Bizimkiler Sıdıklı obası içinde yaşamış ve çoğalmış. Bizim soy adımız Kamalı,  Kozan"da yaşayan Kamalı ailesi ile aynı.  Ama sülale olarak Şıhbekiroğuları da derler.  Babamız ve dedelerimiz bize Kozan"dan geldiğimizi anlattılar. Dedeler,Kozan ile bağlarını hiç kesmemişler. 1.Dünya Harbinde bizden askere giden 22 kişi dönmemiş (şehit olmuş) . Ailemiz kıtlık ve sıkıntı çekmiş. Büyüklerimiz demişler “Kozan"daki emmilerimizin yanına gidelim”. Kozan"a gelmişler ve buradaki akrabalarını bulmuşlar. Kırşehir"e dönerken bir çuval buğday,bir çuval zarek ve bir de tosun almışlar.O zarek"i ekerek zengin olmuş bizimkiler. Bizim köye Kamalı soy isminde bir öğretmen geldi.Onunla tanıştık. Kozan"dan geldiğini söyleyince de soyumuzun aynı olduğunu öğrendik. Her sene yapılan Cücenoğulları şenliğine de geliyoruz, mutluyum” dedi.

 

    Cücenoğuları ailesinin şenlik yaptığı Ferhat tepesinde bir de tarihi kilise harabesi gördüm. Kilisenin doğu kısmındaki çene (apse) bölümü ayakta idi.  Salon duvarları da sağlam olarak bir kısmı ayakta idi. Çene kısmının doğu cephesini kaplayan haç simgeli taşlar yerinden sökülmüş ve aşağı düşmüş. Haç simgeleri de görülebiliyor. Görünen o ki burada Bizans zamanında bir kilise varmış. Ama aradan geçen zaman içinde şimdi son kısmı da ayakta kalma savaşı veriyor. Eğer defineciler müsaade ederse.

 

    Cücenoğuları şenliğinde  insana saygıyı, Türklük değerleri ile İslami inanç ve geleneklerin bir arada  insanları dost ve arkadaş yaptığını gördüm. Cücenoğulları buluşma toplantısına emeği geçen Sayın Emin YÜCE ve yakınları ile aynı toplantıya katılmak üzere Kırşehir"den gelen kök akrabalarına Mehmet Kamalı"ya buradan sonsuz teşekkür ederim.

Bu yazı toplam 35282 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber