Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
“TAPAN” , Feke Dağları Arasında Küçük Bir Çukurova

-Osmanlı Arşivinde bulunan 1500"lü yıllara ait Tapu-Tahrir defterlerine göre Feke yöresindeki dağlık bölgede “Mekelkin” adıyla bir beldenin bulunduğu ortaya çıkıyor.

    -Mekelkin nahiyesinin en verimli ova topraklarının adı da “Taban” olarak yazılmış. Çukurova anlamına da geliyor.

    -Aradan geçen yüzyıllar sonra “Taban” ismi TAPAN olarak günümüze kadar gelmiş.

    -Tarihçiler “Mekelkin” nahiyesinin yerini belirlemek üzere çalışmalarını sürdürüyorlar.

    “Mekelkin” sözünü yeni nesiller belki de hiç duymamıştır.  Günümüz Sumbas coğrafyasının dağlık bölgesinin adı Osmanlı döneminde ve de 1500"lü yıllarda “Mekelkin” idi. Mekelkin hakkındaki ilk bilgileri sayın Seyfi Güvel"den almıştım. Mekelkin sözünün Arapça"da buğday veya çavdar gibi bol ürün alınan yer olduğunu söylemişti.  Sumbas"ın yukarısındaki Zincirli yaylasının bulunduğu yerin de Mekelkin olarak bilindiği hakkında bilgiler vermişti.  1975 ylı içinde Kadirli yöresinin 1530 tarihli Tapu ve Nüfus defterini gördüğümde Mekelkin nahiyesi ve aynı isimle Mekelkin kalesi"nin de isminin yazılı olduğu sayfaları dikkatle okumuştum. Yıllar var ki Mekelkin neresidir, Mekelkin kalesi nereye isim olarak verilmiştir. Günümüzde Mekelkin kalesinin neresi olduğu hakkında bilgiler bulamadım. Ama Mekelkin ile ilgili özellikle 1563 tarihli Osmanlı"nın Karsı Maraş Sancağı  (Kadirli) Tapu-Tahrir defterinde ayrıntılı bilgilere ulaştım.

1563 yılında     Mekelkin Nahiyesinde yer alan köy ve mezralar (Tarlalar)

   Mezra(tarla) isimleri: Hudi, İncirli, Kölete Kalası,Kovuukçınar, Ersele, Tabanlı,Birimkoz, İki ağızlı, Yenikale, Kapıkaya, Tatar keşhedi, Uzunkuyu, Kiraz gediği, İpliz ini, Elma depesi, kuruca oluk, Darı sekisi, Arslan gölü, Ağmer dudan, Kanoluk, Dana deresi, Aksenden, Susuz, Ayvacık, Mekelkin Kalası, Dökük taş- Akoluk, Karakuyu, Akarca, Deve vengi, Sarı çiçek, Külef oluğu, Yürecik diğer ismi BAĞDAŞ,Alıç oluğu,Zencirli kuyu, Yirce, Tahtalı, Alasırt, İtürmez, Kesnesur, Gökçe bel, Ayvacık, Ağca pınar, Harmancık, Elmacık, Göller, Armud sahrıncı, Kastalcık, Karga bazarı, İri taş veya Kenger Oluğu, Güreş, Tetri veya kuru çukur, Bozalan, Küçük Karakuyu, Sürtme, Ada hopur, Büyütk Gezid, Küçük Gezid, Kavak-Kuz oluk, Bostanlık, Değirmencik deresi, Sarım oluğu,  Çalkama-Kaplancı-Çobantaşı, Yeni kuyu, Arslan gölü, Diğer Sürtme, Esirvenk-Aydroğan, Kara Evliya, Neccar Boğazı,

    Bu bilgiler ışığında günümüz Sumsbas ilçesinin dağlık bölgesi içinde yer almaktadır Mekelkin nahiyesi. Bir tarafı Feke, ve günümüz Saimbeyli ilçesinın sınırları içine de uzanmaktadır. Mekelkin"den günümüze ulaşan yer isimleri “Taban” olarak yazılan mezra ismi günümüz “TAPAN” bölgesidir. Dağlar arazsında bulunan ovalık bir yer. İncirli, Kölete kalesi, Kiraz gediği, Ayvacık, Bağdaş,Zencirli kuyu, Kesnesur, Harmancık, Göller,Karga Pazarı.

    TABANLI ZAMAN İÇİNDE “TAPAN” OLDU

    1500"lü yılarda Kars-ı Maraş (Kadirli) Sancağının bir nahiyesi olan mekelkin sınırları içinde bulunan ve “Tabanlı” olarak yazılan yer ismi dağlar arasında kalan ovalık bir bölge idi.Burası buğday, çavdar, arpa başta olmak üzerde tarım yapılan zengin topraklara sahipti. Tabanlı ismi aradan geçen yüzyıllar sonra 20. yüzyılda “Tapan” olarak söyleniyordu halk arasında.  “Taban” ismi “taban arazi, ova” sözlerinin de bir başka söylenişi idi.  Günümüzde Tapan olarak bilinen ve Feke"ye bağlı bulunan bir bölgenin de adıdır. Bahsi geçen ovalık Tapan bölgesinde birbiri ile bağlantılı köyler bulunmaktadır. İncirci, Tokmanaklı, Paşalı,Tenkerli, Kırıklı,Akoluk, Esirmenk  gibi.

 

Bu yazı toplam 62250 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
anonim ayaz / 21 Mayıs 2016 Cumartesi 21:56
Şeriflinin aşağı tarafı Derebaşı Mh. Girişindeki harabe kale var hiçbir kaynakta görmediğiniz Mekelkin kalesi olabilir
66 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber