Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Deniz Gezmiş ve 6 Mayıs'ın Hatırlattıkları

6 Mayıs 1972...

6 Mayıs 2009...

    'Yıllar ne çabuk geçiyor' diyen bir ortakuşak,etrafımda sürekli o yılları anlatır.Yaşımdan büyük olan o döneme tanıklık edemedim ancak hep şükrettim, o yılları yaşamak ve o dönemde genç olmak herkesin harcı değildi.

          'Gitsin gitsin gelmesin o zamanlar,kardeş kardeşe düşmandı' söylemleri hiç eksilmedi kulaklarımdan.Bugün benim doğrularımla örtüşmeyen bir ideolijiyi savunmak uğruna Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la birlikte Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde idama giden Deniz Gezmiş'in 37.ölüm yıldönümü! Ne gerek vardı hatırlamaya' diyen muhalif sesleri yüksek perdeden kulaklarımda hissederek yazdım bu yazıyı...Çünkü geçen hafta yazdığım 'başörtülü yaşama mücadelem' nasıl kaşıdıkça kanayan,kanadıkça acıyan bir ruh devinimiyse; kardeşin kardeşle kavgası da gencecik insanları hala dipsiz kuyulara sürükleyen büyük bir paradoks!Bireysel kafa tutuşları, İsmet İnönü'nün 'siyasi suçlar idamla cezalandırılmamalıdır' sözüyle, Bülent Ecevit'le birlikte red oyu kullanmasına rağmen, dönemin AP genel başkanı Süleyman Demirel'in infazdan yana oy kullanmasıyla 20'li yaşlarında darağaçlarında hayatlarına maloldu.Yıllar sonra 15 yılı ardında bırakınca Sayın Demirel bir gazeteciye verdiği demeçte,idamların onama kararı için 'soğuk savaşın talihsiz olaylarından biri' yorumunu yaparken, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay özür dilemeyi reddeden, idamı onaylama cümleleri kuracaktır!

           Bir döneme tanıklık edenlerin-hala ideolijileri varsa -ideolijilerine sahip çıkmaya çalışarak yeni doğmuş çocuklarına,cinsiyet farkı gözetmeksizin;Deniz.ismini vermekten başka hiçbirşey yapamadıkları açıkça görülmekte. Fırtınalı bir hayatın, Atilla Keskin'in ifadesiyle: Acılara yenilmeyen gülümseyişleri,arkalarında değişen hiçbirşey bırakamamışlar.

    İdam edilmeden önce Alman Der Spiegel dergisinde çıkan son yazısında Deniz Gezmiş: Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Kahrolsun Emperyalizm! Derken, 37 yıl sonra hala aynı etnik köken tartışmaları,kutuplaşmalar,kardeşi kardeşe kırdırtma mücadeleleri!Anaların yüreklerinin aynı ateşle dağlandığı ideolojik travmalar yaşatılıyor.

       Sonuç olarak: gazete bürolarını, oğlundan bir haber alabilmek için ziyaret eden ilköğretim müfettişi Cemil Gezmiş'in anılarını okurken, ne hissetmişsem bugün takvimde 6 Mayıs'ı görünce de aynı şeyi hissettim.

        Siyasal ritüeller; sağlam temeller,toplumun huzuru ve devletin bekası için harcanan emeklerin ötesine geçemedikçe, sadece sözde kalır, canlara malolur, acılar bırakır ardında...olan gençliklerine olur,yaşanmamış yıllarına...




Bu yazı toplam 26458 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Uğur Ata / 09 Mayıs 2009 Cumartesi 13:03
Bu konuyu 2 farklı açıdan değerlendirmek isterim...
1. açı Deniz Gezmiş açısıdır.. Bu isim neden efsaneleştirilmiştir. Sol görüşlü bu kişinin efsaneleştirilmesinde kimin katkıları vardır. O dönemdeki Sağ görüşlü olup da ölen kişilerden ismi anılan var mıdır..

2.husus ; idam. Haklı bir sebebe dayandırılsa da uygulama sonucunda ne kazanılır... 1 Deniz i öldürürsünüz, 1.000 Deniz hayat bulur...

Türk milliyetçisi değilim, ancak Türkiye Milliyetçisi biri olarak son sözüm bu konuya genel bakış açım ile olacaktır... Biz Türkler ve Kürtler öyle birbirimizle kaynaşmışız ki , biz istesek bile birbirimizden kopamayız... Belli bir hizmete uşaklık edenler dönem dönem ülkemi karanlığa sürüklemişlerdir.. Bunlar irticacı demişler , darbe yapmışlar... Din elden gidiyor demişler darbe yapmışlar... eee.. ateşe yaklaşmak için bir maşa lazım...

Güzel bir yazı.. Arkadaşımın değindiği nokta bütün ön yargıları kıracak nitelikte... Kalemin daim olsun...
100 %
Beğendim
Beğenmedim
nuri prestij / 09 Mayıs 2009 Cumartesi 11:35
tebrıkler nalan hanım onemlı degıl aynı ıdeolojıyı tasımak onemlı olan perspektıf bakıp hakıkatları gorebılmek (durust)olabılmek hayattakı en buyuk yarıs bence ınsanlık yarısı!! yolunuz acık olsun
100 %
Beğendim
Beğenmedim
şirin / 08 Mayıs 2009 Cuma 01:40
sizin gibi görünen biri için çok entellektüel bir yazı olmuş,doğrusu bu siteyi bir arkadaş tavsiyesiyle açtım,belki yanlış olan benim ama bir başörtülü yazarı tavsiye ile bile açıp okumamamam,deniz gezmiş başlığı şaşırttı,yazıyı okuyunca daha çok şaşırdım,önyargım için suçluluk psikolojim oluştu..tespitler için teşekkürler
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Elif CUYDUR / 07 Mayıs 2009 Perşembe 18:40
Nalan,eğitimli,komplekssiz,kendiyle barışık,aydın,adil,inatçı,heyecanlı ve muhafazakar bir kızımız.6 mayısta asılan 3 gençle aynı aynı düşünceye sahipte değil.Ancak yapılanları onaylamayacak kadarda dürüst biri.
o yıllarda çocuklukla gençlik kızlık arasındaydım.Bana hatırlatınca birden o yıllara gittim.bugün gibi aklımda,yazıda anlatılmak istenen asılanlardan çok,yıllar önce 70'lerde yıllar önce ,gençler sorgulayan ama birbirini dinlemeyen,dinlemediği içinde anlamayan bir kuşaktı.Aslında hepimiz güzel bir hayat,güzel bir dünya,güzel bir vatan istiyorduk.sorunumuz ise;konuşamıyorduk.
Ama bizler farkında olmadan güzel birşeyler yapmışız.Nalan gibi güzel çocuklar yetiştirmişiz.Anlayan,dinleyen,okuyan,sorgulayan çocuklar...Ne mutlu bize.
Sen evlenmelisin Nalan,çocukların olmalı boy boy ve sen eğitmelisin.Kendin gibi adil,sorgulayan,düşünen,sevgi dolu çoçuklar...
İnsanlık için
Bu dünya için
Bu vatan için...
100 %
Beğendim
Beğenmedim
hiçkimse / 06 Mayıs 2009 Çarşamba 22:05
nalan hanım biz toplum olarak sağcıyı sağcının,solcuyu solcunun kayırmaya alışdığı,öğretilmiş bir çaresizliği zihnine hiç sorgulamadan kabul etmiş bir toplumuz.fakat siz farklı olsada haksızlığa yada anlamsız bir idama karşı durmakla vicdanın hayatımızda idolojinin! üstünde bir değer olduğunun altını çizmekle aslında bizlere hayat dersi vermişsiniz.elinize yüreğinize sağlık.umarım sizin gösterdiğiniz vicdani yaklaşımı karşı inancınızdaki vatandaşımızda gösterir.ve sizin mağduriyetlerinizi, sizin onları sahiplendiğiniz kadar sahiplenebilir?
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber