Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Kimin Yoğurdu Ekşi / DENİZ BAYKAL'IN YANLIŞ KAÇIŞI

1974 yılında 36 yaşında Ecevit hükümetinin en genç bakanı olarak Türk siyasi tarihinin kendisi için ilk kabinesinde yer alan Deniz Baykal, 2010 yılında hem de CHP kurultayının yapılacağı ayda, nahoş görüntülerinin basına servis edilmesi gibi bir nedenden, tartışmalar içerisinde, siyasi hayatını gönüllü gibi görünerek sona erdiriyor!

Türkiye"de ismi, sadece ana muhalefet lideri olarak 8 yıl, CHP lideri olarak da 17 yıl anılmış bir siyasetçinin "böyle bir nedenden ve bu dönemdeki istifasını şaşırarak gözlemliyoruz hepimiz…

40 yıla yakın bir siyasi geçmişle 72 yaşına gelmiş bir parti lideri nasıl bir hesaplaşma ile geri çekildi?

Kurultaya kadar partililer sahip çıkar, daha güçlü döner tezini savunanlar kadar, CHP"ye yakın köşe yazarlarının birkaç gündür istifaya davet eden açıklamalarıyla yeni lider arayışına girmeleri de enteresandı!

Ülkemiz 50 yaş üzeri siyasetçilerin tekelinde yıllar boyunca alternatifsizlikten muzdaripti! Ahmet Turan Alkan geçtiğimiz günlerde, Deniz Gezmiş"in ölüm yıldönümüne atfen, sol siyasetin Türkiye"deki vahim muhalefet tablosunu ve ideolojik solun gidişatını "sol yanım acıyor" cümlesiyle ifade eden nefis bir yazı yazmıştı.Yıllarca sadece iktidarı eleştirerek, çözüm politikası üretmeden , muhalefet yapılmaya çalışıldığı aşikar, yalnız yıllarca beklendikten sonra, böyle pasif muhalefet yapan birine karşı bu dönemde bu görüntüleri ortaya çıkararak adeta istifaya zemin hazırlanması da ayrıca düşündürücü…

Peki, Deniz Baykal neden istifa etti?

Önce konuşmadı, yorum yapmadı, sessizliğini korudu… Ya sonra "bunlar komplodur, suçluda  hazır, hedef iktidar partisi!" Giderken bile İktidarı suçlayan Baykal, açıklamalarına Pensilvanya vurgusu yaparak Fethullah Gülen Hocaefendi"yi de eklemeyi unutmadı … Nasıl yani?

Giderayak ne yapmaya çalışıyordu?

Komploya kurban gittiyse "meydan okuma" olarak adlandırdığı kaçışından çok kendini aklamaya çalışmalıydı. Eğer yaşananlar gerçekse ve bir zafiyet sözkonusu ise iktidar ve Fethullah Gülen vurgusuda neyin nesi? Hedef şaşırtmaktansa olayın vehametini idrak edip gidişini ve bitişini sessiz sedasız gerçekleştirmeliydi, bu saatten sonra asıl onurlu olan davranış biçimi o olurdu!

Sol kendi yaralarını biran önce sarmalı. Bu ülkede iktidar kadar güçlü bir muhalefete de ihtiyaç var. Sorgulanmayan alternatifi olmayan iktidarlarda körelir, demokratik bir platformdaki yarış hepimizi daha sağlıklı yarınlara taşıyacak hizmet yarışınıda beraberinde getirir ayrıca iktidarı denetleme mekanizması ne kadar güçlü ise iktidar da o kadar doğru işler yapmak için çabalar. Bu yüzdendir ki, sol yeni bir liderle kendine gelip, silkinmeli ve yeni çözüm politikaları üretmelidir.

Bu yazı toplam 24228 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber