Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Helva Yapacak Babayiğitler Aranıyor

Çukurova'nın California Ovası ve Po Ovası'ndan sonra Dünya'nın 3. büyük ovası olduğunu biliyor muydunuz? Ne yalan söyleyim ben bilmiyordum.Çukurova'nın bereketli topraklarından aynı yıl içinde alınabilecek hasattan söz açıldığında 'ekilebilir toprak büyüklüğünde Dünya'nın 9'su' olduğumuzu pek de anan olmuyor doğrusu.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu geçtiğimiz haftalarda Adana'daydı.Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde Meslek Komitelerinin Ortak Sorunları konuşuldu, tartışıldı.Verimli olduğunu düşündüğümüz bu toplantıdan bazı satırbaşlarını bende siz değerli okuyucularımızla paylaşmak isterim.

 

Yakında Adana cadde ve sokaklarını süsleyen bilboardlarda 'Eleman Aranıyor' yazacak.Çünkü şehrmizin işsizlik oranı Türkiye sıralamasında ilk sırada görünüyor ve çalışacak, işsizlik oranını düşürecek, nitelikli işgücümüzde avuçlarımızdan kayıp gidiyor.Ne acı! 25 yıldır Adana Ekonomisi kan kaybediyor, bu kaybı gözlemleyen iş yapabilecek insan kitlesi farklı şehirlere 'beyin göçü' olarak gidiyor.İşe göre çalışan bulmakta zorlanıyoruz.Yani iş var, işsizlikte var, ancak yapılacak işi yapacak kalifiye eleman sorunu da var!

 

Adana'da hali hazırda 356.000 sigortalı bulunurken, 353.000'de yeşil kartlı vatandaşımız bulunuyor.Bu bilgilerin ışığında geceden önemli bir anektod daha: çalışmayı sevmiyoruz ve malesef ki hazırcıyız.Sizce şikayet etmeye hakkımız var mı? 'Benim zaten yeşil kartım var, beni sigorta yaptırmayın, bu şekilde çalışayım' diyen zihniyetlere devletin acil çözüm planı ise oldukça çarpıcı: yaşil kartlı, çalışabilecek durumdaki vatandaşlara devlet aynı yıl içersinde 2 iş teklifi götürdüğü halde, iki iş teklifini de değerlendirip çalışmayanların yeşil kartları iptal edilecek.Oldukça mantıklı bir çözüm yolu.Özellikle Adana'daki yeşil kartların oranına dikkat edecek olursak, önlem bir an önce hayata geçmeli.

 

Kalifiye eleman sıkıntısının en büyük nedenlerinden birisi Meslek liselerinin özendirilmemesi.Gelişmiş ülkelerde mesleki eğitim oranı %70 iken bizde sadece %35'lerde yani neredeyse yarısı...

 

2006 Finansal Times tarafından Türkiye'nin en önemli yatırım şehri seçilen Adana, bereketli topraklarını değerlendirecek Adana'ya özgü ürünlerini ihracata gönderme sıralamasında Türkiye'de hala 8. sırada! Bırakın ihracatı, üretimi, yatırımı, çalışacak eleman bulamıyoruz.

 

Yani un var, şeker var, su da var ancak helva yapacak babayiğitler bizlerden oldukça uzakta

Bu yazı toplam 19914 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber