Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Serdar AYDIN
Serdar AYDIN
HAYVAN ÇİFLİĞİ (George ORWELL)

2. Dünya savaşı yıllarında yazılmış ve bugüne kadar 41 baskı yapmış; ‘Hayvan Çiftliği’ isimli “efsane” kitabı yeni okudum. Gecikmişliğimi dalgınlığıma verip affedin yâda bu kadarda olmaz deyip kızın ama her 2 durumda da bu kitabı mutlaka okuyunuz. Hindistan’da doğmuş, İngiltere’de büyümüş sonra tekrar Hindistan’da görev yapmış bir adamın bu ve diğer kitaplarındaki esaslı “sistem eleştirisi” sizi sarsıyor. Kitap İngiltere’de bir çiftlikte yaşanan “hayali” bir devrimi anlatıyor. Yemlerini geciktiren çiftlik sahiplerine karşı ayaklanarak bir devrim gerçekleştiren hayvanların süreç içinde kendilerine ait kurdukları düzen ve yaşanan traji-komik olaylar.

***

Kitap ilk basımının yapıldığı 1945 yılında yoğun şekilde “Stalin ve Komünizm eleştirisi” olarak algılansa da sonraki yıllarda Kapitalist Batı ülkelerinde de yasaklanması calibi dikkat! Zira kitaptaki ana karakter Napolyon her ne kadar Josef Stalin’e yüzde yüz benzetilse de kitabın ilerleyen sahnelerinde aslında bu hikâyenin evrenselliği sizi sarıyor. Kitaptaki her karakterin, bütün ideolojik renklere ait fotoğrafları ve isimleri zihninizde “resmigeçit töreni” yapıyor. Çünkü ana hikâye; “kölenin hürriyetle olduğu kadar efendi olmakla imtihanı da yakıcı ve trajik…” Ve bu imtihan ırmağının selamet kıyılarına ulaşan o kadar az insan var ki! Mücadele ettiğimiz şey bu savaşım esnasında bile bizi dönüştürüyor, değiştiriyor, başkalaştırıyor… Kitap; devrim yapan hayvanların lideri olan Napolyon isimli domuzun, süreç içinde kendilerine zulmeden çiftlik sahibi Bay Jones’e dönüşmesini oldukça ironik, çarpıcı ve gerçekçi bir kurguyla anlatıyor. Ve bir peri masalı gibi başlayan hikâyenin nasıl faciaya dönüştüğünü dünyadaki onlarca örneklerine atıflar yaparak anlatıyor.

***

Biz bu hikâyeyi Al Pacino’nun “Yaralı Yüz” (Scarface) filminden de tanıyoruz.

Biz bu hikâyeyi yine kısmen de olsa Yeşilçam yapımı “Takva” filminden biliyoruz. İnsan sınanmadığı şeyin; günahsızı, azizi ya da kahramanı değildir.

Ve insanları bekleyen en büyük tehlike kaçtığı şeyin rengine ve ruhuna bürünmektir. Hayvan Çiftliği içimizdeki çocuğun bir katil mi? Hırsız mı veya zalim mi olduğunun ancak şartlarının oluşmasıyla/olgunlaşmasıyla ortaya çıkışının şok edici öyküsü. İçinizdeki devrimciliği henüz yitirmemişseniz alın size devrilen bir devrim hikâyesi…

İster keyif alın ister ders alın. 

Bu yazı toplam 22390 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber