Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
- Amanoslardaki Tarihi HİTİT ANTİK KENTİ Soyuldu

ALMAN ARKEOLOGLAR AMANOSLARDAKİ   HİTİT  KENTİ SAMAL"I  SOYDULAR

    Geçtiğimiz Temmuz ayı içinde Osmanlı Arşivinde Çukurova Tarihi üzerine yaptığım araştırmalar esnasında  gizliliği ortadan kalkan belgeler serisinden İ.MMS.00101 numaralı zarf içinden çıkan fotoğraflar ve Osmanlı Bakanlar kurulu belgeleri Osmanlı"nın son döneminde 1888  ve izleyen yıllarda   o  dönemde  Adana vilayeti Cebeli Bereket Sancağı"na bağlı Gavurdağlarındaki  (bugünkü Amanos dağları) Islahiye ilçesinde bulunan Zincirli Höyük"te  arkeolojik kazı yapan  Berlin Müze Müdürü Kral Humann ve arkeolog Felix von Luschan"ın dünya tarihine ışık tutan antik Hitit kenti SAMAL"dan çıkan eserleri Almanya"ya kaçırdıkları ortaya çıkıyor.

    Berlin Müze Müdürü Kral Humann"ın Zincirli"de yaptığı arkeolojik kazıdan çıkan eserler ile ilgili fotoğraflar ve bilgileri  değerlendiren Osmanlı Hükümeti Zincirli Höyük"ten çıkan 90 parça eserin  sadece 10 parçasının  kendisinde kalması ve  İstanbul"a taşıyacağı eserlerin masrafını da ödemesi de Padişah"ın karar onay yazısıyla açıklanmıştı. Ancak  Berlin Müze Müdürü Kral Humann,  kazı çalışmalarını 1888 ve izleyen 1890"lı yıllara  da yayarak ortaya çıkan binlerce  parça tarihi eseri kaçak olarak Almanya"ya gitmesini sağladı.  Berlin"de Anadolu"dan getirilen tarihi eserler ile kurulan PERGAMON Müzesi depolarında  ve teşhir vitrinlerinde  ZİNCİRLİ"den kaçırılarak getirilen bir eşi daha bulunmayan paha biçilmez eserler sergileniyor.  Zincirli"den Berlin"e kanunsuz olarak götürülen eserler dünya tarihine de geçecek olan  tarihi eser soygunudur.

KÜLTÜR BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMELİDİR

    Zincirli höyük"ten kaçırılan tarihi eserler ile ilgili olarak Kültür Müdürlüğü  en kısa zamanda harekete geçmeli. Eserlerin Türkiye"ye getirilmesini sağlamalıdır. günümüzde Gaziantep sınırları içinde bulunan Islahiye ilçesindeki Zincirli höyükten kaçırılan eserlerin anavatanına getirilmesi anlamlı bir olay olacaktır.  Sayın Kültür Bakanı Ertuğrul GÜNAY"a çağrıda bulunuyorum:”En kısa zamanda Almanya nezdinde Zincirli höyük"ten Berlin"e kaçırılan Hitit SAMAL kenti ile ilgili eserlerin Türkiye"ye iade edilmesi çalışmasını başlatınız”.

HİTİT SAMAL KENTİ"NİN DÜNYA TARİHİNDEKİ ÖNEMİ

    Hititler zamanında Önasya"nın önemli kentleri arasında bulunan Kahramanmaraş"ı Antakya"ya bağlayan  vadi kavşağında bulunan SAMAL kenti M.Ö.4 binli yılardan itibaren kuruluşu gerçekleşmiş, M.Ö.8. yüzyıla kadar Önasya"nın en parlak kentleri arasında idi. Zincirli kazılarında çıkan ve bir eşi dahi bulunmayan  eserler arasında arslan ve boğa heykelleri, savaş sahneli kabartma heykeller ,Hitit-Arami-Fenike dilinde yazılmış kitabeler ile arkeoloji dünyasının ilgisini çekmiştir.

                                                                  

 

 

Bu yazı toplam 26342 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
adem yıldız / 16 Eylül 2012 Pazar 16:49
Sanki dün veya bugün soyulmuş gibi yazılar yazarak infihal yaratıp insanları töhmet altında bırakıyorsunuz. 100 yıl önce olmuş bir olayı arşivden çıkarmış gibi gösteriyorsunuz.Bu ve benzeri bir sürü olayı Arkeoloji camiasındaki öğrenciler dahi hemen öğrenirler. Sizin için yeni olabilir ama bizler için eskidir ve tekrar tekrar yeni habermiş gibi sunmanıza gerek yok. Bu konuda tanıdığınız bir Arkeolog arkadaşınıza sorun neler anlatacaktır size. çok yeni olaylar var . onları gündeme taşıyın.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber