Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Dedemin İnsanları Hepimizin İnsanları

Uzun ve soğuk olan geceye inat, Sinema sıcak, hüzünlü, eğlenceli, samimi...pek çok duygu devinimini birarada yaşatabilecek hoş bir filme ev sahibiydi.

 

Evet bende gittim sonunda!Eleştirmenlerin Çağan Irmak başyapıtı olacağını söyledikleri 'Dedemin İnsanları' keyifli bir akşamı sinemada geçirmek isteyen pek çok insanı memnun edebilecek nitelikte bir film.

 

Most Production ve Ay Yapım'ın yapımcılığında, Çağan Irmak'ın senarist ve yönetmenliğinde çekilen filmin hikaye örgüsü ve sunumu ilgi çekiciydi.Sinemamızda ilk kez verilen ve kalabalık bir ekiple işlenen 'mübadele' son derece trajik ve duygusal kurgusuyla beyaz perdeye taşınmış. İki milyon insanı yerinden yurdundan eden mübadele yıllarına uzanan filmin hikayesi I. Dünya Savaşı ile değişen hayatları bir ailenin 3 neslinide ele alarak anlatmış.

 

Çağan Irmak 1923 Mübadelesi sonucu henüz 7 yaşındayken ailesi ile birlikte Girit'ten İzmir'e göç etmek zorunda kalan kendi dedesi Mehmet Yavaş'ın hikayesini sinemalaştırmış.

 

Filmin geniş açı kameralarla çekilmiş dış mekan görüntüleri ve görselliği oldukça dikkat çekici.

 

Rahmetlik büyükbabamın Selanik Muhaciri olması münasebetiyle, 'Dedemin İnsanları' beni çocukluğuma, büyükbabamlı yıllara götürdü, hüzünlendirdi.Film boyunca bizden, bizi anlatan bir hikayenin karşı kıyılardan yüreğimin kıyılarına vuruşunu izledim.

 

Çağan Irmak'ın 2006 yılında çektiği 'Babam ve Oğlum' filminden sonra yine bu filminde de ülke gerçekleriyle yüzleşiyor, mesaj kaygısı taşıma durumunu  gözümüze gözümüze sokmasından rahatsız olmadan izliyorsunuz.

 

Çetin Tekindor oyunculuğunun zirvesinde, müthiş bir performans sergilemiş.Hümeyra'nın Peruzat karakteri, Gökçe Bahadır'ın evin kızı tiplemesi, damat Yiğit Özşener'i hele filmin küçük oyuncusu Durukan Çelikkaya'nın Ozan rolleri tam anlamıyla hakkı verilerek gerçekleştirilmiş.

 

Mahalle kültürü, topluca yenilen yemekler, hazırlanan sofralar, komşuluk ilişkileri, esnaflık kültürü o kadar 'tanıdık' geldi ki belkide hoşumuza gitmesinin asıl nedeni tanıdık duyguları bize tekrar hatırlatmasıydı.

 

Filme dair birkaç not:

 

*Film Milas, Gökçeada ve Girit'te çekilmiş.

 

*Çağan Irmak'ın Babam ve Oğlum'u gişede ilk üç günde 35,100 Issız Adam'ı 55,987, Dedemin İnsanları ise 164,500 seyirciye ulaştı.

 

Hala gidememiş olanlar için Adana'da gösterimde olduğu son hafta

 

İyi Seyirler

Bu yazı toplam 21639 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber