Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Çanakkale Savaşı’nın “ÇOCUKLAR KÖYܔ Çukurova’da Bulundu

3 MART 2013 Pazar günü öğleden sonra Adana"nın Karaisalı ilçesi Çatalan Barajı yakınındaki Çocuklar köyüne bir gezi yaptım. Köyde tanışma imkanım bulunan 1928 doğumlu Mustafa Sapmaz isimli yaşlı bir insandan Çocuklar köyünün isminin anlamını açıklamasını istediğimde Çanakkale Savaşı ile ilgili ilginç bilgiler verdi.

    SEFERBERLİKTE  ÇANAKKALE"YE GİTTİLER, GERİYE KÜÇÜK ÇOCUKLAR KALDI

   Mustafa Sapmaz, başını öne eğerek gözyaşları içinde Çocuklar köyünün hikayesini anlattı: “Seferberlik zamanında bu köye Adana Valisi 2 memur göndermiş. Memurlar köye geldiklerinde asker alınacak ve verdi verebilecek  insan aramışlar. Köyden yaşlı bir kadın çocuklar ile memurun yanına gelmiş. Memur sormuş: “-Bu köyün erkekleri nerede?” diye. Bu soru karşısında kadın “Erkekler ve biraz büyükçe çocuklar hepsi Harbe gitti, geriye bunlar kaldı” diye cevap vermiş. Memur elindeki deftere köyün ismini “Çocuklar köyü” olarak yazmış. O günden beri köyümüzün ismi Çocuklar köyü olarak bilinir.  Köyden seferberliğe (1. Dünya Harbine) gidenlerin büyük çoğunluğu Çanakkale"de şehit olmuş. O yüzden köyümüzün adı Çocuklar Köyü"dür.  Çanakkale"de şehit olanlardan Durmuş"un adını hatırlıyorum.  Gazze Cephesinde babamın emmisinin oğlu da gitmiş, yanında bomba patlamış sağ gözünü kaybetmişti. Köye o gelmiş. “Şehit olamadım” diye ağlardı.  Köyümüzün isminin Çocuklar köyü olması Çanakkale Harbinin hatırasıdır”.

NÜFUS CÜZDANLARINDA ÇOCUKLAR KÖYÜ YAZIYOR

     Çocuklar köyünde köylüler ile görüşmelerimde nüfus cüzdanlarını  gösterdiler. Karaisalı"nın Çocuklar Köyü yazısını gördüm. Köyde yaşayan hemen herkes Harp zamanı köye gelen memurların köy ismini Çanakkale harbi hatırlansın diye Çocuklar köyü olarak yazdıkları hakkında duydukları bilgileri anlattılar.

    Milli Savunma Bakanlığı"nın yayınlamış olduğu Şehitler kitabında Adana"nın Seferberlik zamanındaki şehit sayısı 1700 civarında. Sadece Karaisalı ilçesinden şehit olanların sayısı da 243 olarak açıklanmış. Bu şehit sayısı sadece isimleri defterde yazılı olarak tespit edilenler. Bu sayının dışında çok sayıda şehit var ve onların da isimlerini ancak aileleri biliyor.  Karaisalı"nın Çocuklar Köyünden ise her aileden eli silah tutan bütün erkekler ve büyükçe çocukların tamamına yakını şehit olarak hatırlanıyor ve yakınları ve torunları tarafından açıklanıyor.

Bu yazı toplam 31692 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber