Teknolojiyi Kullanırken Görgülü Olmak
Teknolojiyi bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken bir taraftan da hayatımızı tamamen esir alıyor. Son 15 yıldır özellikle ülkemizde oldukça yaygın kullanılan cep telefonları artık pek çoğumuzun vazgeçilmezi; sadece konuşmak, iletişim kurmak için değil "akıllı telefon" modunda onlarca özelliğinden faydalandığımız telefonlarımızı kullanırken görgülü davranmak gerekiyor. İnternette bu konu ile ilgili ilginç bir haberle karşılaştım; 13 yaşındaki oğluna akıllı telefon alan Amerikalı anne "bu telefonu kullanırken uyulması gereken kurallar" listesi diye bir liste yayınlamış (cultofmac.com)Bu listeden bir bölümü bende sizlerle paylaşmak istedim:
1-Bu telefon bozulduğu ve onarım gerektiği zaman bunun için yapılacak harcama senin sorumluluğundadır. Böyle durumlarda çalışarak para kazanmanın yollarını bulmalısın.
2-Okula giderken her sabah telefonu ya bana ya babana teslim edeceksin. Okuldaki arkadaşlarınla mesajlaşmak yerine konuşmayı da öğrenmen ileriki hayatında sana çok yardımcı olacaktır.
3-Telefon çaldığında ve ekranda "baba" ya da "anne" yazısı gördüğünde mutlaka cevap vereceksin.
4-Bu teknolojik aygıtı, başkalarını aldatmak, onlara hakaret etmek, onları kırmak için kullanmayacaksın. Yüz yüze söylemeye çekineceğin şeyleri sakın metin olarak telefonundan üretme.
5-Kalabalık yerlerde, sosyal birlikteliklerde telefonunu sessiz konuma al. Sinemalarda, lokantalarda başkalarını rahatsız etmemeyi unutma.
6-Zaman zaman telefonu evde bırak ki onsuzda yaşayabileceğini öğrenesin.
7-Telefonunu cinsel içerikli herhangi bir konuda kullanma. Siber âlemin belleğinde kötü şekilde yer edersen, ileride hiç ummadığın anda bu kimliğinle teşhir edilebilirsin.
8-Gözlerin telefonun ekranındakiler dışındaki dünyayı da görsün. Pencereden dışarıya da bak.Google dışında da bilgi kaynaklarına ulaşmayı dene.
Yukarda yazılanları okuduğumda, hemen her gün karşılaştığımız daha ilköğretim çağındaki çocuklarına maddi değeri oldukça yüksek olan telefonları alan velileri; bu telefonlarla okula giden çocukların telefonlarını okula girerken toplayan ve dolaplara kilitleyen öğretmenleri, karşısındaki ile konuşmak yerine sürekli cep telefonunun ekranına kilitlenen yetişkinleri, sosyal bir ortamda çevresinde onlarca insan varken sanal sosyal medya ile telefonundan iletişim kurmaya çalışan bireyleri, araç kullanırken mesaj yazmaya çalışanları, toplu taşıma araçlarında tüm aile sırlarını yüksek sesle telefonundan karşısındakine anlatırken herkesle paylaşanları, yoğun trafikte karşıdan karşıya geçerken bile mesaj yazmaya çalışanları, tehdit ve küfür mesajları yazanları yada güzelim Türkçemizi yazım yanlışlarıyla dolu mesajlarla katledenleri, sinemada, tiyatroda, eğitim seminerinde telefonu sürekli yüksek perdeden çalanları ve o telefonu açıp konuşanları, camide ibadet ederken bile çalan envai çeşit melodili telefonları ve onları sessiz konuma almayan kullanıcıları
Düşündüm ve acı acı gülümsedim!
Yazıma konu olan listeyi oluşturan anne Jannel oğlu Gregory"e bu listeyi bir anlaşma olarak sunmuş.Kurallar çiğnendiği takdirde telefonunu geri alacağını bu anlaşmada kesin bir dille belirtmiş.Ne dersiniz bu listedeki maddeler aslında tüm telefon kullanıcılarını ilgilendirmiyor mu?