Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Serdar AYDIN
Serdar AYDIN
MESNEVİ TERAPİ (Nevzat Tarhan)

Nevzat Tarhan hocanın 2012 tarihli son kitabı. Tarhan hoca tarzı olan "çağın modern insanda açtığı yaralara " eğilme bu sahada söyleyeceklerini toplumla paylaşma yürüyüşüne bu kez Mevlana"yı yoldaş eylemiş.

Modernite"nin kağıt kesiklerine, egoizmin gönül yanıklarına, mesnevi bahçesinden merhemler eczalar hazırlamış.

Günümüz sosyal medyasının (facebok, Messenger, twitter) sebil su gibi tükettiği Mevlana ve ölümsüz eseri Mesneviye hil"at giydirmeye çalışmış Tarhan hoca. Öncelikle Mevlana"nın kişiliğine dikkat çekerek başlamış kitabına. Ve bugün Batı"da bile "Rumi Terapi" olarak adlandırılan Mesnevi okuma, tetkik, çıkarsama ve felsefelerinin günümüz insanının asli ihtiyacı oluşuna dikkat çekmiş. Bu insanın ve kitabının sırrını anlatırken aşkla yaşanan hayatın ve eserlerin ölümsüzlüğüne vurgu yapmış. İnsanlığın bilgi çağından bilgelik çağına yürümek istediğini ama elindeki asanın kısalığını anlatmış.

İşte bu noktada Mevlana"nın gönlünden geçen, dilinden dökülen mesnevide vücut bulan çağlar üstü hakikate getirmiş sözü…

****

Sayısal, sözel, bedensel, duygusal, mantıksal derken vicdani zekâ arayışları var insanlığın. Çünkü hayat; araçların çokluğu amaçların yokluğundan tıkanmış tatsızlaşmış durumda. Somurtmak bir mimik olmaktan çıkmış meleke olmuş, mutsuzluk ara sıra yaşanan olmaktan çıkmış bir hayat tarzına dönüşmüş, evlilikler, arkadaşlıklar, dostlukların uyumu tükenmiş durumda. Yakıtı kalmamış lüks araçlara benziyor insanlar. Bu tespitlerle ilerliyor Tarhan Hoca. Teşhisleri her birimizi bir tarafımızdan yakalıyor. Ergenlik, evlilik, geçim sıkıntısı, iş stresi, yitik aile bağları, komadaki komşuluklar çepeçevre kuşatmış her birimizi.Dünya kocaman bir otopark adeta..!

İşte bu tıkanmışlığa,nefes alma güçlüğüne Mevlana"dan eczalar sunan bir kitap "Mesnevi Terapi."İçinde barındırdığı küçük hikayecikleri anlatıyor önce Tarhan.Sonra her hikayenin bize bugüne dair söylediklerini irdeliyor,kurcalıyor ve ürettikleri ile sarıp sarmalıyor…Kur"andaki "kıssa" geleneğinden hareketle yaşanmışlıklardan,farkındalıklar,örneklemeler oluşturuyor.Bunu bir psikiyatr olarak engin bilgi ve tecrübe birikimi ile yapıyor.

*****

Elindeki güncel bilimsel verilerle, yılların tecrübesiyle her kıssayı sosyal-psikolojik defektlerimizin tamir ve onarımına ecza kılıyor. Bunu bir Mesnevihan bilge ve titizliğinde yapıyor.

Ben hep sevdim Nevzat Tarhan"ın telaşsız, içtenlikli ve derinlikli tedavi çalışmalarını. Kendini ve ömrünü de bu işe vakfetmiş durumda. Türkiye"nin ilk nöropsikiyatri hastanesinde yönetim kurulu üyesi, bu alanda eğitim verecek Üsküdar Üniversitesinin kurucu rektörü… Kitapta Mesnevinin bildik hikâyelerinden bir dervişlik-sufilik öğretisinin yakalanmaya çalışılmasının gayret ve cehdini bulacaksınız. Ve mutlaka kendinize göre ilaçlar tedarik edeceksiniz. Şuna emin olun Tarhan Hoca sizi "Mesnevi Terapi Eczanesinden" asla boş çıkartmayacak. Gazete dergi ve sosyal medyada dedikodusunun ve suistimalinin yapıldığı asırlık hakikatlerin bugünümüzün yaralarına nasıl merhem olduğunu şaşkınlıkla okuyacaksınız.

Kitabın bir diğer güzel tarafı onlarca ayrı konudan oluşuyor.

Bu konular evlerde aile içinde seans olarak okunacak teati edilecek formatta.

Ben uyguluyorum.

Memnunum.

Bu yazı toplam 24664 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber