Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
VOLKAN ÖĞRETMENİN YÜREĞİ TİTRİYORDU

Volkan Uysal Pozantı"da öğretmen olarak çalışıyor.  Pozantı Sevdamız adı altında internet sitesi de açtı.

    -Pozantı yöresinin tarih ve kültürünü araştırıyor, mili mücadele olaylarına ilgi duyuyor.

    -Milli mücadele yılarına ait, Besim Alaybeyoğlu ailesinden arşiv belgelerini de aldı.

    -Adana"da Taşköprü üzerinde şehit edilen Abdülfettah olayı insanı duygulandırıyor.

    -Volkan hoca, belgeleri gönderirken yüreği titriyor ve gerçeklerin ortaya çıkması ve herkesin öğrenmesini istiyordu.

 

   

   

Gece yarısının bir saatinde Adanayı yakıcı ağustos sıcaklarının kavurduğu bir günde  Ağustos 2009 tarihini gösterirken Volkan Uysal öğretmenimden Kuvayı Milliye günlerinde yaşanan olayları yansıtan belgelerin kopyasını aldım. Belgeler Latince ve daktilo ile yazılmıştı. Sonraki günlerde belgeleri gözden geçirirken  Milli Mücadelede üstün hizmetleri bulunan Besim Alaybeyoğlu"nun ailesi tarafından gönderildiği bilgilerine ulaştım.  Belgeler içinde Osmanlıca olarak elle yazılmış bir belgeyi çözümlediğimde duygulandım. Ve düşman işgali günlerini düşündüm. Bakınız neler yazıyordu belge içinde:

     

 

    TAŞKÖPRÜ ÜZERİNDE BİR ADANALININ ŞEHİD EDİLMESİ    

 

   “93 muharebesine (1877/78 Osmanlı -Rus savaşı) giden Adanalı gönüllü tabur kumandanı  Binbaşı Şehid Besim beyin oğlu Adanalı Abdülfettah 1335 (1920) senesinde  Yılan kalesinde bir Türk çetesini Fransız muhasarasından kurtardığından Fransızlar tarafından idama mahkum edilmek ve Kalekapısında elleri kelepçeli olarak geçirdiler ki buradaki halk arabadan ayağa kalkarak “Ey vatandaşlarım ben Türklük yoluna kurşuna direnmeğe gidiyorum. İntikamımı alın!”     Oradan Hacı Ali tekkesi meydanına gelindiğinde Kolonel Bremonda dört rekat namaz kılınmağı ricasında bulunarak ve namazın ancak iki rekatında iken üzerine kurşun yağdırılması ve mübarek şehidin daha teslimi ruh eylemediğini gören Kolonel Bremond“Köpek daha ölmemiş” diyerek mübarek şehidin kulağına iki el kurşun sıkmıştır. Bu suretle o gün Adanamız ilk mübarek şehidini vermiştir.      Kuvayı Miliye Cephe Kumandanlarından  Akıncı Müfreze Kumandanı Nasrullah San     Akıncı Müfreze Kumandanı Yaveri:İbrahim Beşkardeş”. 

     Volkan Hoca"nın gönderdiği diğer belgeler arasında bu olayı tamamlayacak bilgiler de vardı.  Fransız işgali esnasında Sırkıntı yöresinde mülazım askeri olarak görev yapan  Abdülfettah"ın yeğeni Besim Bey, Fransız bayrağını yırtarak bağlı bulunduğu birlikten firar etmiş ve Niğde"ye gelerek burada düşmanla mücadele için görev isteğinde bulunmuştur. Çukurova"nın kurtulmuşu için görevlendirilen Sinan Tekelioğlu"nun yanında görev alması uygun bulunmuştur. Besim Bey,  Karaisalı, Pozantı ve Adana"nın düşman işgalinden kurtarılmasında büyük yararlıklar göstermiştir.

…

     Aradan geçen yıllar sonra 1951 yılında Adana"da Türkiye Kuvayı milliye Muharip Gaziler Cemiyeti kuruldu. Kurucu Başkanı Sinan tekelioğlu idi. Ve aynı Cemiyette yönetim kurulunda görev alanlar içinde Zaza ve Kürt olarak da bilirer Molla Nasrullah da vardı. Adı geçen kuvayı milliye Cemiyeti düşman işgalini yaşayanların dilinden veya onu tanıyanların verdiği bilgileri daktilo metni haline getirmiş, arşivlemiş ve bir örneğini de ailelerine hediye etmişti. Besim Albayoğlu"nun mücadelesini yansıtan daktilo edilmiş belgeler adı geçen kişinin ailesinde de vardı. Aradan geçen yıllar sonra 2009 yılı Ağustos ayı içinde Pozantı"da öğretmenlik yapan Volkan UYSAL hoca, Besim Bey"in kızı olan aile yakınlarından belgelerin kopyalarını almış, bir örneğini de tarihçi Cezmi Yurtsever"e göndermişti.

…

    Söz uçar yazı kalır derler ya! Besim Bey gibi bir kuvayı milliye kahramanının hayat hikayesinden kısa bilgiler veren daktilo edilmiş ve ele yazılmış bir tutam belge içinden çıkan bilgiler hayatı destanlaşan bir kahramanlık hikayesinin kısa özeti idi.  Konuya duyarlı olan Volkan UYSAL hocamızın belgeleri elde etmesi ve tarihciye ulaştırması karanlıkta kalan bir olayın da aydınlatılmasını sağladı.

 

     Sen sağol Volkan hoca. Sonsuz saygılar.

 

Bu yazı toplam 27708 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sinan Erismis / 18 Temmuz 2010 Pazar 16:48
1950 Dogumluyum. 1956 yilinda Sinan Tekelioglu`nun Adana Belediye Baskani`nin odasinda dedemle tanistiran babam`dan dinledigim övküleri hic unutmam. Sinan Pasa beni dizine oturtup basimi sigazladiginda "Mustafa bu cocuk adam olur" dediginde..... Acaba oldummu? Hep bu güne kadar dedem diye tanistirilan kisinin söylediklerini merak etmisimdir. Mail:[email protected]
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber