Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Lawrence Planı nasıl uygulandı?

 

    

-TÜRKİYE-SURİYE SINIRINA “LAWRENCE PLANI” UYGULANDI

 

     Türkiye ile Suriye arasındaki sınır çizgisinin tespit ve uygulanması ile ilgili tarihi belgeleri gözden geçirdiğimde  hayretler içinde kaldım.  

 

Osmanlı"nın son döneminde  yaşanan tarihi olaylarla ilgili İngiliz Siyasi istihbarat belgelerinin bulunduğu Foreign Office belgeleri ile yakın dönemde Türkiye-Suriye sınırı ayrıntılarını gösteren  Google-Earth uydu görüntüleri üzerinde çalışmalar yaptım.

 

    1 MİLYON DÖNÜM ARAZİ TAMPON BÖLGE KAPSAMINA ALINDI

 

     Uydu görüntüleri Türkiye-Suriye sınırı boyunca Reyhanlı ile Cizre arasında uzanan sınır çizgisinin Türkiye tarafında uzanan 500 metre ile 1 km derinliğinde yaklaşık 450 km uzunluğunda ve 1 milyon dönüm araziyi kaplayan alanın her türlü ekonomik aktifliğine son veren güvenlik koridoru olarak kullanıldığı gerçeğini öğrendim. 

 

Bu durum Türkiye ile Suriye arasındaki sınırları belirleyen 1921 tarihli Ankara ve Lozan anlaşmalarına aykırı bir durumdu. 

 

Türkiye  kendi tarafında tek taraflı olarak güvenlik koridoru veya “tampon bölge” kurmuş olmakla ekonomik aktif sınırlarını tarihi Bağdat demiryollarının kuzeyine çekiyor. 1954 yılında NATO bünyesinde ABD ve İngiltere"nin istekleri doğrultusunda kabul edilen ve kamuoyuna “güvenlik amaçlı mayınlı bölge kurulması” olarak açıklanan  ve 600.000"i aşkın mayın yerleştirilen bölgenin durumu “sömürge ülkelerde uygulanan”mandater uygulamanın sonucudur. 

 

Nüfusu 73 milyona dayanan Türkiye"nin  yine nüfusu günümüzde 17 milyonu bulan Suriye"den korku amaçlı kendi sınırları içinde  1 milyon insanın geçim kaynağı olabilecek 1 milyon dönümlük araziyi “güvenlik koridoru” olarak tampon bölge statüsüne alarak ekonomik sınırlarını daraltması  Ankara ve Lozan anlaşmalarının çiğnenmesi  gerçeğini gözler önüne seren tarihi bir skandaldır.

 

    TÜRKİYE"YE LAWRENCE PLANINI UYGULADILAR

 

    İngiliz Foreiğn Office arşivindeki çok gizli dosyalar  içinde  bulunan ünlü casus Lawrence"nin 1918 tarihli Osmanlı ülkesini paylaşım haritasında  Anadolu Türkleri ile Araplar arasındaki bağların koparılması için Halep"in kuzeyinden geçen  Bağdat Demiryolu hattının  kuzeyi Türk-Arap sınırı olarak gösteren plana uygundur.

 

Özetle  1910 ila 1914 yılları arasında   Fırat nehri kıyısındaki  Gaziantep"e bağlı Karkamış"taki tarihi höyük alanında arkeolojik kazılar yaparak  bölgeden geçen demiryolu hattının Türklerden alınması hakkındaki istihbarat gözlemleri ve raporlar ve haritalar hazırlayan  Lawrence"nin planları maalesef yıllar sonra Nato bünyesine alınan Türkiye"ye empoze edilmiş ve uygulanmıştır.

 

Türkiye en kısa zamanda kendi egemen sınırları içinde kalan 1 milyon dönümlük arazideki mayınları temizlemeli ve “güvenlik koridoru” veya tampon bölge uygulamasına son vermelidir.

Bu yazı toplam 22097 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber