Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kökenleri

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında elde edilen ilk bilgilere göre, Ataları Ortaasya"dan Dersim"e gelen ve  Kureyşan aşiretine mensup BALABANLI aşireti de kök akrabalığı bulunan ALEVİ-TÜRKMEN özeliği gösteren bir inanç  ve  geleneğe mensuptur.

-Kılıçdaroğlu"nun ataları Osmanlı"ya isyan eden “DERSİM EŞKİYALARI” olarak da bilinir.

-Kılıçdaroğlu, “ALEVİ DEDESİ” özeliğini de üzerinde taşımaktadır.

 

 

Deniz Baykal"ın yerine CHP Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu"nun kimliği kökenleri ve inançları kamu oyu tarafından sorgulanmaya araştırılmaya başlandı.Ama bu konuda ilk birinci elden bilgiler AKSİYON dergisinin 16 Şubat 2009 tarihli sayısında araştırmacı Cemal KALYONCU"nun doğrudan Kemal Kılıçdaroğlu ile olan görüşmesine dayanan röportajına dayanıyor.

 

KEREYŞAN AŞİRETİNE MENSUP

 

 Sayın Kalyoncu"nun röportaında yer alan bilgilere göre:

 

“Kemal Kılıçdaroğlu, aslında bir aşirete mensup. Ailesi Dersim`in eski adıyla Kızıl Kilise, yani Nazımiye ilçesinden. Asıl köyü Ballıca. Ancak terör sebebiyle şehir merkezine yakın bir köy olan Kocakoç`ta yaşamış ailenin diğer fertleri.

Osmanlı`dan daha evveliyatı da var aşiretin. Aslen İran Horasan`ına kadar uzanıyorlar. Önce Konya Akşehir`e yerleşiyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu`nun da içinde bulunduğu aşiret, Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasındaki çatışma dolayısıyla bugünkü yerlerine göçüyor. Osmanlı kayıtlarında hâlen Akşehir`de göründüklerini de söylüyor Kılıçdaroğlu.

Kemal Bey, eski senatör Arslan Bora`nın da mensubu olduğu Kureyşan aşiretinden. Kureyşanlılar bölge halkı nazarında kutsal bir ocak. Kureyşanlılar`da dedelik yapanlara, `Horasanlı Baba Kureyş` denildiği de söylenir. Dersim`de Kureyşanlılar`la birlikte Baba Mansur Ocağı da önemli bir ocak sayılır. Bu iki ocak arasında akrabalık olmadığını ama öyle bilindiğini söylemektedir Kılıçdaroğlu. Bildiğimiz Kureyş kabilesi ile bir alakaları olmadığı notunu da düşmek gerekiyor burada.

ALEVİ DEDESİDİR

Selçuklular zamanında Ortaasya"nın İran coğrafyasına yakın yerindeki Horasan diyarından “Baba Seyyid  Kureyş” öncülüğünde Anadolu"ya gelen ve kısa süre Konya"nın Akşehir yöresinde yaşayan Kemal Kılıçdaroğlu"nun aşireti olan KUREYŞAN"ın  daha sonra Dersim coğrafyasına yerleşerek Osmanlı- Safevi savaşlarından kurtulmak istediği de anlaşılıyor. Sayın Kılıçdaroğlu Kureyşan aşiretinin dede-baba geleneğine bağlı olduğu şu sözlerle açıklıyor CemalKALYONCU"ya:

“Kureyşan aşireti önemli ocaklardan. Alevi geleneğinde Dedelik makamı buradan mı geliyor?

`Söyleniyor, evet.`

-Sizdeki bu sakin tabiatın altında böyle bir kültürden gelmenin etkisi olduğu kanaati var.

`O kültürden gelmenin etkisi var tabii.`

-Dolayısıyla dedelik sizde de var mı?

`Ailede var ama ben bu işi yapmıyorum tabii takdir edersiniz ki.`

-Ama siz de dedelik makamındasınız diyebilir miyiz?

`Diyebilirsiniz tabii. Ama dediğim gibi bu kültür olmakla beraber hani o kültürü uygulayan bir kişi değilim. O da, yetişmem, bürokraside görev yapmam dolayısıyla bizim hani o bağlantıda bir şey yapmamız zaten mümkün olmuyor.`

ATALARIM DERSİM EŞKİYASIDIR

Kemal kılıçdaroğlu"nun kendi kökenleri hakkında verdiği bilgilerden atalarının Dersim yöresinde Osmanlıya başkaldıran ve isyancı eşkıya olmakla suçlandığı bilgileri de var. Ve Kılıçdaroğlunun açıklamalarına göre bu  konudaki bilgiler de şöyle:

“Kureyşanlı Kemal Kılıçdaroğlu`nun ailesi Dersim`de Cebeligiller lakabı ile de tanınıyor. Kemal Bey, bunun, muhtemelen ailede birisinin Osmanlı`da askerlik yapmasından kaynaklandığını düşünüyor. Osmanlı zamanında dedesinin dedesini de eşkıya olarak anlatıyor o. Buradaki bilgileri tam olmadığı için de muhtemelen o kişinin Cebeli denen kişi olabileceğini söylüyor. İhtimal ki Kemal Bey`in babası Kamer Bey, 1934`te, ailesinin Karabulut olarak aldığı soyadını eşkıya büyük dedesine dayandırarak 1950`den sonraki bir tarihte Kılıçdaroğlu diye değiştiriyor.”…

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu"nun kökenleri ve inançları hakkında yapılan ilk araştırmalarda onun aşiretinin aynı zamanda Türkmen BALABAN aşireti ile iç içe olduğu bilgisi elde ediliyor. Özetle: Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ALEVİ TÜRKMEN inanç ve geleneklerine bağlı bir insandır. Ve Türk asıllıdır. Ancak CHP Başkanı olarak yapacağı çalışmalar onun tarih sahnesindeki yerini ortaya koyacaktır.

Bu yazı toplam 34871 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber