Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
“KOZAN TARİHİ” YAZILIRKEN …

Kozan Hükümet Binası 1926 yılında meçhul kişiler tarafından yakıldı. Kozan tarihi ile ilgili yüzyıllara dayanan binlerce belge yok edildi.

    -Kozan Belediyesi bile kuruluş tarihini bilemediği için tanıtım logolarında “C ֔  şifresini kullanıyor.

     -Kozan mezarlığında Osmanlı dönemi tarihi mezarların hece taşlarındaki kimlik kaydı bulunan kitabeler yerinden alınmış. Mezarlıkta soygun gerçekleştirilmiş.

     -Anavarza"dan kaçırılan paralar Batılı ülkelerde borsa işlemlerine tabi tutularak atılıyor. Anavarza"da kazı yapılmıyor, kaçak kazı ve eski eser kaçakçılığı sürüyor.

     -Kozan şehir merkezinde tarihi eserlerin korunduğu MÜZE bile yok.

    -Bütün bu şartlar içinde bile çok sevdiğim KOZAN TARİHİNİ yazma çalışmalarını sonuçlandırdım. 

 

     Kozan tarihin gündeminde boynu bükük bir yer  olarak bilinir.  Coğrafyanın kendisine sunduğu özellikler gereği kuruluşundan itibaren  devlet veya vilayet merkezi olma özeliğini sürdürmüş  uzunca bir süre…

     Sonra 1926 yılı içinde bilinmeyen kişiler tarafından HÜKÜMET BİNASI bilinmeyen kişilerce yanmasıyla yaşanan olayların yer aldığı belgelerin bulunduğu tarihi hafızası da yok olup gitmiş.  Yaşanan olayları hatırlamayın, düşünmeyin, yazmaya da kalkmayın denmiş adeta.  Ve aradan geçen uzun zaman sonrası insanlar kendi tarihlerini hatırlayamaz hale gelmişler. Ve karalı kaplamış Kozan tarihini…Sis ismi de beli belirsiz karanlık anlamına gelir, belki de bir gerçeği ifade eder.

    İnsanlar soylarını,  atalarını da unutmuşlar, önemli ölçüde… Birbirlerini sevmeyenler  “Biliyor musun filanca kişinin soyunda dönmelik var, aman dikkat!”  gibi lafları kulaklara üflemişler.  Bir  karmaşadır gitmiş, Kozan tarihi üzerinden…

 

     BELEDİYE BİLE KENDİ KURULUŞ TARİHİNİ HATIRLAYAMAZ HALE GELMİŞ

 

    İlginçtir: Kozan Belediyesi Adana yöresinde tarih ve kültürel uyanmaya en çok önem veren yer diye bilinir.   Ancak Kozan belediyesi"nin tanıtım logosunda, kale, köprü görüntüsü yer alıyor. Kuruluş tarihi olarak da “ C ֔ harfleri var. Bunun anlamını sayın Fatih ATEŞ"e sordum: “Hocam, Cumhuriyetten Önce sözlerinin ilk harfini alırsan çıkar. Belediye için de bir güzelliktir.  Başka hiçbir yerde bu tarz yazı yoktur. Merak eden araştırsın” cevabını verdi.  Sayın ATEŞ, bir tarih uzmanı değil. Ve Belediyede kendisinden önce gelen yönetimler aynı tarihi kabul ederek resmiyete geçirmişler. Bu durumda Kozan Belediyesi"nin öncelikle kendi tarihi olan CÖ"yü çözmesi ve aydınlatması lazım.

 

     KOZAN  MEZARLIĞINDA TARİH SOYGUNU

 

    Kozan"da yaşayan insanların ata ve dedeleri son durak kara toprak misali hayattan göçtüklerinde onlar için  şehrin doğu kıyısında mezar yeri ayrılmış. Mezarlığa adım atanlar zeytin ağaçları arasında çok sayıda insanın mezarını görebilir. Ben de geçen Ocak ayı içinde Kozan mezarlığına gittim.  Kapıdan içeri girdiğimde Osmanlı dönemi mezarları ile üzeri Latince yazılı mezar taşlarını iç içe gördüm.  Ancak Osmanlı döneminden kalan eski mezar taşlarının üzerindeki ölen kişi hakkında bilgi veren “Osmanlıca” yazıların bulunduğu kitabe bölümlerinin boş olduklarını gördüm.  Birisi veya birileri mezar taşları üzerindeki yazılı olan yerleri söküp alıp gitmiş.  Özetle mezar taşlarının kitabeleri yok edilmiş. Bu durum koruma amaçlı olmaktan ziyade mezar soygunculuğu yapanların işi olduğunu hatırlatıyor.  Özetle soygun sonrası mezarda tahribat yapıldığı anlaşılıyor. Kozan halkının bu konuyu gündemine alarak sorgulaması ve tartışması lazım.

 

     ANAVARZA PARALAR BORSASI

 

    Anavarza, depremle terk edildiği 1269 tarihinden sonra geçen yüzyıllarda kendi haline bırakılan ören yeri veya eski deyimle “Asarı Atika” idi.  Avrupalılar ise  1850"lerden sonra Anavarza"ya araştırma için gelmeye başladılar. 1865 Fırka-i Islahiye iskanından sonra Anavarza"nın taşları yerinden sökülerek ev veya bina yapımında kullanıldı.  Anavarza"dan çıkan paralar ve heykeller kaçak yollardan dışarıya kaçırıldı. O kadar çok antik dönem parası kaçırılmış ki, Batılı ülke  para (nümizmatik) koleksiyonlarında  “Anavarza paraları borsası” kurulmuş.  Örnekleri tanıtılarak belli bir fiattan satılıyor.  Birileri bu durumdan para kazanıyor.  İnsan düşünüyor, Anavarzayı soyanlar ve tarihi eserleri borsa da tanıtılan bir eşya gibi satanların bulunduğu bir ortamda KOZAN ŞEHİR MERKEZİNDE neden bir müze yok!

    Özetle Kozan coğrafyasının neresine bakarsanız bakın adeta her yerden  tarihi eserler sesleniyor. Beni tanıyın, koruyun. Ve de yaşananları hatırlayın. Yılardır Kozan coğrafyasında tarihin seslerini duydum. Ve bu duygularla yeniden yazdım ve yayınlıyorum Kozan Tarihini…

Bu yazı toplam 25626 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
kozanlı / 20 Şubat 2010 Cumartesi 20:48
hocam Kozan Tarihi kitabını nerden alacağız.Tedarik için bilgi verin lütfen?
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber