Seyhan Nehrinin Kanala Dönüştürülmesi Teklifim
Adana'da yaşayan ve bu kenti seven bir çok kişinin ortak görüşü, Seyhan Baraj Gölünün ve Nehrinin,bu kentin insanları tarafından yeterince değerlendirilmediği yönündedir.
Seyhan Nehri çok kıvrımlı akan , uzun bir nehirdir. Adana-Karataş 48 Km uzaklıkta olmasına karşın, Seyhan Nehrinin uzunluğu 104 Km.dir. Adana'lı Seyhan Nehrinin Taşköprü'den ötesini pek bilmez.
Taşköprü'den sonra kıvrım kıvrım akan nehir; katledilir, kirletilir, mahvedilir, kimse de görmez! İşin garibi görmesi gerekenler de görmezler.
Gözden uzak bölgelerde; hayvancılık kaçak kesimler, yasal kesimler, yerleşimler, atık su boşaltmalar vs cömertçe yapılır. Görüntü de pek iç açıcı değildir aslında.
TEKLİFİMİZ;
Regülatör Köprü ile yaklaşık 5 km öteye yapılacak Güney Kuşak Köprüsü arasında nehir ıslah edilmelidir. Bu 5 km'lik bölüm düz bir kanalda akıtılmalı, genişlik en az 250 metre, derinlik 20 metre olacak şekilde yeniden ve sağlam bir şekilde inşa edilmeli, nehrin iki yanı vapur, gemi ve yatların yanaşmalarına uygun olarak planlanmalıdır.
İnşa edilecek bu kanalın 5'er km'lik iki yanında yüzlerce dönüm arazi kazanılacaktır. Bu kazanılan araziler düzenlenerek yeni iş kuracaklara özgün projeler dahilinde
kiralanmalıdır.
Kebapçılar, Kafeler, restaurantlar, eğlence mekanları, otoparklar, yeşil alanlar, parklar ve uygun başka sosyal alanlarla donatılmalıdır.
Proje sayesinde kazanılan bu yeni kanal/iç göl de yetiştirebilecek yeni balık türleriyle amatör balıkçılar için oluşturulacak platformlarla koşu ve spor alanlarıyla yepyeni bir sosyal yaşam ve ekonomik alan teklif ediyorum.
Bu alanda, nehir üzerine yapılacak asma köprüler, fantastik teleferik yapılar, oyun yapılarıyla bölgesel bir turizm merkezi olabilmek mümkün olacaktır.
Türkiye'ye örnek olabilecek bu proje, profesyonel olarak planlanmalı , proje yarışmalarıyla hem tanıtımı, hem de kalitesi yüksek tutulmalıdır. Dünyadaki benzer uygulamalar göz önünde tutulmalı,örnek alınabilmelidir.
Bu projenin uygulanması ile;
-Adana'ya yeni bir cazibe merkezi kazandırılır ,
-Belediye gelirleri artırılabilir,
-Uygulama alanının çevresindeki olumlu değer artışları, bölgenin yoksullarının da pay almasına yol açar,
-Adana ekonomisine, işsizliğe, çevreye olumlu katkılar sağlar, girişimcilere iyi bir fırsat olabilir,
-Kent içinde gürültü, duman, otopark sıkıntılarına yol açan tesisler için cazip bir bölge olur
-Nehir taşımacılığı ile trafiğe olumlu katkılar sağlanabilir,
-Buradan elde edilecek başarı ile, nehrin devamının da değerlendirilebilmesi projeleri gündeme gelebilir.
VEDAT KAHYALAR
Mak Müh,Yönetim ve Girişimcilik Uzmanı