Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Sıcakta Oruç Tutmak

Bilgisizlik daima ışık ile alevi karıştırır ve çoğu zaman kendisini aydınlatan gibi yakanı da güneş sanır.  

                                       Cenap Şehabettin                   

On bir ayın Sultanı Ramazan Kapımızda! Şükür eriştirene…

             Kısa ve soğuk kış günlerinde tuttuğumuz oruç  bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarına yayılmış olması "Bu sıcakta nasıl oruç tutacağız" söylemlerini arttırdı. Bu söylemler inananlar için gevşeme ve stres oluşturmamalı. Yaradan insanlara taşıyamayacağından fazla yük vermez. "Sıcakta nasıl oruç tutacağız?" söylemiyle kendini ve çevresini strese sokanlar ibadetin zorluğuna baştan inandıkları için fazlasıyla zorlanacaklardır. Zorluğu veren Rabbimiz elbet kolaylığı da ayrıca o nispette mükâfatı da beraberinde verecektir. Bayhaki (Şuabu"l-İman III.21)den nakledilmiş hadise göre "Altı özellik vardır ki, bunlar safi hayırdırlar: Allah düşmanlarıyla silahlı cihad, yaz günlerinde oruç tutmak, musibet anında sabretmek, haklı olduğunda bile üstün gelme tartışmasına terk etme, kışın soğuk günlerde abdest almak, bulutlu günlerde sabah namazını vaktinde kılmak.

İman arttıkça sabırda artar!

 İbn Recep oruç tutmak için özellikle sıcak ve uzun günleri seçen bir kadından bahseder.Niçin böyle yaptığını soranlara "bir şeyin fiyatı ucuzsa onu herkes satın alabilir." Dermiş.

Çokuluslu  İletişim Pazarlama Hizmet Gurubu Şirketinin "Türkiye"de  Muhafazakarlık" araştırmasına göre  Türkiye"de kendini  "dindar" olarak tanımlayanların oranı son 10 yılda değişmeyerek  yüzde 81 çıktı.Dini inancının hayatına yön verdiğini söyleyenlerin oranı 2007-2011 yılları arasında yüzde 72"den yüzde 66"ya düşmüş.Düzenli namaz kıldığını belirtenlerin oranı yüzde 31,6"dan yüzde 29,3"e, düzenli oruç tuttuğunu söyleyenlerin oranı yüzde 65"den yüzde 50"ye inmiş.

Araştırma sonuçlarını ilk okuduğumda oruç tutan oranı ve sıcakları düşündüm; sonrada imanını koruyup sabredenlerin, sadece aç kalarak değil, hakkını vererek, oruçlu iken kötü söz söylemeyenlerin,  kalp kırmayanların, yalan ile kandırmayanların, dua ve hayırda yarışanların kıyamet günündeki sıcakta kim bilir nasıl bir mükâfatla serinleyeceklerini.

Bu gece göründü Hilal

Kalmadı dillerde melal

Sizi hatadan saklasın

Hazreti-i Hayy-i  Zü"l-Celal

(Ramazan Manisi)

 

 

Bu yazı toplam 24298 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber