Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Ramazanoğulları İçin Şecere Hazırlayanlar

Osmanlı Arşivinde bulunan milyonlarca belge içinde, Adana ve Ramazanoğulları ailesi ile ilgili 1893 tarihli el yazısı ile hazırlanmış "şecere" belgesi, resmi olarak kabul gören bir belge durumunda. Belgeyi hazırlayanlar Ramazanoğulları Vakfı'nın işletilmesi ile ilgili "sorumluluk taşıyan" kişiler tarafından hazırlanmış (1).

    Belgenin baş kısmındaki yazılara dikkat edersek " temiz soylu olarak Zeynelabidin R.A'ya bağlı olan Ali Ramazan demekle bilinen "hayır sahibi" İbrahim Bey'in soyundan gelenlerin açıklamalı aşağıdaki cedvel hazırlanmıştır"... Hoppalaaaa...Ramazanoğlu soy belgesini hazırlarken "doğru olmayan" bilgileri yazarak cedvel hazırlanıyor.Ramazanoğulları Yüreğir Türkmen/Oğuz beylerindendir. Ve onların soyunun başlangıcı Anadolu'ya gelişleri, Çukurova'nın fetih ve yurt yapmaları ile ilgili tarihi kaynaklarda ayrıntıları ile açıklanır. Üstelik Ramazanoğulları'nın  Hz Muhammed'in torunu Zeynelabidin (R.A) soyundan da gelmeleri mümkün değildir.  belli ki "soy cedveli hazırlayanlar" kendi kafalarından uydurdukları bilgileri baş kısma yerleştirmişler. Soylarını  Hz.Muhammed'e bağlamayı tercih etmişlerdir.

 

  Soy cedvelinin ilk ataları olarak  "Yüreğir Bey oğlu, Ramazan Bey oğlu,İbrahim Bey oğlu  Halil Bey'in adı yazılı... Halil Bey'den sonra da Piri Mehmet Paşa'nın ismi gösteriliyor.

 

    Piri Mehmet paşa, 1517-1568 yılları arasında Adana'nın Ramaszanoğulları ailesinden gelen Türkmen beyi olduğu kadar aynı zamanda Osmanlı'nın da Vali Paşa'sı durumunda. Piri Mehmet Paşa'nın en büyük özelliği ise babası Halil Bey'den devraldığı Vakfı, büyüterek, nerede ise Adana'nın bütün ekonomik kaynaklarını elinde bulunduran vakfa dönüştürmesidir.

 

    Piri Mehmet Paşa, 3 erkek ve de 4 kızı olmasına rağmen "cedvelde" hepsi atlanarak kızı Banu Hanım yerleştirilmiş.  Banu Hanım "1. batın" yani 1. nesil olarak gösteriliyor. Burada bir dakika duralım. Banu Hanım İstanbul'da yaşayan İsfendiyar Türkmen Beylerinden Ahmet Paşa ile evleniyor.  Ahmet Paşa ile ilgili olarak da yine "Hz.Peygamber soylu yani Seyyid olduğunu" açıklayan bilgilere yer veriliyor.  "Soyu İsfendiyaroğullarından gelen,nurlu şehir Halid bini Velid hazretlerine bağlandığı tarihi kayıtlarına (belgelerine) geçmiş bulunan Üsküdar Doğancılar da türbesinde defnedilmiş, Mahmut bey oğlu Hacı Ahmet Paşa ile evlenmiştir". ..

 

    İsfendiyaroğulları da Türkmen soylu bir ailedir. Bolu Kastamonu taraflarında hüküm sürmüş Osmanlı'ya bağlanmış...Adanalı Piri Mehmet Paşa'nın kızı Banu Hanım ile evlenen Ahmet Paşa'nın türbe mezarı Üsküdar Doğancılar da bulunuyor.

 

    Banu hanım ve Ahmet Paşa, peygamber soyundan temiz soylu (asil) insanlar olarak gösteriliyor.

 

    Banu Hanım soyundan gelen, -belki de onun oğludur- Mehmet Bey'den itibaren Ramazanoğullarının soy ağacı iki kola ayrılıyor. kızı Ayşe Hanım'dan  Hatice Hanım ve ondan da gelen İsmail Bey, oğlu Süleyman Bey, onun oğlu Hacı Osman Bey,onun oğlu Necip Bey,onun oğullarından Tevfik Bey,Galip bey ve diğerleri...

 

    Banu Hanım'ın oğlu Mehmet Bey'den ayrılan ikinci kolda ise Abdi Paşa, onun oğlu Sadık Bey, onun kızı Hayriye hanım...Hayriye Hanımın kızının Ayşe hanım, oğlunun da ismi Süleyman bey...Süleyman Bey'in oğlu Ahmet Bey,  Ahmet Bey'in kızı Hacı Ayşe Hanım...

 

    Ayşe Hanım'ın soyundan gelenler Ramazanoğlu şeceresi için oldukça önemli. Çünkü Ayşe Hanım'ın eşi  İshak Efendi olarak gösterilmiş. İshak-Ayşe evliliğinden Hacı Ali, Hacı Mehmet,Hacı Hamza,Hacı Abdurrahman, kızları Ümmü Gülsüm'ün ismi yer alıyor. Hacı Mehmet Efendi'nin soyundan gelenler ise  Mennan Bey  ve Abdülnafi'nin isimleri yazılmış.

 

    Ramazanoğullarının soy cedvelini gösteren Osmanlı Arşivindeki 1893 tarihli belge, tarihi gerçekleri değil, Ramazanoğlu Vakfının kaynaklarını ele geçirerek yönetmeyi amaçlayan birilerinin hazırladığı belge olarak da görülebilir.

....................................................

1.BOA, EV.d,nr.27654,sh.51

Bu yazı toplam 50913 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Muhammed abdulkadir / 25 Temmuz 2018 Çarşamba 05:20
Efendim elinizde osmanlı arşivindeki belgenin gerçek olmadığına dair belge var mı
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Muhammed abdulkadir / 25 Temmuz 2018 Çarşamba 05:19
Kesin bilgi varmı efendim elinizde osmanlı arşivindeki belgenin gerçek olmadığına dair belge
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber