Bir yaradılış mucizesi olan insan mükemmel bir mekanizmanın işleyişiyle ayakta kalabilmeyi başarıyor. Bu mekanizmanın ismi tahminleriniz üzere beynimiz. Beyin insan vücudunun %2″si ağırlığında olmasına rağmen geriye kalan %98″i yönetiyor.

 

Başarılarımızın da mutluluğumuzun da yegâne kaynağı, beynimiz. Yapılan araştırmalara göre beynimizin kapasitesinin artırımı gerçekleştirilebiliyor. Araştırmalara konu olan bu mükemmel uzvun öğrenirken, düşünürken, konuşurken ve davranırken insanları kontrol etmedeki rolü tartışılmaz bir gerçek. “Başarı beyinde başlar.” diyenlerle; “Aklımızı başımıza toplayalım.” diyenlere beyin performansını arttırıcı etkinliklerden bahsetmek istedim:

 

* Gün içerisinde aklımızdan 60.000 ile 80.000 arası düşünce geçtiğini biliyor muydunuz? Kafamızdan en çok neyi geçiriyorsak hayatımızda da en çok o çoğalıyor. Bir saniye durup kendimizi tartabiliriz. Saatler boyunca yapılan hesaplar, belki gelecek kaygıları belki de inancımızı besleyen sıralı dualar… Acaba sizin içinizden gün içerisinde hangileri daha çok geçer?

 

* Bol ve temiz oksijen beyin için en önemli yakıt. Yani beyin vücuda alınan oksijenin1/4″ünü tek başına tüketiyor. 24 saatinizin yüzde kaçını temiz hava alabilmek için harcıyorsunuz, çevrenizde ciğerlerinizle birlikte beyninize de bayram ettirecek oksijen depoları var mı?

 

* Beyin diyeti yapmak lazım. “Beyin diyeti mi, oda ne?” diyenlere cevap: Beynimiz “gorbage in gorbage out” ilkesine gör çalışıyor. Yani beynimize çöp girerse beynimizden çöp çıkar. Beynimizi neyle beslediğimize; midemizi neyle beslediğimiz kadar dikkat etmeliyiz.

 

* Kullanılmayan organ körelir. Sürekli televizyon izleyerek düşük viteste çalıştırılan beyinle sınırları zorlayamayız. Bilgisayar oyunlarına hapsolmuş gençliğe bulmaca çözebilen, yeni bir şeyler öğrenebilen ve öğrendiğinin hayatına yansıtabilen bir yetişkin olarak örnek teşkil edebiliriz.

 

* Zihinsel rutinleri kırmanın da beynimizi geliştirdiği, bilimin bize verdiği en önemli bilgi… Bazen evimize giden farklı yolu denemek, çantamızı diğer elimizle taşımamız ya da (sağlaklar için) sol elimizle telefonu tutarak konuşmak gibi egzersizler beynimize masaj yaptırıyor.

 

Pek tabi yukarda yazılanlara yenilerini eklemek mümkün… Hayat; rutinlerde kaybolamayacağımız kadar kısa; renk, enerji ve lezzet katılabilecek kadarda uzun…

Yaşam kalitenizi beyninizden başlayarak arttırabiliriz… Tercih sizin!