Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
İzmir'in Kara Gününde Asılan ABD Bayrağı

      İZMİR"İN KARA GÜNÜNDE HÜKÜMET BİNASINA ASILAN ABD BAYRAĞI

 

    -İzmir"in 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusu ve perde arkasında batılı emperyalist ülkelerin işbirliği içinde işgal edilmiş olması Türk tarihinde kara bir gün olarak hatırlanmalıdır.

    -İzmir"in işgali ve yaşanan olayları en güzel şekilde İtalyan Ressam Pissani çizdi.

    -Halide Edip Adıvar"ın Sultanahmet mitinginde yaptığı konuşma hala kulaklarımızı çınlatmaktadır.

    -İşgalciler İzmir Hükümet Konağına ABD bayrağı da astılar.

 

      İzmir, Anadolu"nun batıdaki denize açılan kapısı…İnsanlık tarihinde ilk uygarlıkların yeşerdiği topraklar.  Osmanlı"nın son zamanlarında emperyalist batılı ülkelerin ele geçirmek istediği öncelikli yerler arasında bulunan bir yer. Osmanlı toprak satış kanunlarının yabancılar lehine değişmesi üzerine kısa zamanda Ege bölgesindeki tarım arazileri başta İngilizler olmak üzere el değiştirmeye başladı. Balıkesir"in Boraks madenleri de benzer şekilde 19.yy"da Batılı ülkelerin işletmesine bırakılmıştı. İngilizler 1853-56 yıllarında İzmir Aydın Demiryolunu açarak Osmanlı"nın İpek yolundan gelen ticaret mallarının Batı Anadolu"da Akdeniz"e ulaştığı yerde Batılı ülkelerin yüzlerce şirket açarak hisse alması da önemli bir olaydı.

 

     İŞGAL BAŞLIYOR

 

     1. Dünya Savaşının sonlarında Osmanlının yenilgisi ile sonuçlanması üzerine imzalanan Mondros Anlaşması (30 Ekim 1918) ve arkasından  galip ülkelerin temsilcilerinin gerçekleştirdiği Paris buluşması esnasında (1919 yılı şubat)  Anadolu"nun paylaşılması ve işgal projeleri gündeme getirildi.  Yunanistan Başbakanı Venizelos"un öncelikle İzmir"i ve arkasından da Ege bölgesini “Megalo idea” düşüncesi kapsamında Yunanistan"a bağlamak istemesi  İngiltere ve arkasından da ABD tarafından desteklendi. Fransızlar da bu projeye karşı gelmediler.

    15 Mayıs 1919 günü sabahın erken saatlarında İzmir sahiline çıkartma yapan Yunan Efsun alayına bağlı askerler ve onlara öncülük eden kilise papazları ile çılgınca alkışlayan yerli Rumların destekleri ile işgale başlamış oldular. Yunan işgali öğleden sonra sahile yanaşan gemilerin sayılarının artması ile tam bir işgale dönüştü.

     İşgalin yaşandığı gün, şehir merkezinde kızgın ve isyan içinde bulunan Türkler yer yer toplantılar yapıyor vatanı savunma uğruna ölmeyi dile getiriyordu. Osmanlı"nın İzmir Valisi ve Ordu kumandanı ise İstanbul"daki yönetimden gelen “sükunet” istekleri doğrultusunda direniş göstermediler.

    İzmir"de işgalin başladığı esnada olaya tanık olan Gazeteci Osman Nevres veya takma adıyla Hasan Tahsin, üzerindeki beylik tabancasını çıkararak karşısında bulunan Yunanlı bayrak taşıyıcıya  ateş açtı. Ve vurdu. Bu olay İzmir"de düşman işgaline karşı ilk kurşunun atılması olarak da tarihe geçti. Aynı olayda Hasan Tahsin"de aldığı kurşun yarası ile şehit düştü.

 

 

     İTALYAN RESSAMIN TABLOSU

    

     İzmir7in işgali ve limanda gelişen olayları İtalyan ressamı Vittorio Pissani, kara kalem çalışması olarak resmini çizdi. İşgalcilerin ellerinde süngülü tüfenkler olduğu halde karşı koyan Türklere saldırmaları ve öldürmeleri görüntüsü yer alıyor.  Düşman işgaline uğramak ve düşman askerlerinin çizmeleri altında ezilmenin ne olduğunu çok güzel şekilde gözler önüne koyuyor, Pissani"nin tablosu. Zaten işgalin başlaması ile birlikte 48 saat içinde asker ve sivil çok sayıda Türk insanı hayatını kaybetmişti.

 

VE AMERİKAN BAYRAĞI DA ASTILAR

 

    Arşivlerde bulunan bir başka görsel belgede de İzmir Hükümet Konağı"na işgalin başlaması ile birlikte Yunan, İngiliz, Fransız bayraklarının yanında ABD bayrağının da yerleştirilmiş olmasıydı. ABD Hükümeti İzmir"in Yunanlılar tarafından işgalini resmen destekliyordu.  Burada asıl düşündürücü olan şey ise Türkiye"de okullarda okutulan tarih kitaplarında ABD"nin İzmir işgaline doğrudan destek vermesi ve kendi bayrağını asması ile ilgili bilgi ve belgelerin gizli bir el tarafından çıkarılmış olması idi.

 

HALİDE EDİP ADIVAR"IN HAYKIRMASI

  

 İstanbul"da genç bir edebiyat öğretmeni olan Halide Edip Adıvar, İzmir"in işgali ile birlikte 28 Mayıs 1919 tarihinde 200 bin kişinin katılımı ile gerçekleşen Sultanahmet"te düzenlenen mitinde kürsüye çıkarak heyecanlı bir konuşma yaptı. Ve aşağıdaki sözleri haykırdı: “

"... Ruhu göklerde olan 700 senelik tarihimiz bu minarelerden bugün Osmanlı tarihinin faciasını seyrediyor. Bu muazzam, bu tarihi meydanda zafer alayları tertip eden ecdatlarımızın ruhu bizi seyrediyor. Dünyaların öbür ucuna at süren namağlup erlerin evlatları önünde ben, baş eğiyor ve yemin ediyorum. Diyorum ki, bugün kolları kesilmiş olan Türk'ün kalbi eski yiğitlik ve cesaretini kaybetmemiştir... Allah'a, hakka, milletlerin ilâhi hakkına dayanan,Türk milleti olarak, bütün Müslüman ve Türk dünyasına ilân ediyorum... Bu muazzam toplantımızda bu aşk, vatan ve Allah aşkı, payidar oldukça hiçbir şey bizi buradan ayıramayacaktır..."

 

Ayrıntılı bilgiler: www.cezmiyurtsever.com"dadır

 

Bu yazı toplam 43894 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber