Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Bir Seçim Böyle Geçti

Değişiyoruz, Gelişiyoruz, Yenileniyoruz!

Bunun en güzel göstergesi, seçim öncesi liderlerin sert söylemlerine karşılık, seçim sonrası "birkaç çatlak ses hariç" her şey kaldığı yerden devam ediyor.

12 Haziran günü seçmen yüzde 50 dedi ve AK Parti"yi 2 dönem olduğu gibi 3. dönemde de milletvekili seçimlerinden galip çıkardı.

Dost meclislerinde yapılan seçim kulislerinde telaffuz edilen rakamlar 1"er puan sekmeyle gerçekleşti yani kamuoyu araştırma şirketi analizi olarak sunulan birçok rakama inat, halk sonucu az-çok tahmin ediyordu.

Birçok dünya ülkesine örnek olabilecek bir sakinlikte ve %84 gibi bir yüksek katılım oranıyla sandığa giden seçmen tercihini ezici bir rakamla AK Parti"den yana kullandı.İşte tamda bu noktada seçim öncesi, meydanların kalabalığı ile oy oranlarını tahmin etmeye çalışan ve yorum yapanların ne kadar yanıldıkları gözler önüne serildi.Demek ki neymiş, seçim alkışçıları meydanları dolduran kalabalıklardan yola çıkmak yanıltıcıymış.

****************************************************

Seçim akşamı sosyal paylaşım sitesi Twitter ilk kez bir seçim sonucuna atıfta bulunan sözlerle doluydu:

"Her iki kişiden birisi Ak Parti"ye oy verdiyse Devlet Bahçeli mi yoksa Kemal Kılıçdaroğlu mu Ak Part"ye oy vermiştir."

"Heykeli yıkılan Kars"tan sanata tam destek %44"

"Ampülü çıkaralım dedik, avize taktılar."

"Şampiyonluğumuz çalındı diyen Trabzon çoştu  %59"

 

***********************************************

Başbakan ünlü balkon konuşmasını yaparken  Ana Muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu "12 Eylül darbesinden bu yana en yüksek  oyu aldık" diye sesleniyordu seçmene! Kemal Kılıçdaroğlu alınan sonucu "Başarı" olarak yorumlasa da CHP"nin içindeki hoşnutsuz sesler seçimi takip eden günlerde "kurultay ve yeni lider" söylentileri ayyuka çıkarıyor.Kılıçdaroğlu "Ne istifa ederim, ne de kurultay olur" diyor ancak kulislerde  CHP liderliği için Sarıgül ismi konuşulmaya başladı bile!Karışık bir partinin içinde kimilerinin "başarı" kimilerinin "özeleştiri" borusu çalması önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu"nu zora sokacak gibi görünüyor.

Seçim sonuçları başkanlık divanının kaset olayıyla çöktüğü MHP"de de henüz hesapların kesilmediği sonucunu beraberinde getirdi.Sayın Devlet Bahçeli kendi memleketi olan Osmaniye"yi bile Ak Parti"ye kaptırmanın derin yenilgisini düşünmesi gerektiği günlerde parti içi hesaplaşmayla koltuğunu kaybedebilir.

CHP ve MHP kadar seçim boyunca halkımızın eleştirdiği bir başka kurumda Yüksek Seçim Kuruluydu. Bu seçimde bir Türkiye ayıbı olan 'yurtdışındaki seçmeni bulunduğu yerden oy kullanabilmesi için' gerekeni yapmadı! Engelli vatandaşlar için zemin katlara sandık yerleştirmedi ve ayrıca âma vatandaşlarımız için kabartma harfli bir oy pusulası hazırlayamadı.

**************************************************

Seçim bitti ancak çok şükür ki korkulan olmadı, huzursuzluk, hırçınlık ve kaybetme psikolojisi farklı siyasal görüşteki insanları karşı karşıya getirmedi, sağduyunun hakim olduğu bir seçimi Türkiye böylece atlattı.

****************************************************

Yurdumuzda yapılan seçimlerin sonuçları

İngiliz basını BBC"de  "Referandum olmazsa olmaz"

Reuters"da  "Partilerle anlaşmak zorunda"

Amerika basını CNN"de "Büyük olmayan bir zafer"

AP"de "Seçim istikrarın göstergesi oldu"

Fransız basını Le Monde "Yankı uyandıran zafer"

Alman basını Dıe Welt"de  "Anayasa planı tutmadı" başlıklarıyla yer aldı

*****************************************************

Türkiye Cumhuriyeti"nin yeni meclisinin en genç vekili 27 yaşındaki M.Bilal Macit Ak Parti sıralarında oturacak.Meclisimizin diğer meclislerden en önemli farklarından biri 78 kadın milletvekili olması.Milletvekili sayısında yüzde 14 orana sahip Türkiye, dünya sıralamasında 82. Sırada yer alsa da 550 kişilik meclisteki 78 kadın vekil sayısı son seçimin en büyük galiplerinden birisinin de kadın vekiller olduğunun göstergesi.

Yeni mecliste vekillerin %93"ü üniversite mezunu, bu mezunların 107 si de hukukçu yani hukukçu ağırlığı olan bir meclisle seçimden sonraki ilk hedef olarak gösterilen anayasa hazırlıklarına

başlanacak.Hukukçukardan sonra 71 Mühendis, 37 Doktor ve 10 Gazeteci Millet Meclisinin temsil sıralarının meslek çoğunluğunun özeti…ayrıca sporcusundan sanatçısına renkli bir meclisle yeni bir döneme giriyoruz.

*****************************************

BDP"ye gelince; seçim sonuçlarını okur okumaz 36 Bağımsız"la Meclis"te  "kürsü ve yemin, başörtülü meclise girme" gibi ön şartlarla şimdiden gündemi meşgul ediyor.

Bir Seçim Böyle Geçti

Bu yazı toplam 23227 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber