Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Sayın Adana Valisini, Kozan’daki Tarihi Köprü Katliamına Müdahaleye Davet!

-Adana yolundan Kozan"a girişte ırmak zerinde Romalılardan kalma tarihi köprü bulunuyor.

    -Köprünün iki ayağı toprak altında kalmış, batı tarafında sırt kısmında bulunan Osmanlıca yazılı kitabeyi de demir çubukla kırmışlar.

    -Köprünün “tarihi hafızası” sayılan taş kitabenin göğsüne demir çubuk saplanmış olması “ihmalleri, kusurları, umursamazlığı” gözler önüne seriyor.

    Sayın ADANA VALİSİ, en kısa zamanda Köprü kitabesine yapılan katliama müdahale ediniz!

 

 

    Adana"dan yola çıkarak Kozan"a gitmek isteyenler şehre girişte hiç farkına varmadan tarihi bir köprü üzerinden giderler.  Tarihi eserlere ilginiz yoksa hiç ilginizi çekmeyebilir Kozan"daki tarihi köprü. Ancak Kozan"da yayınlanan Kozan Sevdası dergisinde Kozan Köprüsü ile ilgili uyarıcı makaleyi okudum. Ve merak ettim köprüde yaşananları.

 

 

     Yıllar önce 7 aralık 2009 tarihinde Kozan Tarihinde araştırmalar yapmak üzere gelmiştim Kozan ilçesine. Ve Tarihi Kozan köprüsü üzerinde son durumunu görüntülemek üzere araştırmalara başladım. Köprünün 4 ayağı sağlam görünüyordu.  Köprü ayaklarının oturumu, papuç üzerine oturma ve kemer sistemi ile misis ve Adana Taşköprüsü ile yakın benzerlikler gösteriyordu ve aynı dönemin eserleri olduğu anlaşılıyordu. Ve göründüğü haliyle Tarihi Kozan köprüsü Romalılar devrinden kalma idi.

    Köprünün güney kısmına geçip gövde kısmının fotoğrafını çekerken Osmanlıca yazılmış köprü tamirat kitabesi üzerine demir bir çubuğun saplandığını hayretler içinde gördüm. Ve  bir bakıma “Kalbinden demir çubuk ile vurulan köprünün” durumunu görüntüledim.  Özetle köprünün şifresi sayılan kitabesi insanlar tarafından kısmen tahrip edilmişti.  Köprü üzerinde yapılan basit bir araştırma ile temel taşlarının yer yer eridiği ve çürüdüğü görülüyordu.  Yapılış tarihi itibariyle Romalıların kalma ve 2 bin yıllık tarihi köprünün sırtında yapılan beton ilavesi ve şehir şebeke su borularının geçmesi de köprünün tarihi özelliğini bozmuş. Kozan köprüsü yorgun ve yıpranmış bir halde idi.

 

       KÖPRÜ"NÜN KALBİNE SAPLANAN DEMİR ÇUBUK

 

    Kozan şehrinin tarihi kimliğinin en önemli eserleri arasında sayılan Adana"dan Kozan şehrine girişte bulunan kilken çayı üzerindeki tarihi Roma köprüsü, yapıldığı tarihten itibaren günümüze kadar uzunca bir süre hizmet verdi. Üzerinden insanlar, kervanlar, arabalar geçti. Köprü üzerinden geçmek şehri işgal etmek üzere gelen Fransız Yüzbaşı Tayyarda"nın çektirdiği fotoğraf, insanı duygulandırır ve düşündürür. 

    Zaman oldu, Torosdağlarına şiddetli yağmurlar yaptı. Sel suları Kozan şehrinin kıyısından geçerek  kalenin batı eteklerinden derya deniz misali aktı gitti, ovaya doğru…

    Gün geldi Adana"dan Kozan"a girişte tek geçiş yeri olan Tarihi köprü üzerinde genişletme çalışmaları yapmak gerekti. Köprünün korkuluklarına beton ilave yapılarak yürüyüş yolu olarak kullanıldı. Ancak bu çalışmayı yapanlar, köprünün korkulukları için destek ayakları yapmak için sırt kısmındaki Osmanlıca yazılmış taş kitabenin içini kırarak ve de oyarak demir çubuğu yerleştirdiler. Bu olayın sorumlusu olan mimar veya müteahhitin yaptığı hatayı o zamanki yöneticiler göremediler.  Aradan yıllar geçti.

 

    SAYIN ADANA VALİSİ TARİH KATLİAMINA SEYİRCİ KALMAYINIZ!

 

    2009  yılından sonra geçen zaman içinde yerel  basın aracılığı ile Kozan Köprüsündeki tarih tahribat ve katliamı dile getirilmiş, müdahale yapılması çağrıları yapılmıştı. Aradan geçen yılar sonra 2012 içinde bile en küçük bir müdahale yapılmadı. Şu anda içinde bulunduğumuz 2013 yılı içinde Türkiye"nin Kültür Bakanı bir Adana milletvekili olan Ömer ÇELİK"tir. Ve de tarihi mirasın korunmasına büyük ilgi ve destek veren bir de valimiz vardır. Sayın Hüseyin Avni COŞ, Çukurova tarihinin ayakta kalan son Taşköprüleri arasında bulunan Kozan KÖPRÜSÜ"ndeki tarih katliamına müdahale ve soruna çözüm bulacağı görüşündeyim. Saygılarımla. Cezmi YURTSEVER, Tarihçi

Bu yazı toplam 25614 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber