Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Gönüllü Bombacının Künyesi Kayıp

Çanakkale savaşı ile ilgili Arşiv belgeleri araştırma çalışmalarım esnasında Genelkurmay"a bağlı Harp Tarihi bölümü dosyaları arasında üzerinde yaptığım araştırmalarda üzerinde “Gönüllü bombacı” yazan ve kod numarası da 47455 olan 13 yaşındaki savaşçının fotoğrafı ile karşılaştım. Osmanlı askerlerinin Çanakkale savaşında giydiği askeri kıyafet ile çektirilen fotoğrafta yer alan savaşçı henüz Ortaokul"un ilk sınıf seviyesinde öğrenim gören bir öğrenci ile aynı ortamın insanı.

 

Çanakkale"nin Gönüllü Bombacısının çektirdiği bu fotoğraf ile düşman saldırısına karşı Üniversite, Lise öğrencilerinin yanı sıra Ortaokul seviyesindekilerin de vatan savunmasına katıldığının belgesi olarak da önem taşıyor.

 

ÇANAKKALE SAVAŞI İLE İLGİLİ ÇEKİLEN ONBİNLERCE FOTOĞRAF NEREDE!

 

Gönüllü Bombacı fotoğrafının üzerindeki kod numarasının 47.455 olduğuna bakılırsa o ve onu izleyen Çanakkale savaşı devam ederken 50 bin civarında fotoğrafın çekildiği anlaşılıyor. Çanakkale savaşının kayıp ve karanlık sayfalarını aydınlatan bu fotoğraflar muhtemelen Genelkurmay Harp Tarihi Arşivindeki depolarda saklanıyor. Veya zaman içinde çürümüş veya yok edilmiş de olabilir. Ben Harp Tarihi Arşivinde bulunan ve Genelkurmay tarafından da yayın servisi yapılan 66 kare fotoğrafın kopyalarını http://www.tarihhaberleri.com/ internet sitesinde yayınladım. Bu araştırmanın ışığında Genelkurmay tarafından Çanakkale savaşı ile ilgili çekilen 50.000"e yakın fotoğraf ile ilgili açıklama yapmasını bekliyorum. Çanakkale savaşı ile ilgili çekilen fotoğraflar ve üzerindeki kısa yazılar sayesinde karanlıkta kalan konular da aydınlatılmış olacak. Fotoğraflar ve olay künye defterlerindeki yer alan bilgiler sayesinde Çanakkale savaşında ne kadar şehit, yaralı veya kayıp verdiğimiz de ortaya çıkacak. Özellikle Çanakkale savaşında gönüllü bombacı olarak katılan savaşçının kimlik bilgilerine veya şehit vukuat dosyasına ulaşmış olacağız. Sayın Genelkurmay Başkanını Çanakkale Savaş fotoğraf arşivi hakkında açıklama yapmaya davet ediyor ve kendilerine saygılar sunuyorum.

 

ÇANAKKALE SAVAŞININ KAYIP SAYFALARINDAKİ FOTOĞRAFLAR SERGİSİ ADANA"DA AÇILIYOR

 

Genelkurmay Harp Tarihi Arşivlerinde bulduğum çoğu sararmış, solmuş, üzerinde yer yer karalama notları bulunan Çanakkale savaş fotoğraflarından 30"nu Adana"da Büyükşehir Belediyesi önünde 16-25 mart 2011 tarihlerinde sergileyerek kamuoyunu bilgilendireceğim. Vatan topraklarını şehit kanları ile sulayan Çanakkale savaşının isimsiz kahramanlarının torunları olan ve yaşayan herkesi bu fotoğraf sergisine bekliyorum.

Bu yazı toplam 21657 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber