Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
ÇUKUROVA'DA DEVLETE İSYAN VE 500 "DARBECİNİN" İDAMI
OSMANLI DÖNEMİNDE İSYANCILARIN ÖLDÜRÜLMESİ İLE İLGİLİ MİNYATÜR 
 
     -Anadolu tarihinde isyan ve ihtilallerin en çok görüldüğü yerlerin başında gelen Çukurova'da 1500 yılında ilginç bir isyan yaşandı.
 
     -Kars/Kadirli Sancak Beyi Cemşit, 16O7 yılında Adana'ya güvenlik görevi ile gelen Hüseyin Paşa'ya aniden saldırdı. Ve Hüseyin Paşa öldürüldü. 
 
    -Cemşit'e bağlı 3 bin asker Pozantı-Akköprü'de Osmanlı askerdmleri tarafından kuşatıldı. Ve yakalanan darbecilerden 500'ü idam edildi.  
 
     -Cemşit ve İsyanlar sonuçları ile ilgili bilgiler Çukurova kitabında yayınlandı. 
 
    1607 Yılı Geldiğinde
 
      Anadolu ve de Maraş, Adana, Çukurova'da Torosdağlarında, yakınlardaki Halep yöresinde Celali isyanları her yeri kasıp kavuruyordu. Cemşit, 1606 yılı içinde karsı Maraş (Kadirli) Sancak Beyi iken, kısa süre sonra Sis (Kozan) Sancak Beyi ve daha sonra da Tarsus Sancak beyi oldu. O'nun kısa sürede 3 yerde Sancak beyi olması önemli olayların da başlangıcıdır. Cemşit, 1607 yılında Adana'yı işgal etti. kendi başına buyruk olarak etrafa emirler vermeye başladı. Sadrazam Kuyucu Murat Paşa, Cemşit'i nasihat ile yola getirmek için onun yanına görüşmelerde bulunması için Hüseyin Paşa'yı gönderdi. Hüseyin Paşa, Adana'da ve Cemşit Bey ile konağında görüşürken, bir ikindi vakti aniden tüfenklerin patlaması, silahların konuşması sonucu öldürüldü. Cemşit'in askerleri Şekerpınarı'nda Akköprü'de  sayıları 5.000'i bulan Osmanlı askerleri ile savaşa tutuştu. Cemşit'in askerlerinin sayısı 3 bin civarında idi. Savaşı Cemşit kaybetti. Cemşit'in yakalanan askerlerinden 500'ü idam edildi. Cemşit Halep tarafında kaçtı.Oruç Ovası savaşında yenilerek öldürüldü(1). Cemşit İsyanı sonrasında Adana'da Ramazanoğulları soyundan gelen idarecilerin yönetimi sona erdi. Merkezden gönderiler Valiler Adanayı idare etmeye başladılar. Bir başka açıdan bakıldığında Cemşit İsyanı ile Yukarı Çukurova'da bulunan Kınık ve Karsı Maraş(Kadirli) şehirleri harabeye döndü. 
.............
Kaynak: Cezmi YURTSEVER, Çukurova Türkmenleri, 2015,s. 59
Bu yazı toplam 23326 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber