Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Zeytin Yerken Alzheimer Olmak

Son dönemde basında adından çokça söz edilen 'genetiği ile oynanmış mısırdan üretilen şeker şurubu ve fruktoz' tartışmaları bana çok daha yakınımızda ve farkedilmeyen büyük tehlike olan 'siyah zeytin'i hatırlattı... 

 

Zeytini, zehirli tekstil boyası ile veya demir sülfat gübresi ile karartıp satıyorlar."Kararsın parlasın diye" zeytin havuzuna atılan demir parçaları Alzheimer hastalığı yapıyor. Bazen bununla da kalınmayıp tenekelere antibiyotik atılıyor.

 

Avrupa'da tekstil boyamalarında bile "Kanserojen" özellikleri dolayısıyla yasaklanmış tekstil boyaları ile karartılmış zeytinler çarşı ve pazarda serbestçe satılıyor.

 

Sağlık ve gıda denetimi konusunda bilir kişi değilim ancak da konusundaki hassasiyetim "Bir zamanlar gıda sektörüne emek vermiş, ürün satın almış ve satışına aracılık yapmış biri olarak, ayrıca duyarlı bir vatandaş olarak" her zaman vardı.

 

Zeytin yetiştiriciliğinin geçim kaynağı olduğu ve ülkemizin zeytin rezervinin yoğun olduğu Ege ve Marmara yöresi insanı, zeytin satın alırken, zeytinin muhtelif renk tonlarında olmasından rahatsız olmaz. Ancak bizim şehrimizde insanımız genellikle "Simsiyah parlayan" zeytinin daha iyi olduğu kanaatiyle alışveriş yapıyor. Bu bilinçsizlikten kansarojen zeytin, naturel zeytini pazardan kovma aşamasına geldi.

 

Sağlıklı ve yenilebilir orjinal zeytinin çekirdeği siyah değil kızıl yada koyu kahverengidir.Ancak sağlıksız koşullarda salamuraya yatırılmadan önce tekstil boyasıyla boyanan yada tekstil boyası pahalı olduğu için, demir çelik fabrikalarında atık olarak ortaya çıkan teknik demir sülfatın gübre olarak kullanılmasıyla oltu taşı gibi pırıl pırıl parlayan simsiyah zeytinler pazara hazırlanır.Bu şekilde üretilen zeytinlerin çekirdeği ise boyayı emdiği için simsiyahtır. Sağlık bakanlığı ve tarım köyişleri harekete geçsede, belediyeler zabıtalar aracılığı ile sık sık denetime çıksada önce kendi kendimizi korumalıyız ve bilinçli tüketici olmalıyız.Bilinçli tüketici olmak bizi ve sevdiklerimizi hastalıklardan korur.

 

Gıda terörü sevdiklerimizi ve bizi tehdit etmeden biz sağlığımızın bekçisi olalım; lütfen yediklerimize ve sağlığımıza dikkat edelim.

 

Hepimiz için sağlıklı yarınlara

Bu yazı toplam 20505 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber