Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat KAHYALAR
Vedat KAHYALAR
Kümelenme...

KÜMELENME:  Aynı bölgede, aynı iş kolunda, aynı değer zincirinde faaliyet gösteren, birbiriyle işbirliğinde bulunan ve aynı zamanda birbirine rakip olan, işletmelerin ve onları destekleyici kurumların bir araya gelmesi olarak tanımlanabilir.

 

Aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmalar; büyük projelerde birlikte çalışabilir, ortak satın alma, ortak eğitim, ortak laboratuar, ortak üretim, değerli teknik ekipman veya elemanları ortak kullanma, birlikte ihracat, fuara katılım vs vs gibi sayısı çoğaltılabilecek avantajlara sahip olurlar.



Yurdumuzda; savunma sanayi, sağlık, iş makineleri, otomotiv yan sanayi konularında çok başarılı çalışmalar yapan kümeler kurulmuştur. Küme kurulması Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik kapsamına alınmıştır.



Türkiye"de pek çok kümelenme girişimi olmasına rağmen batı ülkeleri ile kıyaslandığında bu işin daha başında olduğumuz açıkça görülmektedir. Türkiye"de özellikle OSB modeli, sanayi yığılımı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İki kavram birbirine benzese de aslında birbirinden oldukça farklı. OSB"ler kentsel yapılanmanın düzenli gelişmesi ve ayrıca sanayinin ihtiyaç duyduğu ortak hizmetlerin, bir arada toplu olarak sunulmasına imkan sağlayan bir model olmasına karşın Kümelenme Kümelenme ise yerel  ve aynı işkolundan firmaların bir araya gelerek oluşturdukları ekonomik bir metoddur.

.

Kümelenme içinde Ar-Ge ucuza geliyor

Kümelenmenin kendi içindeki firmaya, bulunduğu bölgeye ve ülkeye pek çok faydaları bulunuyor. Kümelenme olan bir bölgede sektörle ilgili bütün ilgili parçalar bir arada bulunuyor. Firmaların tüm noktalara erişiminde çok önemli zaman ve kolaylık elde ediliyor. O sektörle ilgili hammadde tedarikçileri, ara ürün üreticileri, altyapı uzmanları, teknoloji geliştiren ve bilgi üreten KOBİ"ler, bankalar gibi ticari kuruluşlar, ürün pazarlama uzman kuruluşları ve akla gelebilecek başka kurumlar belli bir alanda bir arada çalışıyor. Bu işbirliği ile yeni projeler ortaya koyuluyor. Böylece firmalar kendi başlarına yapamayacakları yüksek bütçeli Ar-Ge projelerini de yapma şansı yakalıyorlar. Kümelerin güçlenmesiyle daha ileri düzeyde Ar-Ge çalışmaları da yapılabiliyor. Yani hem teknoloji transferini hem de Ar-Ge projeleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin sayısında önemli artışlar yaşanıyor

 

 TÜRKİYE VE KÜMELENME ÇALIŞMALARI

Türkiye"de kümelenme , kavramın ortaya çıkmasından yaklaşık 15 yıl sonra gündeme geldi. Son 3-4 yıldır bu alanda ülkemizin birçok bölgesinde çalışmalar sürüyor. Türkiye"de kümelenme konusunda en kapsamlı çalışma Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi (UKPG) projesi kapsamında yapılıyor

Ülkemizdeki kümelerimiz:

Ankara : İş Makinaları,savunma sanayi,yazılım,yenilenebilir enerji,sağlık

Mersin  :İşlenmiş gıda

Konya  :Otomotiv yan sanayi

Eskişehir-Bilecik-Kütahya : Seramik

Manisa  :Elektrik elektronik aletler

Denizli-Uşak :Ev tekstili

Muğla  :Yat üretimi ve Yat turizmi

İzmir  :Organik gıda

Marmara :Otomotiv

 

Bu yazı toplam 6251 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber