Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
SUBLİMİNAL TEHLİKE

Gözümüzle göremediğimiz, kulağımızla duyamadığımız ama beynimizle algılıyabildiğimiz mesajlara "subliminal" denilmektedir. En son üniversite yıllarımızda reklam derslerimizde ne anlama geldiği bize öğretilen ve örnekleri gösterilen subliminal mesaj konusu geçtiğimiz günlerde Türk Basının tartışma konularından biri olunca öğrendik: ne yazık ki Türkiye"de bu konu da yapılmış bilimsel çalışmalar ve uzman sayısı yetersiz olduğu için denetleme yapılamıyormuş. Peki, bu denetlemesi yapılamayan "subliminal mesaj "nedir, ne işe yarar, ne zararı vardır?

 

Bu mesajlar bazı görsel ve işitsel tekniklerle görüntünün ya da sesin içerisine gömülerek bilinçaltına ulaştırılıyor bilinçaltında depolanan bu mesajlar davranışlarımıza yön veriyor. Üniversitede bize verilen ilk örnek 1957 yılında James VİCARY"in New Jersey "deki bir sinema salonunda yaptığı deneydi.Picnic adlı filmin gösterimi sırasında"tachistoscope"cihazıyla ekrana bazı yazılar yansıttı. Film süresince, her 5 sn yede bir flaş şeklinde patlayan bu mesajlarda " Aç mısın?" ,"Cola iç, patlamış mısır ye!" yazıyordu. Saniyenin üç binde biri kadar kısa bir süre sinema perdesinde göründüğü için mesajları kimse fark etmedi. İzleyicilerin hiç biri bu mesajları bilinçli bir şekilde algılayamadı, ancak bilinçaltları ikna oldu. Sonuçta patlamış mısır satışı yüzde 58 cola satışı yüzde 18 oranında arttı.

 

Subliminal mesajların yayılmasında akla ilk olarak 25. Kare yöntemi geliyor. Bu yöntemin dışında perdeleme, zemine döşeme, zaman ve ışığa yayma, akış uyutma, görüntü yedirme gibi pek çok farklı teknikler mevcut.

 

Bir film izliyorsanız, izlediğiniz görüntünün içinde bir yerlerde gözünüzle göremediğiniz bir yazı var ya da dinlediğiniz müziğin içerisinde kulağımızın fark edemediği duyma eşiğinizin altında bir ses var. Bu sesin ya da görüntünün bilinçaltına işlemesi durumu tamamıyla subliminasyonu anlatıyor. Başta ABD olmak üzere dünyada 55 ülke "subliminal mesajları" yasaklamış durumda. Türkiye"de yasak ancak ne denetleyen var nede uygulamanın sınırlarını çizen bir yasa! Özellikle büyük markalar reklamlarda ve gizli örgütler sinema filmlerinde bu mesajları izleyicilere zerk ediyorlar. Masum sandığımız çizgi filmlerin içinde bile insanın yüzünü kızartacak görüntü ve seslendirmeler yer alıyor. Basında yer alan BUGÜN gazetesi yazarı Bilal Özcan"ın konu ile ilgili çok dikkatimi çeken yazısıyla da aslında bu tehlikelerin tamda ortasında durduğumuzu sizinle paylaşmak isterim

. Bugün Gazetesi yazarı Bilal Özcan, sevilen dizi 'Çocuklar Duymasın'la ilgili önemli bir iddiayı gündeme getirdi...


Okurlarımdan Cihan Ersoy'dan 'Çocuklar Duymasın' dizisiyle ilgili ilginç bir e-mail aldım. Aşağıda yayınlıyorum:
"Öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyor, etik değerlerimiz yönünden gösterdiğiniz hassasiyetten ötürü çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.

 

Size atv kanalında yayınlanan 'Çocuklar Duymasın' adlı dizi hakkında yazacağım. Sizlerin çok iyi bildiği üzere tüm dünyada bilinçaltı kirletme metotlarının başında 'Sübliminal' denilen bir yöntem gelmektedir. Bu yöntemle bizlerin çoğu kez göremediği fakat bilinçaltımız tarafından kaydedilen görüntü ya da yazıların genellikle görsel öğeler tarafından bizlere zorla izlettirilmesi ile karşı karşıya kalmaktayız.

 

Bahsi geçen dizinin son bölümünde kahvehanede geçen olaylar esnasında (Hüseyin tiplemesinin takıldığı kahvehaneden bahsediyorum) çay ocağının sağ tarafına yapıştırılmış çıplak kadın resimleri 'Sübliminal' tekniği ile, çoğu izleyicisi çocuklarımız olan insanlarımızın bilinçaltını nasıl kirlettiklerini görebilirsiniz.


Ve resimler, duvar rengine yakın bir renkte olduğundan dolayı fark etmemizin zorlaştırılmak istendiğini anlayabiliyoruz.

Duvarda bikinili kadın resimleri var

Bildiğim üzere 'Sübliminal' tekniği ile reklam yapmak yani bu yöntemi kullanmak Avrupa ülkelerinde yasaklanmış durumda.

Bu konuda sizlerin gerekli hassasiyeti göstereceğinden eminim ve kısa sürede etik değerlere aykırı hareket eden ve bizlerin geleceğimiz olan çocuklarımızın ahlakını olumsuz yönde etkilemeye çalışan bu dizi hakkında gereğini yapacağınızı umut ediyorum.

 

Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum, iyi çalışmalar... Saygılarımla..."

'Çocuklar Duymasın' dizisinin son bölümünü izlememiştim.

Okurumdan bu ilginç e-maili alınca internette bulup izledim.

Gerçekten de kahvehanede çay ocağının bulunduğu yerde duvarda, giyinik olmayan kadın fotoları bulunuyor.


Ve bu resimler duvarla çok yakın renkte...

Fakat bundan amaç 'Subliminal' mesaj vermek midir bilemem.

Kahvehanelerde çay ocaklarının bulunduğu yerde duvarlara bu tip resimler asıldığını biliyoruz.

 

Fakat bu dizi çocukların da severek takip ettiği bir yapım.

Burada bir kasıt mı söz konusudur yoksa ihmal mi vardır?

Bu soruya en doğru yanıtı sanırım dizinin yapımcısı Birol Güven verecektir.

Bu yazı toplam 26219 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Bihter zaimoğlu onat / 05 Nisan 2012 Perşembe 22:49
İlginc ve bir o kadar onemli bir konu gercekten simdi aklima su soru geliyor RTUK ne ise yarar ve ne yapiyor oradakiler....
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber