Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Amerika'nın Çukurova'yı İşgal Belgeleri Bulundu

     Yıllar süren Çukurova Tarihi ile ilgili araştırmalarımı Arşiv belgeleri ve sözlü bilgileri derleyerek yazdığım kitaplara yansıttım.   Ancak son yıllarda ABD'deki Oberlin Koleji'nde bulunan Osmanlı'ya bağlı Anadolu topraklarının işgali sırasında ve 1919 yılında 21 Temmuz 1919 tarihinde Adana'ya gelen King-Crane Komisyonun hazırladığı raporların gizli belgeleri de yayınlandı. 

 

 İŞGAL YILLARINDA ADANA BELEDİYESİNE ABD  BAYRAĞI ASILDI.

 

   1918  yılı Aralık ayı sonlarında başlayan Fransa'nın Adana işgali 3 yıl sürdü.   İşgalin başladığı ilk günlerde Fransız askerler ve yardımcı güçler Mersin limanına çıktıklarında ana caddeye barkan evlerde çok sayıda ABD bayrağı dalgalanıyordu. Mersin'de yürüyüş yapan işgalci askerler ABD bayrağı taşıyordu.

 

    İlginç olan ise Adana şehri işgale uğradığında şehrin merkezinde bulunan tarihi Adana Belediye Binasının teras katına büyük bir ABD bayrağı yerleştirildi.  Gösteri ve yürüyüşler burada yapıldı.

 

ADANA'YI ABD SÖMÜRGESİ YAPMA PLANLARI UYGULAMAYA KONDU

 

  1919 yılı 21 Temmuz tarihinde Adana Valiliğinde ABD King-Crane komisyon üyelerinin etnik topluluklar ile gizli görüşmeler yaptıkları, alınan bilgiler sonrasında Montgomery isminde bir strateji uzmanın 50 sayfayı bulan ayrıntılı bir rapor hazırladığı ortaya çıkıyor. ABD King-Krane Komisyonu, Adana'nın geleceğinde  Amerikan Mandası İstiyor musunuz? sorusunun cevabını aradı.   King-Krane Komisyonuna ait arşiv belgelerinde ABD'nin Çukurova'yı işgal ve sömürge altına alınması ile ilgili ayrıntılı belgeler ve haritalar var.  Fransa'nın Adana işgali sadece sahnede görünenlerin yansımasıdır. İşgalcilere perde arkasında lojistik desteği veren, sonuçları görmek isteyenler ise ABD Cumhurbaşkanı Wilson'a bağlı olan strateji uzmanları olarak ortaya çıkıyor.

 

    Son yılarda Osmanlı Arşiv belgeleri de tasnif edilerek araştırmacılara açılmaya başlandı. Osmanlı Arşivinde bulunan BOA, DH.ŞFR,631-31 no'lu dosyadaki bilgede "Mersin ve Adana havalisinin Amerika Birleşik Devletlerinin Manda (sömürge) yönetiminde olacağı" başlığı altında belge bulunuyor.

 

    Adana'nın ABD sömürgesi  olması planlarını hazırlayan King-Krane komisyonu belgeleri arasında Kafkaslar'dan başlayarak Doğu-Anadolu ve  Akdeniz kıyısındaki Çukurova'yı içine alan geniş bir bölgede Büyük Ermenistan  haritalarının da bulunmasıdır.

 

    ÇUKUROVA KİTABINDA  ABD'NİN ADANAYI İŞGAL VE SÖMÜRGE YAPMA BELGELERİNİ AÇIKLADIM.

 

    ABD'nin Osmanlı'nın sona erdiği  yıllarda Adana'yı işgal ve sömürge yapma planları ve çalışmaları ile ilgili  -Osmanlı ve ABD Arşivlerinde gizliliği ortadan kalkan belgeleri bularak- Çukurova kitabını yayınladım. Kitabın kapağındaki  fotoğrafın üzerine  "Adana Belediyesinde Amerikan Bayrağı Dalgalanıyor"  sözlerini yazdım.  Türk milletinin Anadolu'yu vatan yapmak için verdiği mücadele sırasında perde arkası olayların daha iyi bilinmesi için. 

Bu yazı toplam 25222 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Herkül / 28 Aralık 2015 Pazartesi 10:56
hocam sende artık bırak artık yok şu düşman, yok bu düşman ayaklarını , başka yerde ekmek çıkarmaya bak. Toplumu paranoyak şizofren katkı sunmaktan başka işe yaramıyor yazdıkların.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber